אלי "קוקוס" כהן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(38 גרסאות ביניים של 8 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{שחקן עבר|
{{שחקן עבר|
|תמונה=[[תמונה:eli_cohen.jpg|left|285px|אלי כהן]]
|תמונה=[[תמונה:Kokus.jpg|אלי כהן]]
|שם=אלי כהן
|שם=אלי כהן
|כינוי=קוקוס
|כינוי=קוקוס
|מספר בהפועל=
|מספר בהפועל=3
|תפקיד=קשר
|תפקיד=קשר
|מועדוני נוער=[[הפועל קריית שלום]], [[הפועל ת"א]]
|תאריך לידה=27/01/1960
|מועדונים=[[הפועל ת"א]]
|מועדוני נוער=הפועל קריית שלום, הפועל ת"א
|הופעות=
|מועדונים כשחקן=[[הפועל ת"א]]
|שנים=
|מועדונים כמאמן=מכבי יפו, הפועל בת ים, מכבי יבנה
|הופעות=275 (46 שערים)
|שנים=14
}}
}}


'''קשר, שיחק בהפועל בשנות ה-80.''' היה שותף לזכייה ב-3 אליפויות ובגביע בשנות ה-80. באליפות של עונת [[1987/88]] היה קפטן ונבחר ל"שחקן העונה". בעונה שבה שיחקה הפועל בליגה הארצית היה מהגורמים העיקריים בעלייה לליגה הלאומית.
'''אלי כהן''' (נולד ב-[[27 בינואר]], 1960), שחקן כדורגל ישראלי, שיחק בהפועל במשך 13 שנים במועדון ונחשב מטובי השחקנים של הקבוצה בשנות ה-80. אחיו של [[בני כהן]], שחקן הפועל לשעבר.


ב-2007 הורשע בהטיית משחקים ונשלח למאסר של 3 שנים.
== תיאור קריירה ==


אלי 'קוקוס' כהן, היה במשך למעלה מ-13 שנים 'השור הזועם' בקישור של הפועל תל אביב. הקשר האחורי, שהחל את דרכו במדים האדומים בראשית שנות השמונים, המשיך בקבוצה עד עונת 1993, בסיומה תלה את הנעליים, כשהפועל תל אביב נותרת קבוצת הבוגרים היחידה בה דרכה כף רגלו האימתנית.


----
קוקוס הבת ימי, שהחל את הקריירה בקבוצת הנוער של קריית שלום, מצא במהרה את דרכו אל המגרש האדום, מגרש הכדורגל המיתולוגי של קבוצת הנוער של הפועל תל אביב בגבעת עלייה, על גבול בת ים-יפו. כהן היה קשר אחורי אימתני, שקנה לעצמו שם בכל רחבי הליגה בשל האגרסיביות והקשיחות שלו. משחקו חסר הפשרות נתן לו שם של 'קַצַב', אחד שאי אפשר לעבור אותו במרכז המגרש מבלי שהשארת אצלו או את הכדור או את הרגל. לצד אותה אגרסיביות חסרת פשרות והיכולות המדהימות בחלק ההגנתי, היה קוקוס גם נכס התקפי לקבוצה, כשהוא כובש 46 שערי ליגה במדים האדומים, כמות שמקנה לו את המקום השמיני בטבלת הכובשים של המועדון בכל הזמנים. הוא היה קשר אחורי מעולה ששולט בקצב המשחק, ומשתמש בכושר הגופני המצוין שלו לכסות שטחים נרחבים במרכז המגרש.


1985/1986. הפועל לוקחת אליפות ארבע דקות לפני סיום הליגה.
כהן היה שותף לחוליית הקישור האדירה של הפועל בשנות ה-80', כשלצידו משחקים בין היתר שמות אגדיים כמו משה סיני, מוריס ז'אנו, ג'ימי טורק, קובי זיתוני ועוד רבים וטובים, שהפכו יחדיו את הפועל לקבוצה הדומיננטית ביותר באותו עשור. הדומיננטיות של כהן באותה קבוצה הפכה אותו לאחד מהשחקנים הבולטים ביותר שהיו לכדורגל הישראלי להציע במהלך אותו עשור, מה שלא נעלם מעיניו של מאמן הנבחרת במשך כל אותה תקופה, יוסל'ה מרימוביץ', שזימן את קוקוס לראשונה לנבחרת ישראל ב-1983, כשהנבחרת התמודדה מול פורטוגל במסגרת הטורניר הקדם אולימפי של 1984. כהן כבש את שער הנצחון באותו משחק, והפך לשחקן קבוע בסגל הנבחרת מאז ועד להופעתו האחרונה מול אוסטרליה ב-1989, כשבסיכום הכללי הוא רושם עשרים הופעות במדיה, וכובש שלושה שערים.


