דוד שוייצר: הבדלים בין גרסאות בדף

נוספו 8,072 בתים ,  1 בינואר 2009
אין תקציר עריכה
(קישור לתאריך פטירה)
אין תקציר עריכה
שורה 15: שורה 15:
'''מגן. שיחק בהפועל בשנים 1956-1949. אחד מגדולי המאמנים של הפועל בכל הזמנים'''
'''מגן. שיחק בהפועל בשנים 1956-1949. אחד מגדולי המאמנים של הפועל בכל הזמנים'''


== תיאור קריירה==
===קריירת משחק===
דוד "דוביד" שוויצר (1925 - [[12 באוגוסט]] 1997), הלא הוא הכריש, הוא בעיני רבים גדול מאמני הכדורגל שקמו במדינת ישראל, ועוד קודם לכן מגנה הימני של קבוצת הפועל תל אביב, הקבוצה איתה היה מזוהה יותר מכל גם כמאמן, למרות המועדונים הרבים בהם עבר לאורך הקריירה המפוארת שלו. שוויצר החל את הקריירה הספורטיבית שלו דווקא ככדורסלן, והיה שחקן חמישייה בהפועל תל אביב בשנותיה הראשונות, עוד טרם קמה הליגה הישראלית, לאחר קום המדינה עשה הסבה מקצועית, ועבר לתחום הכדורגל. האגודה לעומת זאת, נשארה אותה אגודה, ודוביד עשה את דרכו לקבוצת הכדורגל של הפועל תל אביב, שם שיחק לסירוגין כמגן ימני וכבלם בסוף שנות הארבעים ותחילת החמישים. שוויצר היה שחקן אפור למדי, ולא מבריק בצורה יוצאת דופן בשום אספקט של המשחק, אבל היה שחקן מסור מאוד, שזכה לרשום שש הופעות במדי הנבחרת הלאומית בין השנים 1949-1954, את הופעת הבכורה שלו ערך כמחליף בניצחון הישראלי 3-1 על נבחרת קפריסין. ברמה הקבוצתית לא הצליח שוויצר לזכות בתואר כשחקן, ובסוף שנות החמישים החליט לפרוש ממשחק פעיל, ולעבור לתפקיד שהקנתה לו את מירב תהילתו- אימון.
===קריירת אימון===
אחרי פרישתו יצא שוויצר לגרמניה על מנת לעבור בה השלמה לקורס מאמנים, וב-1962 שב ארצה והחל בקריירת האימון הארוכה שלו כשהתמנה למאמן הפועל מחנה יהודה. ב-1964 הוא עשה היסטוריה יחד עם הפועל רמת גן, כשהקבוצה שרק עונה קודם לכן עלתה מהארצית, זוכה באליפות המדינה בכדורגל. זו הייתה הפעם הראשונה בתולדות הכדורגל הישראלי בה קבוצה שרק עלתה מהליגה השנייה זוכה באליפות המדינה, ואליפות ראשונה ויחידה להפועל ר"ג. כמו כן הייתה זו גם אליפות ראשונה בקריירה לדוביד.
תואר האליפות עם ר"ג סלל את דרכו של שוויצר חזרה למועדון האם שלו, וב-1966 שוויצר מצא את עצמו שוב בהפועל תל אביב, הפעם על הקווים. הוא קידם לקבוצה הבוגרת את שני הכישרונות הצעירים יחזקאל חזום ושייע פייגנבוים, וכמו כן את שחקן הרכש מליגה ב' ג'ורג' בורבה, ויחד עם הסגל הקיים הסתערה הפועל על התואר, אותו הבטיחה שני מחזורים לסיום הליגה בנצחון 1-0 על בני יהודה.
למרות האליפות, לא המשיך שוויצר בהפועל, ויצא לגלות שנמשכה עד שנת 1980. במשך אותן שנים הוא אימן בין היתר בהכח ר"ג, עמה זכה בגביע המדינה, במכבי ת"א עמה זכה בדאבל, במכבי נתניה עמה זכה באליפות המדינה, ונבחרות הנוער והבוגרים של ישראל. עם נבחרת הנוער זכה באליפות אסיה ב-1972, ועם הנבחרת הלאומית העפיל עד גמר משחקי אליפות אסיה ב-1974, שם נוצחה הנבחרת 2-1 ע"י איראן. ב-1976 גם הוביל את הנבחרת להשתתפות באולימפיאדת מונטריאול.
לאחר שנכשל במשימה להעפיל עם הנבחרת למונדיאל 1978, פרש שוויצר מתפקידו כמאמן נבחרת ישראל, וכאמור, ב-1980 חזר לכור מחצבתו, ונחת שוב בבלומפילד. בהפועל מצא שוויצר קבוצה שלא זכתה בתואר האליפות מאז 1969, אחרי עשור זוועתי במונחים של הקבוצה האדומה, במהלכו השתרכה רוב הזמן בין תחתית ומרכז הטבלה, כשהתואר היחידי בו היא זוכה הוא גביע המדינה ב-1972. למרות העשור הגרוע, הסגל הקיים בקבוצה היה צעיר ומוכשר, ותחת הכוונתו של שוויצר ההישגים החלו להיערם. בעונתו הראשונה בקדנציה השנייה סיימה הפועל במקום השני אחרי האלופה נתניה. עונה לאחר מכן היא עשתה עוד צעד אחד קדימה, ולראשונה מזה עידן ועידנים חוגגת זכייה באליפות המדינה, כשהכוכב הגדול שלה הוא משה סיני, בן טיפוחיו של דוביד.
