הליגה האירופית

(הופנה מהדף ליגה האירופית)

הליגה האירופית (באנגלית: UEFA Europa League), "ליגת אירופה של אופ"א" בתרגום חופשי, היא הטורניר השני בחשיבותו באירופה אחרי ליגת האלופות. הטורניר החל לפעול מעונת 2009/10, בה החליף את גביע אופ"א.

הסמל של הליגה האירופית

רקע ושיטה

במסגרת הטורניר ישנם ארבעה סיבובי מוקדמות, אחריהן שלב בתים- בכל בית 4 קבוצות שישחקו בבית ובחוץ נגד כל אחת מהקבוצות האחרות בבית- ולאחר מכן שלבי נוק- אאוט עד לגמר.

הפועל בליגה האירופית

עונת 2009/10

העונה הראשונה בה הפועל לקחה חלק בליגה האירופית הייתה גם העונה הראשונה לייסוד הטורניר. הפועל הוגרלה בסיבוב המוקדמות השלישי (מתוך 4) נגד גטבורג. במשחק הראשון בשבדיה ניצחה הפועל 3:1 (את השער הראשון עבור הפועל תל אביב במפעל החדש כבש איתי שכטר) ובגומלין באצטדיון בלומפילד נפרדו הקבוצות בתוצאה 1:1, ובכך העפילה הפועל לסיבוב הפלייאוף (הסיבוב הרביעי והאחרון לפני שלב הבתים). בשלב הפליאוף הוגרלה הפועל מול טפליצה הצ'כית. במשחק הראשון - על אדמת צ'כיה - הפועל ניצחה בזכות שער בתוספת הזמן של גילי ורמוט בתוצאה 2:1. במשחק הגומלין הבטיחה הפועל את ההעפלה לשלב הבתים לאחר 1:1 בזכות שער שוויון בתוספת הזמן של דדי בן דיין. יממה לאחר מכן, הפועל הוגרלה לבית C יחד עם המבורג הגרמנית (שתארח את גמר המפעל), סלטיק הסקוטית (סגנית אלופת סקוטלנד שנושרה לליגה האירופית אחרי צמד משחקי פליאוף צ'מפיונס מול ארסנל האנגלית) וראפיד וינה האוסטרית, שהדיחה בשלב הפליאוף את אסטון וילה האנגלית).

את הקמפיין הראשון שלה בשלב הבתים של הליגה האירופית פתחה הפועל מצויין, כשניצחה בביתה את סלטיק אחרי פיגור מוקדם, באמצעות שערים של קשר הרכש נמניה ווצ'יצ'ביץ' ושער ניצחון מאוחר של מהארן לאלה.

שבועיים לאחר מכן הפועל נחלה הפסד 4:2 במשחק בו ההגנה האדומה שכחה להגיע להמבורג. להפועל כבשו איתי שכטר בנגיחה ממצב נייח וסמואל יבואה לאחר מתפרצת לתפארת מבית היוצר של שכטר ואנייימה.

במסגרת המחזור השלישי של המפעל הפועל פגשה את ראפיד וינה המסוכנת, שהדיחה את אסטון וילה ובמסגרת הבתים ניצחה ביינתים את המבורג בתוצאה 3:0 והוציאה תיקו 1 בגלאזגו. המשחק, שנראה היה כמאץ' אפ שווה לחלוטין, ואף היה כך עד לדקה ה- 53 (אחרי שער יתרון להפועל- עצמי של האוסטרים אחרי פריצה נפלאה של שכטר; האוסטרים הישוו דקה אח"כ). מאותה הדקה זוראב מנטשאשווילי חגג שער בכורה בהפועל, ואיזה שער. שכטר במתפרצת נפלאה, גילי ורמוט המצויין ולאלה המחליף השלימו כדי לנצח את האוסטרים בהפרש הגבוה ביותר במסגרת האירופאית בהיסטוריה האדומה- 5:1 בלתי נתפס. שבועיים לאחר מכן הפועל עם עוד הצגה אירופית מבית היוצר של גילי ורמוט- 0:3 מדהים בארנסט האפל מול ראפיד. ידין בשער בכורה ענק במסגרת אירופית, ורמוט בשער גדול ובבישול גדול לנאתכו עשו 8:1 בסיכום שני המשחקים מול האוסטרים המצויינים. דאגלאס דה סילבה הצטיין והפועל מוליכה את הבית וזקוקה לנקודה כדי להבטיח העפלה לשלב הנוקאאוט.