'''אלי כהן מנצח על הצגה בבלומפילד.''' 14.12.1985. מחזור 8: בלומפילד, שלושת אלפים צופים. הפועל תל אביב מביסה את מכבי פתח תקווה 1:5 בזכות ארבעה שערים של אלי כהן ושער של ז'אנו.
קוקוס היה שותף בכיר לעשור המוצלח ביותר שידע המועדון עד היום. בשנת 1981 הוא זוכה לקחת חלק באליפות הראשונה של הפועל מזה 12 שנים, כשהקבוצה לוקחת את אליפות המדינה הראשונה מאז 1969. ב-1983 הוא פותח בהרכב הקבוצה כשזו זוכה בגביע המדינה לאחר נצחון 3-2 בגמר על מכבי ת"א. ב-1986 הוא אחד השחקנים הדומיננטיים ביותר של הקבוצה כשזו זוכה בפעם השניה באותו עשור באליפות, כשהוא מסיים כמלך שעריה בליגה, כשלזכותו 11 שערים, אחד המשמעותיים שבהם הוא שער שוויון קריטי בבאר שבע בדרך לנצחון 2-1, מחזור אחד לפני סיום העונה, שער שהביא את הפועל למשחק המפורסם מול מכבי חיפה כשהיא עדיין בתמונת האליפות. באותו משחק הורחק כהן מעט אחרי השער המפורסם של גילי לנדאו, והתעלף מרוב התרגשות מחוץ לקווים.


פ. עובדיה, "דבר": "יכולת מעולה של קשר הפועל תל אביב אלי כהן שהניבה ארבע-שער מרגליו וראשו, העניקה אתמול לקבוצתו ניצחון בית מרשים על מכבי פתח תקווה 1:5 לאחר פיגור של 1:0..."
לשיאו הגיע אלי כהן בעונת האליפות של 1988, עונה בסיומה הוכתר לשחקן העונה, כשבדרך לתואר האליפות הוא מבקיע חמישה שערים, ומנהיג בגאון את הקישור האדום בחלק הראשון של העונה, טרם חזרתו של משה סיני מהקדנציה הקצרה שלו בבלגיה.


"...היכולת המבריקה של שחקני תל אביב הזכירה לרבים את עונתה הגדולה. המרץ, היכולת ומהלכי הכדור מרגל לרגל לא הותירו לחניכיו של משה מאירי מפתח תקווה כל סיכוי."
כהן חם המזג הוא בעיני רבים גם סמל למיאוס בניהול ההסתדרותי, וכמעט אין ילד שלא מכיר את הסיפורים על אלי כהן, שבהתקף זעם אחרי עוד משכורת שהתעכבה לה, היה מגיע לבית ברנר, הופך שולחנות, זורק עציצים ומנפץ חלונות. אך למרות כל הקשיים, נשאר כהן נאמן לקבוצה, וכשזו ירדה לליגה הארצית ב-1989, היה כהן אחד מראשוני השחקנים שהכריזו על כוונתם להישאר במועדון ולהחזיר אותו למקומו הטבעי. כהן אכן עשה זאת, ובגדול-עם שמונה שערים, כולל שני שערי ניצחון מכריעים במשחק העונה מול יבנה.


'''כוכב השבת:''' "מי אם לא אלי כהן מהפועל תל אביב, ארבעה שערים וציון 9 מספרים הכל. כל הקבוצה רצה היטב, אבל לכל הצגה גדולה יש סולן, ואתמול היה זה כהן. העובדה שתופקד בחולית הקישור לא הפריעה לו לפרוץ מאחור בכוח רב ולהבקיע ארבעה שערים, שיא עונתי."
עד עצם היום הזה נותר כהן אחד השחקנים המזוהים ביותר עם המועדון,והאהובים ביותר על קהל האוהדים.


'''צמד במחזור 28.''' 10.5.1986. מחזור 28. בלומפילד, אלפיים צופים. הפועל מביסה את מכבי נתניה 1:5. אלי כהן ושבתאי לוי מבקיעים שני שערים כל אחד, סיני מבקיע את החמישי. את השער לנתניה מבקיע קשר צעיר בשם שלום תקווה.


'''אלי כהן חוזר אחרי חודש הרחקה.''' 17.5.1986. במחזור ה-29 מנצחת מכבי חיפה את מכבי תל אביב 1:3. אברהם צ'יבין, "דבר": "אווירה מיוחדת היתה אתמול בעיר הכרמל. האיצטדיון העירוני בקרית אליעזר היה מלא עד אפס מקום (20 אלף צופים), החל משעות הצהריים המוקדמות. באיצטדיון שלטו הצבעים ירוק וצהוב, אך הרוב היה שייך ל'ירוקים', ששלטו ביציעים על רקע הר-הכרמל המרהיב ביופיו. בדקות הסיום התחולל קרנבל מרגש ביציעים, כשאוהדי חיפה שרים 'יש אליפות'."
''מאת אדם אלי, האתר הרשמי''


'''הפועל תל אביב יוצאת לבאר שבע.''' המחצית הראשונה מסתיימת בתיקו אפס. במחצית השנייה נכנס מוריס ז'אנו. אלי כהן מבקיע שער ראשון וז'אנו את השני בדרך לניצחון 1:2.
==שופטים באדום ==
ב-2001 נחשפה פרשת "שופטים באדום" בה היה מעורב. במסגרת הפרשה נחשף כי שופטים בליגות הבכירות מכרו משחקים תמורת כספים מבנקי הימורים שונים. בית המשפט קבע כי קוקוס הימר על המשחקים המכורים ואף שיחד שופטים. <br>
אלי נדון ל-3 שנות מאסר[http://www.nrg.co.il/online/3/ART1/631/155.html], מאחר שסירב להודות בבית המשפט כי הוא המקור שחשף את הפרשה[http://www.nrg.co.il/online/3/ART1/640/446.html], כשבסופו של דבר שנים מהנאשמים האחרים בפרשה הפכו לעדי מדינה והטילו את האשמה עליו.  


