יצחק שום: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
אין תקציר עריכה
שורה 26: שורה 26:
== קריירה כמאמן ==
== קריירה כמאמן ==


בעונת [[1990/91]] אימן שום את בית"ר ת"א (כיום בית"ר/שמשון) והוביל אותה למקום השלישי בפלייאוף העליון של הליגה הלאומית (אז הליגה הבכירה) כאשר בדרך הוא מנחיל הפסד ביתי ראשון למכבי חיפה של שלמה שרף שבסופו של דבר זכתה באליפות. שום עבד לצדו של שלמה שרף כעוזר מאמן נבחרת ישראל בכדורגל החל משנת 1992 ועד שנת 2000 ועוד שנתיים נוספות כעוזרו של ריצ'רד נילסן, (בין לבין שימש גם כמאמן הנבחרת הצעירה). בזמן כהונתו כעוזר מאמן העפילה הנבחרת למשחקי הפלייאוף של מוקדמות יורו 2000 אך הודחה על ידי דנמרק. בעונת [[2001/02]] עבר שום לאמן את קבוצת נעוריו הפועל כפר סבא בליגה הלאומית (הליגה השנייה), שום העלה את כפר סבא לליגת העל, בתום אותה עונה קיבל אברהם גרנט, בזמנו מאמן מכבי חיפה את תפקיד מאמן נבחרת ישראל בכדורגל ובו בעת קיבל שום הצעה לאמן את מכבי חיפה.
בעונת [[1990/91]] אימן שום את [[בית"ר ת"א]] (כיום בית"ר/שמשון) והוביל אותה למקום השלישי בפלייאוף העליון של הליגה הלאומית (אז הליגה הבכירה) כאשר בדרך הוא מנחיל הפסד ביתי ראשון למכבי חיפה של שלמה שרף שבסופו של דבר זכתה באליפות. שום עבד לצדו של שלמה שרף כעוזר מאמן נבחרת ישראל בכדורגל החל משנת 1992 ועד שנת 2000 ועוד שנתיים נוספות כעוזרו של ריצ'רד נילסן, (בין לבין שימש גם כמאמן הנבחרת הצעירה). בזמן כהונתו כעוזר מאמן העפילה הנבחרת למשחקי הפלייאוף של מוקדמות יורו 2000 אך הודחה על ידי דנמרק. בעונת [[2001/02]] עבר שום לאמן את קבוצת נעוריו הפועל כפר סבא בליגה הלאומית (הליגה השנייה), שום העלה את כפר סבא לליגת העל, בתום אותה עונה קיבל אברהם גרנט, בזמנו מאמן מכבי חיפה את תפקיד מאמן נבחרת ישראל בכדורגל ובו בעת קיבל שום הצעה לאמן את מכבי חיפה.


בעונת [[2002/03]] הוביל שום את מכבי חיפה להישג מרשים - העפלת קבוצה, לראשונה בתולדות הכדורגל הישראלי לליגת האלופות של אירופה. במסגרת הטורניר הוביל שום את חיפה בין היתר לניצחון 3-0 על מנצ'סטר יונייטד האנגלית, וכן ניצחון 3-0 על אולימפיאקוס היוונית. הישגים אלו צדו את עיניהם של מועדונים באירופה ובמאי 2003 הוא קיבל הצעה לאמן את פנאתינייקוס היוונית, עימה זכה בעונת [[2003/04]] בדאבל היווני. הוא היה למאמן הכדורגל הישראלי הראשון (והיחיד נכון ל-2007) שזוכה לתארים בליגה אירופאית: אליפות וגביע עם קבוצת פנאתינייקוס היוונית.
בעונת [[2002/03]] הוביל שום את מכבי חיפה להישג מרשים - העפלת קבוצה, לראשונה בתולדות הכדורגל הישראלי לליגת האלופות של אירופה. במסגרת הטורניר הוביל שום את חיפה בין היתר לניצחון 3-0 על מנצ'סטר יונייטד האנגלית, וכן ניצחון 3-0 על אולימפיאקוס היוונית. הישגים אלו צדו את עיניהם של מועדונים באירופה ובמאי 2003 הוא קיבל הצעה לאמן את פנאתינייקוס היוונית, עימה זכה בעונת [[2003/04]] בדאבל היווני. הוא היה למאמן הכדורגל הישראלי הראשון (והיחיד נכון ל-2007) שזוכה לתארים בליגה אירופאית: אליפות וגביע עם קבוצת פנאתינייקוס היוונית.

