הפועל תל אביב (כדורגל): הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
שורה 32: שורה 32:
===ייסוד הקבוצה===
===ייסוד הקבוצה===
ב-1920 נוסדה ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל, במטרה לאגד את כל העובדים החיים מיגיע כפיהם, לקדם את ענייניהם בהתיישבות, בכלכלה ובתרבות ולהקים "חברת עבודה עברית בארץ ישראל".  
ב-1920 נוסדה ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל, במטרה לאגד את כל העובדים החיים מיגיע כפיהם, לקדם את ענייניהם בהתיישבות, בכלכלה ובתרבות ולהקים "חברת עבודה עברית בארץ ישראל".  
שלוש שנים מאוחר יותר בשנת 1923 הוקם לראשונה מועדון הפועל תל אביב - קבוצת הספורט הראשונה של [[הפועל]]. קבוצה זו לא האריכה ימים והתפרקה לאחר זמן לא רב. שנה מאוחר יותר נוסד מועדון הספורט [[הפועל חיפה (כדורגל)|הפועל חיפה]], שמטרתו הייתה לדאוג "להתפתחות הגופנית של הפועל ו[[הנוער העובד]]". באותה שנה, [[1924]], ייסד בתל אביב פועל בשם [[שלמה פוליאקוב]] את קבוצת "אלנבי", שהשתייכה לאגודת מכבי.  
שלוש שנים מאוחר יותר בשנת 1923 הוקם לראשונה מועדון הפועל תל אביב - קבוצת הספורט הראשונה של [[הפועל]]. קבוצה זו לא האריכה ימים והתפרקה לאחר זמן לא רב. שנה מאוחר יותר נוסד מועדון הספורט [[הפועל חיפה (כדורגל)|הפועל חיפה]], שמטרתו הייתה לדאוג "להתפתחות הגופנית של הפועל והנוער העובד". באותה שנה, 1924, ייסד בתל אביב פועל בשם [[שלמה פוליאקוב]] את קבוצת "אלנבי", שהשתייכה לאגודת מכבי.  


בשנת [[1925]] נעשה ניסיון נוסף להקים את אגודת הפועל תל אביב אך גם נסיון זה לא צלח וגלגול זה של הקבוצה, גם הוא, לא שרד זמן רב. שנה מאוחר יותר נעשה נסיון נוסף להקים את המועדון וכך בחודש מאי [[1926]], נוסדה על ידי ההסתדרות הכללית של העובדים העברים התאגדות הפועל ב[[תל אביב]], במסגרתו החלה לפעול גם קבוצת [[כדורגל]]. התאגדות זו שמרה על פעילות רצופה, עד עצם היום הזה.  
בשנת 1925 נעשה ניסיון נוסף להקים את אגודת הפועל תל אביב אך גם נסיון זה לא צלח וגלגול זה של הקבוצה, גם הוא, לא שרד זמן רב. שנה מאוחר יותר נעשה נסיון נוסף להקים את המועדון וכך בחודש [[מאי]] 1926, נוסדה על ידי ההסתדרות הכללית של העובדים העברים התאגדות הפועל בתל אביב, במסגרתו החלה לפעול גם קבוצת כדורגל. התאגדות זו שמרה על פעילות רצופה, עד עצם היום הזה.  


בשנת [[1927]] פרשו [[מכבי (ספורט)|ממכבי]] כמה מחברי קבוצת "אלנבי", ובראשם [[שלמה פוליאקוב]]. הסיבה לפרישתם הייתה אי שביעות רצון לנוכח האווירה המרעילה, לדעתם, של מקצוענות ומסחור ששררה במכבי. הפורשים הקימו קבוצה בשם "הגיבור", שהתאחדה לאחר זמן קצר עם הפועל תל אביב.
בשנת 1927 פרשו ממכבי כמה מחברי קבוצת "אלנבי", ובראשם [[שלמה פוליאקוב]]. הסיבה לפרישתם הייתה אי שביעות רצון לנוכח האווירה המרעילה, לדעתם, של מקצוענות ומסחור ששררה במכבי. הפורשים הקימו קבוצה בשם "הגיבור", שהתאחדה לאחר זמן קצר עם הפועל תל אביב.