מחזור אחד לפני הסיום מכבי חיפה עדיין במקום הראשון ולה 57 נקודות. הפועל עולה למקום השני עם 56 נקודות. מכבי תל אביב, שלזכותה 54 נקודות, במקום השלישי. במחזור האחרון תארח הפועל את מכבי חיפה, כאשר הפועל חייבת ניצחון כדי לזכות באליפות ולחיפה יספיק תיקו.
ב[[ספטמבר]] 2011 זכה אלי קיצור של 8 חודשים בעקבות התנהגות טובה לאחר שבנה לעצמו תוכנית שיקומית והחל לעבוד עם עמותת 'אפשר'. ב-[[12 בספטמבר]] שוחרר אלי מבית הסוהר וסיים בכך את הפרק השחור של חייו.


'''"כאשר החיפאים פרצו בשירי אליפות בא שערו של לנדאו".'''
==ציטוטים מפורסמים==
שבת, 24.5.1986. מחזור אחרון. הפועל (מקום שני) נגד מכבי חיפה (מקום ראשון) בבלומפילד. הפועל חייבת ניצחון כדי לקחת אליפות, לחיפה מספיק תיקו. אלי לא הבקיע במשחק הזה, אבל שימו לב, בהמשך, למה שכתבו עליו אחרי המשחק.
* "מהיום אפשר לרשום את האותיות ז"ל ליד הפועל תל אביב." ~ לאחר עזיבה מאסיבית של שחקנים בעקבות בעיות כלכליות וירידת הליגה, אוגוסט 1989
* "תמיד התפרנסתי מהפועל, וכשראיתי איזה אנשים רציניים הגיעו להציל את המועדון, החלטתי שגם היום זה כבוד לשחק בהפועל תל אביב. אז מה אם אנחנו בארצית?... תשמע מה אלי כהן אומר לך: הפועל תל אביב זה אימפריה." ~ לאחר שהחליט להישאר בקבוצה גם בארצית, אוגוסט 1989
* "כשחקן זכיתי באליפויות, אבל זו האליפות הכי שמחה שלי. אני מאושר מאוד. הצהרתי לפני כמה חודשים, כשחיפה הובילה ביתרון גדול, כי אני בטוח שהפועל תזכה באליפות ואני מוכן לשבת עוד שלושה חודשים בשביל הפועל." ~ ראיון בידיעות אחרונות לאחר הזכיה בדאבל, עונת [[2009/10]]


ככה כתב על המשחק משה כהן, "דבר": "שער מעורר מחלוקת שהבקיע גיל לנדאו בדקה ה-85 העניק אתמול את תואר אליפות המדינה לעונת 1985/1986 לקבוצת הפועל תל אביב, שגברה במשחק מותח ועצבני על אלופת השנתיים האחרונות, מכבי חיפה, בתוצאה 0:1..."
* מתוך מצעד 36 הטיפוסים הצבעוניים ביותר בכדורגל הישראלי (כתבה מאת רון עמיקם, אביעד פוהרילס ואייל לוי לכבוד פתיחת עונת [[2006/07]]), אלי כהן זכה במקום החמישי:
<code>
גם אם תהפכו היום את הליגה לא תמצאו אחד כמוהו. הקשר האחורי האולטימטיבי, שחקן השנה ב-1988, אבל אחד שלא דפק חשבון לאחרים. במועצת הפועלים שקשקו ממנו. הוא וסיני הגיעו ביחד לשיאים בלתי נשכחים בהפועל תל אביב, אבל ניהלו קרבות שליטה מרים. ב-1992 היתה לקוקוס תקרית אלימה עם טורק, אז המאמן, בימים שסיני שימש כמנג'ר. לפניכם פרקים נבחרים מהחלטת ועדת המשמעת הפנימית בראשותו של עו"ד יוסי שפרלינג: "לאור כל העובדות שהובאו בפנינו, אנחנו קובעים באופן חד משמעי, כי השחקן אלי כהן גרר את המאמן תוך כדי פרובוקציה קשה לתקרית אלימה. בנקודה זו קיימת מחלוקת בין גרסאות הצדדים, האם המכות שפרצו מחוץ למגרש, בין המאמן לשחקן, באו אחרי הקנטה גזענית נוספת מצד השחקן, או שמא המכות החלו מצידו של המאמן. אין ויכוח עובדתי, אגב, כי באחד משלבי התקרית החמורה, אחז השחקן בנשק קר וכדברי השחקן: 'הוצאתי ברזל מהאוטו, והתחלתי לקלל אותו כל מיני קללות - ערבי, אש"פ, מחבל..." (עמוד 1 לפרוטוקול, פיסקה שביעית). אגב, אלי כהן הושעה אז מפעילות בקבוצה ללא הגבלת זמן.<BR>
'''אמר 1''': "שאלתי אותה 'מי זה גלמן?' והיא שאלה אותי מי אני. אמרתי לה 'אלי כהן'. מרוב פחד היא אמרה לי 'תבוא עוד שבוע'. התעצבנתי וישר העפתי את הדלת. פתאום יצא אחד צעיר ואמרו לי שזה גלמן. התפלאתי, כי עד אז תמיד ראיתי שם רק זקנים". (אחרי עוד ביקור במועצת הפועלים).<BR>
'''אמר 2''': "התקשרו אלי ממודיעין אזרחי ואמרו לי 'תבוא לפה'. מי אתם בכלל? מה, אני עובד אצלכם? ההתאחדות לכדורגל תגיד לי מה לעשות?"
</code>