גרסה מ־01:23, 20 באוקטובר 2008

יצחק שום
כינוי -
תאריך לידה 01/09/1948
ארץ לידה מולדובה
תפקיד מאמן
שנים 1
קבוצות כמאמן הפועל כפ"ס, מכבי חיפה, פנאתינייקוס, ליטקס לובץ', אלניה ולדיקווקז, הפועל תל אביב, בית"ר ירושלים
קבוצות כשחקן הפועל כפ"ס
תארים {{{תארים}}}



יצחק שום (נולד ב-1 בספטמבר 1948 בקישינב, ברית המועצות, כיום מולדובה) הוא מאמן כדורגל ישראלי, מבכירי הכדורגלנים בשנות השבעים ותחילת שנות השמונים ומבכירי המאמנים בשנות האלפיים. שום עלה מרפובליקת מולדובה (אשר הייתה חלק ממדינת ברית המועצות לשעבר) בגיל 10 ושיחק מ־1959 עד 1983 בקבוצת הפועל כפר סבא.


קריירה כשחקן

שום עלה לקבוצת הבוגרים בגיל שש עשרה וחצי, ובעונת 1974/75 זכה עם קבוצתו בגביע המדינה, לאחר ניצחון בגמר על בית"ר ירושלים בתוצאה 3:1. שום, שכבש את השער השלישי, תרם רבות לניצחון קבוצתו. בעונת 1979/80 זכה עם קבוצתו בגביע שני אחרי הניצחון על מכבי רמת עמידר בתוצאה 4:1. העונה הבאה הייתה עונת השיא של שום שכבש שער אחד ובישל 11 נוספים. בשנה זו, זכתה הפועל כפ"ס באליפות המדינה.

מסוף שנות השישים ועד תחילת שנות השמונים היה שום שחקן קבוע בהרכב נבחרת ישראל. הוא הופיע במדי הנבחרת בשתי אולימפיאדות - אולימפיאדת מקסיקו (1968) ואולימפיאדת מונטריאול (1976). שום היה שותף לחולית הקישור בהופעתה של הנבחרת בטורניר הגביע העולמי במקסיקו ב-1970. הוא כונה אז על ידי העיתונות בישראל "השין השלישי" מאחר והשלים בחולית הקישור את "צמד השינים" (מרדכי שפיגלר וגיורא שפיגל) שהיו אחראים על החלק ההתקפי בזמן ששום שיחק כקשר הגנתי וזכה לשבחים רבים על משחקו בטורניר. בסך הכול רשם שום 76 הופעות בינארציות שבהן הבקיע 9 שערים. במשך מספר שנים נשא שום את סרט הקפטן של הנבחרת. פעילות זו הקנתה לו הישג מיוחד: הוא הכדורגלן היחיד שנמנה על סגל הנבחרת בכל שלושת הטורנירים הגדולים שבהם השתתפה: שתי האולימפיאדות ומונדיאל.