באותה שנה ובשנה שלאחריה העפילו שוויצר והפועל לגמר גביע המדינה, אך כשלו בשני המקרים לחגוג זכייה בתואר. ב-1983 עזב שוויצר את הפועל, רק כדי לחזור ב-1986 לקדנציה שלישית, ולאליפות שלישית ואחרונה שלו עם האדומים, ואחרונה בכלל בקריירת האימון שלו. הפועל התמודדה על התואר מול מכבי חיפה, אלופת השנתיים הקודמות, ולמחזור הסיום בבלומפילד היא הופיעה כשהיא חייבת ניצחון על אותה חיפה כדי לזכות בתואר. הפועל ניצחה 1-0 משער של לנדאו והבטיחה את הזכייה בתואר, במה שהיה אולי משחק האליפות הדרמטי בתולדות מדינת ישראל. אחד הסיפורים המפורסמים על התרגילים הפסיכולוגיים של דוביד בהקשר לאותה עונה היה על כדורי סוכרזית שנתן למספר שחקנים צעירים לפני המשחק, כשהוא מספר להם שמדובר בכדורים ממריצים, על מנת להחדיר בהם בטחון לקראת המשחק. הפועל לא שמרה לשוויצר חסד נעורים, ובמהלך העונה הבאה פיטרה אותו מתפקיד המאמן, לראשונה בקריירה.
לקדנציה רביעית ואחרונה הוזעק שוויצר בעונה בארצית, כשהשחקנים הותיקים פנו להנהלה וביקשו להחזיר את הכריש הביתה. הנהלת הקבוצה נענתה לבקשה ודוביד נחת בבלומפילד במקום אליהו עופר. הפועל נתנה פיניש מצוין לעונה, כשבמשחק האחרון היא גוברת 6-0 על רמת עמידר ומבטיחה את העלייה, האגדה מספרת על כך ששוויצר ביקש ממנהל המגרש להציף אותו על מנת ששחקני עמידר שיגיעו ללא סטופקס ליום הקיצי בו נערך המשחק יהיו לא מוכנים, ובכך יווצר יתרון לאדומים. שוויצר אימן לאחר אותה עונה עוד תקופה קצרה בהפועל ירושלים, אחריה פרש מכדורגל, כשלזכותו שש אליפויות ושני גביעים.
הכינוי הכריש הודבק לו בשנות השמונים ע"י העיתון חדשות, והכינוי דבק בו עד לסיום הקריירה. שוויצר נודע בזכות אמרות השפר שלו על הכדורגל הישראלי, כמו "יד רוחצת יד", "כולם עובדים על כולם", ו"למה הדג גמר על הצלחת? כי הוא פתח את הפה".
== חברים מספיר על דוביד==
'''רצון עז ומלחמה עיקשת.''' רחביה רוזנבוים: "דוביד שוייצר היה שחקן כדורסל טוב. במלחמת השחרור הוא קיבל צרור בגב ואחרי שהחלים עבר לשחק כדורגל. הוא היה מגן ימני ושחקן טוב, אם כי לא טכני במיוחד, מה שאפיין אותו היו רצון עז ומלחמה עיקשת. הייתי אומר שהוא הדוגמה הטובה ביותר לשחקן עם נשמה ורצון."  
'''רצון עז ומלחמה עיקשת.''' רחביה רוזנבוים: "דוביד שוייצר היה שחקן כדורסל טוב. במלחמת השחרור הוא קיבל צרור בגב ואחרי שהחלים עבר לשחק כדורגל. הוא היה מגן ימני ושחקן טוב, אם כי לא טכני במיוחד, מה שאפיין אותו היו רצון עז ומלחמה עיקשת. הייתי אומר שהוא הדוגמה הטובה ביותר לשחקן עם נשמה ורצון."  


שורה 28: שורה 48:


----
----
מתוך הספר "[[אדום בנשמה]]"
==קישורים חיצוניים ==
* אדם אלי, [http://www.hapoelta-fc.co.il/Player.asp?id=75 פרופיל שחקן עבר], האתר הרשמי


[[קטגוריה:שחקני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:מאמני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:מאמני הפועל תל אביב (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר (כדורגל)]]
[[קטגוריה:שחקני עבר]]
מתוך הספר "[[אדום בנשמה]]"