"...בדקה ה-86 שיגר משה סיני מסירה לעבר גיל לנדאו. הגנת חיפה ציפתה לשריקה לנבדל אך לנדאו לא התחשב בציפיותיהם, התקדם לעבר השער ובעט כדור קשתי מעל ידי השוער אבי רן שיצא לקראתו - 0:1..."
== קישורים חיצוניים ==
 
* {{שחקן נבחרת באתר ההתאחדות|80411|3}}
"...שחקני חיפה עטו בזעם על השופט שריר וקוונו אלכס נאור. כשהם ממררים בבכי טענו ממן וחבריו שהשער הובקע מעמדת נבדל, אך השופט התקיף שריר דחה את טענותיהם..."
* [http://www.elel.co.il/player.php?id=%E0%EC%E9%20%EB%E4%EF אלי כהן בנבחרת ישראל] (לא רשמי), elel.co.il
 
* אלעד גרוסמן, [http://www.nrg.co.il/online/3/ART1/631/155.html שופטים באדום: 3 שנות מאסר בפועל לאלי כהן], 2.9.2007, NRG
"...שתי דקות לאחר הבקעת השער הכשיל אלי כהן את רפי אוסמו. השופט מיהר להרחיקו מהמגרש. כהן התעלף ונזקק לטיפול רפואי."
* יוסי גלס, [http://red-fans.com/Article.asp?id=294 "תשמע מה אלי אומר: הפועל זו אימפריה!"], 10.9.2007, אדום עולה
 
* אדם אלי, [http://www.hapoelta-fc.co.il/News.asp?id=530 לא גדל על העצים], 4.9.2008
מה שאני זוכר מהדקות האחרונות זה שאחרי הגול של גילי היינו ברקיע השביעי, מתפללים לכל מי ששומע ובעיקר לשופט שישרוק כבר. מכבי חיפה ניסתה לעשות משהו. קצת אחרי הבקעת השער אלי כהן נכנס בשחקן  של מכבי חיפה שנשכב על הדשא לשתיים-שלוש דקות. השופט מרחיק את אלי כהן, הזמן עובר בינתיים. יש אליפות.
* חגי קראוס, [http://www.nrg.co.il/online/3/ART1/811/549.html?hp=3&loc=1&tmp=2469 כבר אין דבר כזה, סמל], 14.11.2008, שם המשחק
 
* [http://s06wm.castup.net/server12/73123230-61.wmv כתבה בתוכנית "שישי"], 21.11.2008, ערוץ 10
'''שחקן העונה.''' בעונת 1987/1988 לקחה הפועל אליפות. אלי כהן נבחר ל"שחקן העונה" בכל העיתונים.
* עידן חגי, [http://www.sport5.co.il/articles.aspx?FolderID=394&DocID=106769&Lang=he אלי 'קוקוס' כהן ישוחרר היום ממאסר], 12.9.2011, ספורט5
 
* מוטי פשכצקי, [http://www.sport5.co.il/HTML/articles/Article.64.107449.html "מאמין שעדיין יש משחקים לא כשרים. מי שרוצה להמר, יכול"], 23.9.2011, ספורט5
'''1988/1989 – הירידה לליגה הארצית'''
* 🎥 [http://www.youtube.com/watch?v=TkQV3QEkkEw אלי כהן מתארח ב"בוקר ספורט"], 1.8.2016, יוטיוב
 
* אשר גולדברג, [https://sports.walla.co.il/item/3595487 "מה שעשו לי יותר גרוע ממה שעושים עכשיו לביבי"], 21.7.2023, וואלה
הפועל יורדת לליגה הארצית אחרי שנה של בלאגן ניהולי. הפועל מנוהלת על ידי מועצת הפועלים של ההסתדרות, ממשרדים בבית ברנר בתל אביב. השחקנים לא מקבלים משכורות במשך חודשים. אלי כהן מבקר בבית ברנר והופך שולחן על יושב הראש. באותה עונה הפועל מופיעה לחלק מהמשחקים עם שחקני נוער ויורדת ליגה.
* [https://www.facebook.com/photo/?fbid=788959203234448&set=a.508757791254592 ראיון לרון עמיקם בשנת 1983], חדשות הספורט
 
'''1989/1990 – חוזרים לליגה הלאומית'''
 
בעונת 1989/1990 משחקת הפועל בליגה הארצית. שתי קבוצות מהליגה הזו תעלינה בתום העונה לליגה הלאומית. יש אומרים שזו העונה החשובה ביותר בתולדותיה של הקבוצה, מכיוון שלולא היתה חוזרת לליגה הלאומית בסוף העונה הזו, אין לדעת אם היתה מצליחה לחזור אי פעם.
 