קריירה כמאמן

בעונת 1990/91 אימן שום את בית"ר ת"א (כיום בית"ר/שמשון) והוביל אותה למקום השלישי בפלייאוף העליון של הליגה הלאומית (אז הליגה הבכירה) כאשר בדרך הוא מנחיל הפסד ביתי ראשון למכבי חיפה של שלמה שרף שבסופו של דבר זכתה באליפות. שום עבד לצדו של שלמה שרף כעוזר מאמן נבחרת ישראל בכדורגל החל משנת 1992 ועד שנת 2000 ועוד שנתיים נוספות כעוזרו של ריצ'רד נילסן, (בין לבין שימש גם כמאמן הנבחרת הצעירה). בזמן כהונתו כעוזר מאמן העפילה הנבחרת למשחקי הפלייאוף של מוקדמות יורו 2000 אך הודחה על ידי דנמרק. בעונת 2001/02 עבר שום לאמן את קבוצת נעוריו הפועל כפר סבא בליגה הלאומית (הליגה השנייה), שום העלה את כפר סבא לליגת העל, בתום אותה עונה קיבל אברהם גרנט, בזמנו מאמן מכבי חיפה את תפקיד מאמן נבחרת ישראל בכדורגל ובו בעת קיבל שום הצעה לאמן את מכבי חיפה.

בעונת 2002/03 הוביל שום את מכבי חיפה להישג מרשים - העפלת קבוצה, לראשונה בתולדות הכדורגל הישראלי לליגת האלופות של אירופה. במסגרת הטורניר הוביל שום את חיפה בין היתר לניצחון 3-0 על מנצ'סטר יונייטד האנגלית, וכן ניצחון 3-0 על אולימפיאקוס היוונית. הישגים אלו צדו את עיניהם של מועדונים באירופה ובמאי 2003 הוא קיבל הצעה לאמן את פנאתינייקוס היוונית, עימה זכה בעונת 2003/04 בדאבל היווני. הוא היה למאמן הכדורגל הישראלי הראשון (והיחיד נכון ל-2007) שזוכה לתארים בליגה אירופאית: אליפות וגביע עם קבוצת פנאתינייקוס היוונית.

בעונת 2004/05 המשיך לאמן את פנאתינייקוס תוך כדי שהוא מעפיל בפעם השלישית ברציפות לשלב הבתים של ליגת האלופות אך פוטר באמצע העונה לאחר סכסוך עם מנכ"ל הקבוצה, ועבר לאמן בבולגריה את קבוצת ליטקס לובץ'.

במאי 2005 התפטר שום מעבודתו כמאמן קבוצת הכדורגל הבולגרית, ליטקס לובץ' שם שיתף פעולה עם דודי דוטש ההונגרי וחתם בסוף יוני בקבוצה הרוסית אלניה ולדיקווקז, אך עזב בסוף ספטמבר 2005 עקב מחלוקת בינו לבין ההנהלה.

בעונת 2006/07 התמנה שום למאמן הפועל תל אביב, בעקבות מעברו של מאמנה הקודם של הקבוצה, דרור קשטן, לנבחרת ישראל והוביל אותה לשלב הבתים של גביע אופ"א לראשונה בתולדותיה אך פוטר באמצע העונה לאחר שנתגלעו מחלוקות בינו ובין מנהלי הפועל תל אביב.

בעונת 2007/08 החל שום לאמן את בית"ר ירושלים. הקבוצה לא הצליחה להעפיל לשלב הבתים של ליגת האלופות לאחר שהפסידה לפ.צ. קופנהגן הדנית בסיכום שני מפגשים. ב-13 במאי 2008 זכה עם בית"ר ירושלים בגביע המדינה לאחר ניצחון בגמר, בבעיטות הכרעה בתוצאה 4:5. ארבעה ימים לאחר מכן זכה עימה באליפות ליגת העל ובכך השלים דאבל שני בקריירת האימון שלו. אולם, בתחילת העונה הבאה, כשלה בית"ר פעם נוספת בהדרכתו להעפיל שלב במוקדמות ליגת האלופות. הקבוצה נחלה הפסד 5:0 לוויסלה קרקוב לאחר נצחון במפגש הראשון באצטדיון טדי. ב-3 בספטמבר 2008, מספר ימים לאחר המחזור הראשון בליגה שבו סיימה בית"ר בתיקו 0-0 עם בני סכנין, פוטר שום מבית"ר ירושלים ובמקומו מונה ראובן עטר.

עוד בארץ עלה שום ליגה פעמיים עם הפועל כפר סבא וזכה בגביע הטוטו עם מכבי חיפה, באותה עונה הפסיד את האליפות למכבי ת"א בהפרש שערים.