אלי "קוקוס" כהן

מתוך ויקיפועל
גרסה מ־15:22, 15 באוגוסט 2008 מאת יוסי האדום (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוד פרימו
דוד פרימו
דוד פרימו
כינוי פרימו
מספר בהפועל 5
תפקיד חלוץ
תאריך לידה {{{תאריך לידה}}}
מועדוני נוער הפועל קריית שלום, הפועל ת"א
מועדונים כשחקן {{{מועדונים כשחקן}}}
מועדונים כמאמן {{{מועדונים כמאמן}}}
הופעות
שנים


קשר, שיחק בהפועל בשנות ה-80. היה שותף לזכייה ב-3 אליפויות ובגביע בשנות ה-80. באליפות של עונת 1987/88 היה קפטן ונבחר ל"שחקן העונה". בעונה שבה שיחקה הפועל בליגה הארצית היה מהגורמים העיקריים בעלייה לליגה הלאומית.

ב-2007 הורשע בהטיית משחקים ונשלח למאסר של 3 שנים.



1985/1986. הפועל לוקחת אליפות ארבע דקות לפני סיום הליגה.

אלי כהן מנצח על הצגה בבלומפילד. 14.12.1985. מחזור 8: בלומפילד, שלושת אלפים צופים. הפועל תל אביב מביסה את מכבי פתח תקווה 1:5 בזכות ארבעה שערים של אלי כהן ושער של ז'אנו.

פ. עובדיה, "דבר": "יכולת מעולה של קשר הפועל תל אביב אלי כהן שהניבה ארבע-שער מרגליו וראשו, העניקה אתמול לקבוצתו ניצחון בית מרשים על מכבי פתח תקווה 1:5 לאחר פיגור של 1:0..."

"...היכולת המבריקה של שחקני תל אביב הזכירה לרבים את עונתה הגדולה. המרץ, היכולת ומהלכי הכדור מרגל לרגל לא הותירו לחניכיו של משה מאירי מפתח תקווה כל סיכוי."

כוכב השבת: "מי אם לא אלי כהן מהפועל תל אביב, ארבעה שערים וציון 9 מספרים הכל. כל הקבוצה רצה היטב, אבל לכל הצגה גדולה יש סולן, ואתמול היה זה כהן. העובדה שתופקד בחולית הקישור לא הפריעה לו לפרוץ מאחור בכוח רב ולהבקיע ארבעה שערים, שיא עונתי."

צמד במחזור 28. 10.5.1986. מחזור 28. בלומפילד, אלפיים צופים. הפועל מביסה את מכבי נתניה 1:5. אלי כהן ושבתאי לוי מבקיעים שני שערים כל אחד, סיני מבקיע את החמישי. את השער לנתניה מבקיע קשר צעיר בשם שלום תקווה.

אלי כהן חוזר אחרי חודש הרחקה. 17.5.1986. במחזור ה-29 מנצחת מכבי חיפה את מכבי תל אביב 1:3. אברהם צ'יבין, "דבר": "אווירה מיוחדת היתה אתמול בעיר הכרמל. האיצטדיון העירוני בקרית אליעזר היה מלא עד אפס מקום (20 אלף צופים), החל משעות הצהריים המוקדמות. באיצטדיון שלטו הצבעים ירוק וצהוב, אך הרוב היה שייך ל'ירוקים', ששלטו ביציעים על רקע הר-הכרמל המרהיב ביופיו. בדקות הסיום התחולל קרנבל מרגש ביציעים, כשאוהדי חיפה שרים 'יש אליפות'."

הפועל תל אביב יוצאת לבאר שבע. המחצית הראשונה מסתיימת בתיקו אפס. במחצית השנייה נכנס מוריס ז'אנו. אלי כהן מבקיע שער ראשון וז'אנו את השני בדרך לניצחון 1:2.

מחזור אחד לפני הסיום מכבי חיפה עדיין במקום הראשון ולה 57 נקודות. הפועל עולה למקום השני עם 56 נקודות. מכבי תל אביב, שלזכותה 54 נקודות, במקום השלישי. במחזור האחרון תארח הפועל את מכבי חיפה, כאשר הפועל חייבת ניצחון כדי לזכות באליפות ולחיפה יספיק תיקו.