מהסגל שהיה שותף לאליפויות של שנות ה-80 נשארים רק שלושה שחקנים: אלי כהן, ינקה אקהויז ומוריס ז'אנו. על אלה שלא נשארו לא נדבר כאן.
 
'''הפועל תל אביב ז"ל.''' 2.8.1989. כותרת ב"ידיעות אחרונות": "אלי כהן: 'מהיום אפשר לרשום את האותיות ז"ל ליד הפועל תל אביב'."
זאב גולדשמידט כותב: "שחקני הקבוצה נפוצים לכל עבר: קובי סגל התאמן בבית"ר תל אביב ומשה סיני מתחיל היום בבני יהודה; רפי שמואל יטוס היום לגרמניה; אלי כהן התאמן בשפת הים; מוריס ז'אנו עשוי להתאמן בבאר שבע ויעקב אקהויז מעדיף לנוח בבית."
 
'''אלי כהן נשאר בהפועל.''' 13.8.1989. תחת הכותרת "כבר חודשיים לא נשבר חלון בבית ברנר"  מפרסם זאב גולדשמידט ב"ידיעות אחרונות" ריאיון עם אלי כהן: "'אסור לי בכלל לבוא לבית ברנר, רק עצבים מקבלים מהבניין הזה. צריכים להעביר את משרדי הפועל תל אביב לאחד החדרים בבלומפילד, שם זה הבית שלנו...' אלי כהן הוא הראשון מבין שחקני הפועל תל אביב, שהגיע להסכם כספי עם ראשי המועדון.... 'זה לא רק הכסף (שמשאיר אותי בהפועל תל אביב). תאמין לי, יכולתי לשחק בהרבה קבוצות בלאומית, ובכך להגדיל את סיכויי לחזור מהר ככל האפשר לנבחרת. תבין, אף פעם לא שיחקתי בקבוצה אחרת מלבד בהפועל תל אביב. תמיד התפרנסתי מהפועל, וכשראיתי איזה אנשים רציניים הגיעו להציל את המועדון, החלטתי שגם היום זה כבוד לשחק בהפועל תל אביב. אז מה אם אנחנו בארצית?... תשמע מה אלי כהן אומר לך: הפועל תל אביב זה אימפריה. הפועל תל אביב חזקה תהיה קבוצה יותר מעניינת מחצי ליגה לאומית.'"  
 
'''ניצחון ראשון בליגה הארצית.''' מחזור שלישי, 16.9.1989. הפועל מנצחת את הפועל לוד בבלומפילד, לעיני 1,500 צופים, בתוצאה 2:3. את השערים לזכות הפועל כבשו אלי כהן, אליאור ברנס וגילי לנדאו.
 
במדור הספורט של "ידיעות אחרונות", עמוד 12, כותב יאיר גיסר: "יש. הפועל תל אביב השיגה ניצחון ראשון בליגה הארצית. ניצחון זה, עד כמה שיהיה משמעותי לשחקניו של אליהו עופר, מסמל גם היסטוריה קטנה במועדון האדום. שלוש נקודות ניצחון ראשונות בליגה הארצית."
 
'''ניצחון על ראשון לציון.''' במחזור העשירי עולה הפועל למקום הרביעי, אחרי ניצחון 0:3 על הפועל ראשון לציון, שנמצאת במקום הלפני אחרון בטבלת הליגה הארצית. ישראל מאיה מבשל שני שערים והוא המצטיין במשחק עם ציון 8. מבקיעים: ז'אנו, אלי כהן, רפי שמואל.
 
'''ניצחון על יבנה.''' מחזור 11, 24.12.1989. הפועל מנצחת את מכבי יבנה, השלישית בטבלה, לעיני ארבעת אלפים צופים בבלומפילד. מוריס ז'אנו כובש שני שערים ואלי כהן כובש את השלישי. ז'אנו מוכתר כשחקן המצטיין במשחק. בליגה הלאומית מנצחת באותה שבת בית"ר ירושלים את בית"ר תל אביב במגרש ימק"א לעיני 3,500 צופים.  
 
חסר שחקן?
 
מחזור 25. אלף צופים בבלומפילד רואים את הפועל מסיימת בתיקו 1:1 עם הפועל ראשון לציון שמתחת לקו האדום. הפועל משווה מפנדל מפוקפק. אחרי המשחק נפגשים נציגי השחקנים עם הנהלת הקבוצה ומבקשים להפסיק את עבודתו של המאמן אליהו עופר, בטענה של חוסר אמון מוחלט בינו לבין השחקנים.
 