כסמלה של הפועל נבחר ציור המשלב דמות של ספורטאי עם סמל הפטיש והמגל. הפטיש והמגל היו סמלה של [[המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות|המפלגה הקומוניסטית]] הסובייטית וייצגו את מעמד הפועלים - האיכרים (מגל) ופועלי התעשייה (פטיש).  
כסמלה של הפועל נבחר ציור המשלב דמות של ספורטאי עם סמל הפטיש והמגל. הפטיש והמגל היו סמלה של המפלגה הקומוניסטית הסובייטית וייצגו את מעמד הפועלים - האיכרים (מגל) ופועלי התעשייה (פטיש).  


גם הצבע של הפועל, הצבע ה[[אדום]], היה צבעה של תנועת הפועלים. הוא סימל את ההשקפה האומרת כי כל בני האדם שווים - אותו הדם זורם בעורקי כולם. הצבע האדום סימל גם את הדם הרב שנשפך תוך מאבקם של הפועלים על זכויותיהם, סמל להקרבה עצמית, אומץ לב, מרדנות וחופש. ב[[ארץ ישראל]] סימלו הצבע האדום ועמו הפטיש והמגל, את הפועל הבונה את הארץ ועובד בתעשייה ובחקלאות, הפועל הסולל כבישים, מייבש ביצות וחי על יגיע כפיו מבלי לנצל את עבודת זולתו.  
גם הצבע של הפועל, הצבע האדום, היה צבעה של תנועת הפועלים. הוא סימל את ההשקפה האומרת כי כל בני האדם שווים - אותו הדם זורם בעורקי כולם. הצבע האדום סימל גם את הדם הרב שנשפך תוך מאבקם של הפועלים על זכויותיהם, סמל להקרבה עצמית, אומץ לב, מרדנות וחופש. ב[[ישראל|ארץ ישראל]] סימלו הצבע האדום ועמו הפטיש והמגל, את הפועל הבונה את הארץ ועובד בתעשייה ובחקלאות, הפועל הסולל כבישים, מייבש ביצות וחי על יגיע כפיו מבלי לנצל את עבודת זולתו.  


יותר מ-20 שנה מאוחר יותר, בשנת [[1950]], פרצה מריבה גדולה בין מועדוני הפועל בארץ על הזכות להשתמש בצבע האדום. הוויכוח הסעיר את הארץ ובסופו הוחלט שהפועל תל אביב, בתור המועדון הגדול ביותר של הפועל, יהיה זה ששחקניו יוכלו ללבוש אדום בכל משחקיהם. בעקבות החלטה זו אימץ מועדון [[הפועל פתח תקווה (כדורגל)|הפועל פתח תקווה]] את הצבע הכחול. [[הפועל חיפה (כדורגל)|הפועל חיפה]] בחרה לשחק בלבן או בכחול ורק 20 שנה אחר כך חזרה לצבע האדום.
יותר מ-20 שנה מאוחר יותר, בשנת 1950, פרצה מריבה גדולה בין מועדוני הפועל בארץ על הזכות להשתמש בצבע האדום. הוויכוח הסעיר את הארץ ובסופו הוחלט שהפועל תל אביב, בתור המועדון הגדול ביותר של הפועל, יהיה זה ששחקניו יוכלו ללבוש אדום בכל משחקיהם. בעקבות החלטה זו אימץ מועדון [[הפועל פ"ת]] את הצבע הכחול. [[הפועל חיפה]] בחרה לשחק בלבן או בכחול ורק 20 שנה אחר כך חזרה לצבע האדום.


=== 1928 – הגביע הראשון בארץ ישראל – של הפועל! ===
=== 1928 – הגביע הראשון בארץ ישראל – של הפועל! ===
3,002

עריכות