"כאשר החיפאים פרצו בשירי אליפות בא שערו של לנדאו". שבת, 24.5.1986. מחזור אחרון. הפועל (מקום שני) נגד מכבי חיפה (מקום ראשון) בבלומפילד. הפועל חייבת ניצחון כדי לקחת אליפות, לחיפה מספיק תיקו. אלי לא הבקיע במשחק הזה, אבל שימו לב, בהמשך, למה שכתבו עליו אחרי המשחק.

ככה כתב על המשחק משה כהן, "דבר": "שער מעורר מחלוקת שהבקיע גיל לנדאו בדקה ה-85 העניק אתמול את תואר אליפות המדינה לעונת 1985/1986 לקבוצת הפועל תל אביב, שגברה במשחק מותח ועצבני על אלופת השנתיים האחרונות, מכבי חיפה, בתוצאה 0:1..."

"...בדקה ה-86 שיגר משה סיני מסירה לעבר גיל לנדאו. הגנת חיפה ציפתה לשריקה לנבדל אך לנדאו לא התחשב בציפיותיהם, התקדם לעבר השער ובעט כדור קשתי מעל ידי השוער אבי רן שיצא לקראתו - 0:1..."

"...שחקני חיפה עטו בזעם על השופט שריר וקוונו אלכס נאור. כשהם ממררים בבכי טענו ממן וחבריו שהשער הובקע מעמדת נבדל, אך השופט התקיף שריר דחה את טענותיהם..."

"...שתי דקות לאחר הבקעת השער הכשיל אלי כהן את רפי אוסמו. השופט מיהר להרחיקו מהמגרש. כהן התעלף ונזקק לטיפול רפואי."

מה שאני זוכר מהדקות האחרונות זה שאחרי הגול של גילי היינו ברקיע השביעי, מתפללים לכל מי ששומע ובעיקר לשופט שישרוק כבר. מכבי חיפה ניסתה לעשות משהו. קצת אחרי הבקעת השער אלי כהן נכנס בשחקן של מכבי חיפה שנשכב על הדשא לשתיים-שלוש דקות. השופט מרחיק את אלי כהן, הזמן עובר בינתיים. יש אליפות.

שחקן העונה. בעונת 1987/1988 לקחה הפועל אליפות. אלי כהן נבחר ל"שחקן העונה" בכל העיתונים.

1988/1989 – הירידה לליגה הארצית

הפועל יורדת לליגה הארצית אחרי שנה של בלאגן ניהולי. הפועל מנוהלת על ידי מועצת הפועלים של ההסתדרות, ממשרדים בבית ברנר בתל אביב. השחקנים לא מקבלים משכורות במשך חודשים. אלי כהן מבקר בבית ברנר והופך שולחן על יושב הראש. באותה עונה הפועל מופיעה לחלק מהמשחקים עם שחקני נוער ויורדת ליגה.

1989/1990 – חוזרים לליגה הלאומית

בעונת 1989/1990 משחקת הפועל בליגה הארצית. שתי קבוצות מהליגה הזו תעלינה בתום העונה לליגה הלאומית. יש אומרים שזו העונה החשובה ביותר בתולדותיה של הקבוצה, מכיוון שלולא היתה חוזרת לליגה הלאומית בסוף העונה הזו, אין לדעת אם היתה מצליחה לחזור אי פעם.

מהסגל שהיה שותף לאליפויות של שנות ה-80 נשארים רק שלושה שחקנים: אלי כהן, ינקה אקהויז ומוריס ז'אנו. על אלה שלא נשארו לא נדבר כאן.

הפועל תל אביב ז"ל. 2.8.1989. כותרת ב"ידיעות אחרונות": "אלי כהן: 'מהיום אפשר לרשום את האותיות ז"ל ליד הפועל תל אביב'." זאב גולדשמידט כותב: "שחקני הקבוצה נפוצים לכל עבר: קובי סגל התאמן בבית"ר תל אביב ומשה סיני מתחיל היום בבני יהודה; רפי שמואל יטוס היום לגרמניה; אלי כהן התאמן בשפת הים; מוריס ז'אנו עשוי להתאמן בבאר שבע ויעקב אקהויז מעדיף לנוח בבית."