סיפר ינקה אקהויז:
חמישה מחזורים לפני סיום הליגה סיימנו בתיקו 1:1 מול ראשון לציון, תוצאה שהשאירה אותנו במקום השלישי, שתי נקודות פחות מיבנה. אלי כהן הוביל מרד שחקנים ובעצה אחת עם יורם אוברקוביץ' הוחלט למנות את דוביד כמאמן במקום אליהו עופר. באמצע השבוע הפסדנו לכפר סבא במסגרת משחקי הגביע ובשבת ציפה לנו משחק מכריע ביבנה. דוביד העביר לנו תדרוך טקטי באמצעות חיילי שש-בש שהניח על גבי לוח מגנטי. ראינו שהוא מניח על הלוח עשרה שחקנים בלבד וחשבנו שהוא פשוט טעה. 'דוביד,' אמרנו לו, 'חסר שחקן.' אז הוציא דוביד מכיסו חייל שש-בש נוסף ואמר: 'הנה, זה השחקן שיביא לנו את הניצחון. הוא יבקיע שני שערים ואנחנו ננצח אותם.' ואכן, זה מה שקרה במשחק. אלי כהן הבקיע שני גולים וניצחנו..."
 
 
ביום רביעי מתמנה דוביד שוייצר כמאמן במקומו של עופר.
 
 
אלי כהן יש רק שניים. מחזור 26, 15.4.1990. ערב המחזור נמצאת צפרירים במקום הראשון עם 51 נקודות, במקום השני מכבי יבנה ולה 48 נקודות ובמקום השלישי הפועל, שלזכותה 46 נקודות. הפועל יוצאת למשחק חוץ נגד מכבי יבנה ומנצחת בתוצאה 1:2.
 
 
ארבעת אלפים צופים ביבנה. הפועל בהרכב: אלטר, שוקרון, אקהויז, מוסטרל, גל הרשליקוביץ, דוד הרשליקוביץ, ארמה, ז'אנו, אלי כהן, רפי שמואל (מוסא), מאיה.
 
 
המצטיינים במשחק: אלי כהן (ציון 7) שמבקיע את שני השערים, אלטר ומוסטרל.
 
 
יאיר לב-ים כותב ב"ידיעות אחרונות", תחת הכותרת "כהן יש רק שניים": "חג שמח, הפועל תל אביב. חג שמח, דוביד שוייצר... הפועל עשתה את זה בגדול ומי יזכור, דוביד, שבמחצית השנייה בקושי עברתם את החצי... אלי כהן היה בכל מקום, משה מוסטרל נצמד לבני טבק, גל הרשליקוביץ התעסק עם שוקו (נומדר), ואלטר התרומם שוב ושוב, כדי ליירט בהצלחה את ההגבהות חסרות הסבלנות של יבנה."
 
 
הניצחון הזה מעלה את הפועל למקום השני, שממנו עולים לליגה הלאומית, עם 49 נקודות, שלוש פחות מצפרירים ואחת יותר מיבנה.
 
 
מחזור אחרון. משחק העלייה לליגה הלאומית. 12.5.1990. הפועל נגד רמת עמידר בבלומפילד, לעיני שבעת אלפים צופים. יבנה מארחת את בית"ר נתניה.
 
 
הפועל בהרכב: אלטר, שוקרון, אקהויז, מוסטרל, מוסא, אבוקסיס, ז'אנו, ארמה, אלי כהן, מאיה, רפי שמואל (מזרחי וברנס ייכנסו כמחליפים במהלך המשחק).
 
 
מוריס ז'אנו סיפר על משחק העלייה:
"עלינו על המגרש בטירוף. ידענו שאנחנו חייבים לעשות הכל כדי לשוב לליגה הלאומית. בתחילת המשחק קיבל פיטוסי מרמת עמידר את הכדור. אלי כהן, במקום לנסות להגיע לכדור, נכנס ברגלו לגוף של פיטוסי ואמר לו: 'אם אתה רוצה להמשיך לשחק כדורגל, תברח מהמגרש.'"
 
 
הפועל מנצחת 0:6 וחוזרת לליגה הלאומית.
 
 
למחרת, בראש מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", כתוב: "חזרו למקומם הטבעי. עם 0:6 מרשים על רמת עמידר חזרה הפועל תל אביב לליגה הלאומית אחרי עונה אחת בארצית. יבנה הסתפקה ב-0:4 על בית"ר נתניה. מוריס ז'אנו הוותיק היה גיבור הניצחון עם שלושער ושני בישולים. איך אמר אלי כהן: 'לא היה רע, הכרנו מקומות בארץ.'"
 
 
 
----
 
מתוך הספר "[[אדום בנשמה]]"


{{גלרית קטגוריה לפי שם עמוד}}
[[קטגוריה:שחקני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר]]
[[קטגוריה:קפטנים (כדורגל)]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1979/80]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1980/81]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1981/82]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1982/83]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1983/84]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1984/85]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1985/86]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1986/87]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1987/88]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1988/89]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1989/90]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1990/91]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1991/92]]
[[קטגוריה:סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1992/93]]

גרסה אחרונה מ־11:43, 26 ביולי 2023

אלי כהן
אלי כהן
כינוי קוקוס
מספר בהפועל 3
תפקיד קשר
תאריך לידה 27/01/1960
מועדוני נוער הפועל קריית שלום, הפועל ת"א
מועדונים כשחקן הפועל ת"א
מועדונים כמאמן מכבי יפו, הפועל בת ים, מכבי יבנה
הופעות 275 (46 שערים)
שנים 14


אלי כהן (נולד ב-27 בינואר, 1960), שחקן כדורגל ישראלי, שיחק בהפועל במשך 13 שנים במועדון ונחשב מטובי השחקנים של הקבוצה בשנות ה-80. אחיו של בני כהן, שחקן הפועל לשעבר.

תיאור קריירה

אלי 'קוקוס' כהן, היה במשך למעלה מ-13 שנים 'השור הזועם' בקישור של הפועל תל אביב. הקשר האחורי, שהחל את דרכו במדים האדומים בראשית שנות השמונים, המשיך בקבוצה עד עונת 1993, בסיומה תלה את הנעליים, כשהפועל תל אביב נותרת קבוצת הבוגרים היחידה בה דרכה כף רגלו האימתנית.

קוקוס הבת ימי, שהחל את הקריירה בקבוצת הנוער של קריית שלום, מצא במהרה את דרכו אל המגרש האדום, מגרש הכדורגל המיתולוגי של קבוצת הנוער של הפועל תל אביב בגבעת עלייה, על גבול בת ים-יפו. כהן היה קשר אחורי אימתני, שקנה לעצמו שם בכל רחבי הליגה בשל האגרסיביות והקשיחות שלו. משחקו חסר הפשרות נתן לו שם של 'קַצַב', אחד שאי אפשר לעבור אותו במרכז המגרש מבלי שהשארת אצלו או את הכדור או את הרגל. לצד אותה אגרסיביות חסרת פשרות והיכולות המדהימות בחלק ההגנתי, היה קוקוס גם נכס התקפי לקבוצה, כשהוא כובש 46 שערי ליגה במדים האדומים, כמות שמקנה לו את המקום השמיני בטבלת הכובשים של המועדון בכל הזמנים. הוא היה קשר אחורי מעולה ששולט בקצב המשחק, ומשתמש בכושר הגופני המצוין שלו לכסות שטחים נרחבים במרכז המגרש.

כהן היה שותף לחוליית הקישור האדירה של הפועל בשנות ה-80', כשלצידו משחקים בין היתר שמות אגדיים כמו משה סיני, מוריס ז'אנו, ג'ימי טורק, קובי זיתוני ועוד רבים וטובים, שהפכו יחדיו את הפועל לקבוצה הדומיננטית ביותר באותו עשור. הדומיננטיות של כהן באותה קבוצה הפכה אותו לאחד מהשחקנים הבולטים ביותר שהיו לכדורגל הישראלי להציע במהלך אותו עשור, מה שלא נעלם מעיניו של מאמן הנבחרת במשך כל אותה תקופה, יוסל'ה מרימוביץ', שזימן את קוקוס לראשונה לנבחרת ישראל ב-1983, כשהנבחרת התמודדה מול פורטוגל במסגרת הטורניר הקדם אולימפי של 1984. כהן כבש את שער הנצחון באותו משחק, והפך לשחקן קבוע בסגל הנבחרת מאז ועד להופעתו האחרונה מול אוסטרליה ב-1989, כשבסיכום הכללי הוא רושם עשרים הופעות במדיה, וכובש שלושה שערים.

קוקוס היה שותף בכיר לעשור המוצלח ביותר שידע המועדון עד היום. בשנת 1981 הוא זוכה לקחת חלק באליפות הראשונה של הפועל מזה 12 שנים, כשהקבוצה לוקחת את אליפות המדינה הראשונה מאז 1969. ב-1983 הוא פותח בהרכב הקבוצה כשזו זוכה בגביע המדינה לאחר נצחון 3-2 בגמר על מכבי ת"א. ב-1986 הוא אחד השחקנים הדומיננטיים ביותר של הקבוצה כשזו זוכה בפעם השניה באותו עשור באליפות, כשהוא מסיים כמלך שעריה בליגה, כשלזכותו 11 שערים, אחד המשמעותיים שבהם הוא שער שוויון קריטי בבאר שבע בדרך לנצחון 2-1, מחזור אחד לפני סיום העונה, שער שהביא את הפועל למשחק המפורסם מול מכבי חיפה כשהיא עדיין בתמונת האליפות. באותו משחק הורחק כהן מעט אחרי השער המפורסם של גילי לנדאו, והתעלף מרוב התרגשות מחוץ לקווים.

לשיאו הגיע אלי כהן בעונת האליפות של 1988, עונה בסיומה הוכתר לשחקן העונה, כשבדרך לתואר האליפות הוא מבקיע חמישה שערים, ומנהיג בגאון את הקישור האדום בחלק הראשון של העונה, טרם חזרתו של משה סיני מהקדנציה הקצרה שלו בבלגיה.

כהן חם המזג הוא בעיני רבים גם סמל למיאוס בניהול ההסתדרותי, וכמעט אין ילד שלא מכיר את הסיפורים על אלי כהן, שבהתקף זעם אחרי עוד משכורת שהתעכבה לה, היה מגיע לבית ברנר, הופך שולחנות, זורק עציצים ומנפץ חלונות. אך למרות כל הקשיים, נשאר כהן נאמן לקבוצה, וכשזו ירדה לליגה הארצית ב-1989, היה כהן אחד מראשוני השחקנים שהכריזו על כוונתם להישאר במועדון ולהחזיר אותו למקומו הטבעי. כהן אכן עשה זאת, ובגדול-עם שמונה שערים, כולל שני שערי ניצחון מכריעים במשחק העונה מול יבנה.