אלי כהן נשאר בהפועל. 13.8.1989. תחת הכותרת "כבר חודשיים לא נשבר חלון בבית ברנר" מפרסם זאב גולדשמידט ב"ידיעות אחרונות" ריאיון עם אלי כהן: "'אסור לי בכלל לבוא לבית ברנר, רק עצבים מקבלים מהבניין הזה. צריכים להעביר את משרדי הפועל תל אביב לאחד החדרים בבלומפילד, שם זה הבית שלנו...' אלי כהן הוא הראשון מבין שחקני הפועל תל אביב, שהגיע להסכם כספי עם ראשי המועדון.... 'זה לא רק הכסף (שמשאיר אותי בהפועל תל אביב). תאמין לי, יכולתי לשחק בהרבה קבוצות בלאומית, ובכך להגדיל את סיכויי לחזור מהר ככל האפשר לנבחרת. תבין, אף פעם לא שיחקתי בקבוצה אחרת מלבד בהפועל תל אביב. תמיד התפרנסתי מהפועל, וכשראיתי איזה אנשים רציניים הגיעו להציל את המועדון, החלטתי שגם היום זה כבוד לשחק בהפועל תל אביב. אז מה אם אנחנו בארצית?... תשמע מה אלי כהן אומר לך: הפועל תל אביב זה אימפריה. הפועל תל אביב חזקה תהיה קבוצה יותר מעניינת מחצי ליגה לאומית.'"

ניצחון ראשון בליגה הארצית. מחזור שלישי, 16.9.1989. הפועל מנצחת את הפועל לוד בבלומפילד, לעיני 1,500 צופים, בתוצאה 2:3. את השערים לזכות הפועל כבשו אלי כהן, אליאור ברנס וגילי לנדאו.

במדור הספורט של "ידיעות אחרונות", עמוד 12, כותב יאיר גיסר: "יש. הפועל תל אביב השיגה ניצחון ראשון בליגה הארצית. ניצחון זה, עד כמה שיהיה משמעותי לשחקניו של אליהו עופר, מסמל גם היסטוריה קטנה במועדון האדום. שלוש נקודות ניצחון ראשונות בליגה הארצית."

ניצחון על ראשון לציון. במחזור העשירי עולה הפועל למקום הרביעי, אחרי ניצחון 0:3 על הפועל ראשון לציון, שנמצאת במקום הלפני אחרון בטבלת הליגה הארצית. ישראל מאיה מבשל שני שערים והוא המצטיין במשחק עם ציון 8. מבקיעים: ז'אנו, אלי כהן, רפי שמואל.

ניצחון על יבנה. מחזור 11, 24.12.1989. הפועל מנצחת את מכבי יבנה, השלישית בטבלה, לעיני ארבעת אלפים צופים בבלומפילד. מוריס ז'אנו כובש שני שערים ואלי כהן כובש את השלישי. ז'אנו מוכתר כשחקן המצטיין במשחק. בליגה הלאומית מנצחת באותה שבת בית"ר ירושלים את בית"ר תל אביב במגרש ימק"א לעיני 3,500 צופים.

חסר שחקן?

מחזור 25. אלף צופים בבלומפילד רואים את הפועל מסיימת בתיקו 1:1 עם הפועל ראשון לציון שמתחת לקו האדום. הפועל משווה מפנדל מפוקפק. אחרי המשחק נפגשים נציגי השחקנים עם הנהלת הקבוצה ומבקשים להפסיק את עבודתו של המאמן אליהו עופר, בטענה של חוסר אמון מוחלט בינו לבין השחקנים.

סיפר ינקה אקהויז: חמישה מחזורים לפני סיום הליגה סיימנו בתיקו 1:1 מול ראשון לציון, תוצאה שהשאירה אותנו במקום השלישי, שתי נקודות פחות מיבנה. אלי כהן הוביל מרד שחקנים ובעצה אחת עם יורם אוברקוביץ' הוחלט למנות את דוביד כמאמן במקום אליהו עופר. באמצע השבוע הפסדנו לכפר סבא במסגרת משחקי הגביע ובשבת ציפה לנו משחק מכריע ביבנה. דוביד העביר לנו תדרוך טקטי באמצעות חיילי שש-בש שהניח על גבי לוח מגנטי. ראינו שהוא מניח על הלוח עשרה שחקנים בלבד וחשבנו שהוא פשוט טעה. 'דוביד,' אמרנו לו, 'חסר שחקן.' אז הוציא דוביד מכיסו חייל שש-בש נוסף ואמר: 'הנה, זה השחקן שיביא לנו את הניצחון. הוא יבקיע שני שערים ואנחנו ננצח אותם.' ואכן, זה מה שקרה במשחק. אלי כהן הבקיע שני גולים וניצחנו..."


ביום רביעי מתמנה דוביד שוייצר כמאמן במקומו של עופר.


אלי כהן יש רק שניים. מחזור 26, 15.4.1990. ערב המחזור נמצאת צפרירים במקום הראשון עם 51 נקודות, במקום השני מכבי יבנה ולה 48 נקודות ובמקום השלישי הפועל, שלזכותה 46 נקודות. הפועל יוצאת למשחק חוץ נגד מכבי יבנה ומנצחת בתוצאה 1:2.


ארבעת אלפים צופים ביבנה. הפועל בהרכב: אלטר, שוקרון, אקהויז, מוסטרל, גל הרשליקוביץ, דוד הרשליקוביץ, ארמה, ז'אנו, אלי כהן, רפי שמואל (מוסא), מאיה.


המצטיינים במשחק: אלי כהן (ציון 7) שמבקיע את שני השערים, אלטר ומוסטרל.


יאיר לב-ים כותב ב"ידיעות אחרונות", תחת הכותרת "כהן יש רק שניים": "חג שמח, הפועל תל אביב. חג שמח, דוביד שוייצר... הפועל עשתה את זה בגדול ומי יזכור, דוביד, שבמחצית השנייה בקושי עברתם את החצי... אלי כהן היה בכל מקום, משה מוסטרל נצמד לבני טבק, גל הרשליקוביץ התעסק עם שוקו (נומדר), ואלטר התרומם שוב ושוב, כדי ליירט בהצלחה את ההגבהות חסרות הסבלנות של יבנה."


הניצחון הזה מעלה את הפועל למקום השני, שממנו עולים לליגה הלאומית, עם 49 נקודות, שלוש פחות מצפרירים ואחת יותר מיבנה.


מחזור אחרון. משחק העלייה לליגה הלאומית. 12.5.1990. הפועל נגד רמת עמידר בבלומפילד, לעיני שבעת אלפים צופים. יבנה מארחת את בית"ר נתניה.


הפועל בהרכב: אלטר, שוקרון, אקהויז, מוסטרל, מוסא, אבוקסיס, ז'אנו, ארמה, אלי כהן, מאיה, רפי שמואל (מזרחי וברנס ייכנסו כמחליפים במהלך המשחק).


מוריס ז'אנו סיפר על משחק העלייה: "עלינו על המגרש בטירוף. ידענו שאנחנו חייבים לעשות הכל כדי לשוב לליגה הלאומית. בתחילת המשחק קיבל פיטוסי מרמת עמידר את הכדור. אלי כהן, במקום לנסות להגיע לכדור, נכנס ברגלו לגוף של פיטוסי ואמר לו: 'אם אתה רוצה להמשיך לשחק כדורגל, תברח מהמגרש.'"


הפועל מנצחת 0:6 וחוזרת לליגה הלאומית.


למחרת, בראש מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", כתוב: "חזרו למקומם הטבעי. עם 0:6 מרשים על רמת עמידר חזרה הפועל תל אביב לליגה הלאומית אחרי עונה אחת בארצית. יבנה הסתפקה ב-0:4 על בית"ר נתניה. מוריס ז'אנו הוותיק היה גיבור הניצחון עם שלושער ושני בישולים. איך אמר אלי כהן: 'לא היה רע, הכרנו מקומות בארץ.'"



מתוך הספר "אדום בנשמה"