עד עצם היום הזה נותר כהן אחד השחקנים המזוהים ביותר עם המועדון,והאהובים ביותר על קהל האוהדים.


מאת אדם אלי, האתר הרשמי

שופטים באדום

ב-2001 נחשפה פרשת "שופטים באדום" בה היה מעורב. במסגרת הפרשה נחשף כי שופטים בליגות הבכירות מכרו משחקים תמורת כספים מבנקי הימורים שונים. בית המשפט קבע כי קוקוס הימר על המשחקים המכורים ואף שיחד שופטים.
אלי נדון ל-3 שנות מאסר[1], מאחר שסירב להודות בבית המשפט כי הוא המקור שחשף את הפרשה[2], כשבסופו של דבר שנים מהנאשמים האחרים בפרשה הפכו לעדי מדינה והטילו את האשמה עליו.

בספטמבר 2011 זכה אלי קיצור של 8 חודשים בעקבות התנהגות טובה לאחר שבנה לעצמו תוכנית שיקומית והחל לעבוד עם עמותת 'אפשר'. ב-12 בספטמבר שוחרר אלי מבית הסוהר וסיים בכך את הפרק השחור של חייו.

ציטוטים מפורסמים

  • "מהיום אפשר לרשום את האותיות ז"ל ליד הפועל תל אביב." ~ לאחר עזיבה מאסיבית של שחקנים בעקבות בעיות כלכליות וירידת הליגה, אוגוסט 1989
  • "תמיד התפרנסתי מהפועל, וכשראיתי איזה אנשים רציניים הגיעו להציל את המועדון, החלטתי שגם היום זה כבוד לשחק בהפועל תל אביב. אז מה אם אנחנו בארצית?... תשמע מה אלי כהן אומר לך: הפועל תל אביב זה אימפריה." ~ לאחר שהחליט להישאר בקבוצה גם בארצית, אוגוסט 1989
  • "כשחקן זכיתי באליפויות, אבל זו האליפות הכי שמחה שלי. אני מאושר מאוד. הצהרתי לפני כמה חודשים, כשחיפה הובילה ביתרון גדול, כי אני בטוח שהפועל תזכה באליפות ואני מוכן לשבת עוד שלושה חודשים בשביל הפועל." ~ ראיון בידיעות אחרונות לאחר הזכיה בדאבל, עונת 2009/10
  • מתוך מצעד 36 הטיפוסים הצבעוניים ביותר בכדורגל הישראלי (כתבה מאת רון עמיקם, אביעד פוהרילס ואייל לוי לכבוד פתיחת עונת 2006/07), אלי כהן זכה במקום החמישי:

גם אם תהפכו היום את הליגה לא תמצאו אחד כמוהו. הקשר האחורי האולטימטיבי, שחקן השנה ב-1988, אבל אחד שלא דפק חשבון לאחרים. במועצת הפועלים שקשקו ממנו. הוא וסיני הגיעו ביחד לשיאים בלתי נשכחים בהפועל תל אביב, אבל ניהלו קרבות שליטה מרים. ב-1992 היתה לקוקוס תקרית אלימה עם טורק, אז המאמן, בימים שסיני שימש כמנג'ר. לפניכם פרקים נבחרים מהחלטת ועדת המשמעת הפנימית בראשותו של עו"ד יוסי שפרלינג: "לאור כל העובדות שהובאו בפנינו, אנחנו קובעים באופן חד משמעי, כי השחקן אלי כהן גרר את המאמן תוך כדי פרובוקציה קשה לתקרית אלימה. בנקודה זו קיימת מחלוקת בין גרסאות הצדדים, האם המכות שפרצו מחוץ למגרש, בין המאמן לשחקן, באו אחרי הקנטה גזענית נוספת מצד השחקן, או שמא המכות החלו מצידו של המאמן. אין ויכוח עובדתי, אגב, כי באחד משלבי התקרית החמורה, אחז השחקן בנשק קר וכדברי השחקן: 'הוצאתי ברזל מהאוטו, והתחלתי לקלל אותו כל מיני קללות - ערבי, אש"פ, מחבל..." (עמוד 1 לפרוטוקול, פיסקה שביעית). אגב, אלי כהן הושעה אז מפעילות בקבוצה ללא הגבלת זמן.
אמר 1: "שאלתי אותה 'מי זה גלמן?' והיא שאלה אותי מי אני. אמרתי לה 'אלי כהן'. מרוב פחד היא אמרה לי 'תבוא עוד שבוע'. התעצבנתי וישר העפתי את הדלת. פתאום יצא אחד צעיר ואמרו לי שזה גלמן. התפלאתי, כי עד אז תמיד ראיתי שם רק זקנים". (אחרי עוד ביקור במועצת הפועלים).
אמר 2: "התקשרו אלי ממודיעין אזרחי ואמרו לי 'תבוא לפה'. מי אתם בכלל? מה, אני עובד אצלכם? ההתאחדות לכדורגל תגיד לי מה לעשות?"

קישורים חיצוניים

גלרית תמונות