שבועיים לאחר מכן, בצל פרשת אבוטבול - קנדה, הפועל הפסידה בגלאזגו 2:0, כשבמחצית השניה הפועל הציגה משחק מצויין אך לא הצליחה לכבוש. למרות זאת- במשחק המקביל המבורג ניצחו את וינה (2:0). משמע- הפועל ת"א הבטיחה את העפלתה לשלב הנוקאאוט מבית שכלל שתי אלופות אירופה לשעבר ואת ראפיד וינה המצויינת- וכל זאת מחזור לסיום שלב הבתים.

במשחק האחרון של שלב הבתים נפגשו הפועל והמבורג לקרב ישיר על ההעפלה. הפועל הציגה מחצית ראשונה אדירה, שיתקה כמעט לגמרי את הגרמנים (למעט מצב אחד של ברג) והשכילה לכבוש מרגלי סמואל יבואה (משחק מצויין לשם שינוי) אחרי בישול עצום של המאסטרו, גילי ורמוט. למרות מחצית שניה חלשה יותר הפועל הייתה לקבוצה הישראלית הראשונה שמנצחת קבוצה גרמנית, לראשונה שמנצחת את כל משחקיה הביתיים בבית אירופי והראשונה שהעפילה לשלב הבא מהמקום הראשון.

בהגרלה הפועל המדורגת קיבלה הגרלה קשה בדמותה של רובין קאזאן, קבוצה רוסית שנשרה מליגת האלופות לאחר שניצחה את ברצלונה (אלופת אירופה) בספרד והוציאה תיקו ברוסיה. הפועל פגשה את קאזאן ברוסיה במינוס של כמעט 20 מעלות, בתנאים בהם אסור לקיים משחק כדורגל, והובסה 3:0 ללא כל איום ממשי על השער הרוסי. בגומלין, שבוע אח"כ, הרוסים מצאו בבלומפילד תנאים מוכרים: גשם שלא נראה בבלומפילד שנים. למרות התנאים ולמרות הפיגור המוקדם הגיעו 13 אלף צופים, שראו תיקו 0 אך הריעו לקבוצה על הניצחון המדהים בדרבי 3 ימים קודם לכן ועל המסע המופלא. תודה לך הפועל !

טבלת כובשים בליגה האירופית

מקום שם כיבושים
1 טוטו תמוז 5
2 מהארן לאלה 4
עומר דמארי 4
4 איתי שכטר 3
גיל ורמוט 3
סמואל יבואה 3
7 ביבראס נאתכו 2
אלרואי כהן 2
9 מיכאל זנדברג 1
וינסנט אניימה 1
דדי בן דיין 1
נמניה ווצ'יצ'ביץ' 1
זוראב מנטשאשווילי 1
אביחי ידין 1

טבלת כובשים משוקללת לליגה האירופית וגביע אופ"א

(לטבלת כובשים בגביע אופ"א בלבד ראו גביע אופ"א)

מקום שם כיבושים
1 מילאן אוסטרץ 7
2 וואליד באדיר 5
סלים טועמה 5
גילי ורמוט 5
סמואל יבואה 5
מהרן להלא 5
טוטו תמוז 5
8 עומר דמארי 4
9 כפיר אודי 3
שלום תקווה 3
אסי טובי 3
לוסיאנו דה ברונו 3
אליניב ברדה 3
יגאל אנטבי 3
איתי שכטר 3
ביברס נאתכו 3
17 סרגיי קלשנקו 2
פיני בלילי 2
שמעון גרשון 2
יוסי אבוקסיס 2
אישטוואן פישונט 2
רונן חרזי 2
איבזיטו אוגבונה 2
ליאור אסולין 2
ברוך דגו 2
אסי דומב 2
עידן סרור 2
אלרואי כהן 2
29 יוסי רוזן 1
כפיר אדרי 1
רובן סולצ'אגה 1
גאבור הלמאי 1
וולטון סילבה 1
סבסטיאן סימרוטיץ' 1
איבן יוליץ' 1
אבדג'י 1
גבריאל דוס סנטוס 1
ראובן עובד 1
פאביו ג'וניור 1
דאגלס דה סילבה 1
שי אבוטבול 1
מיכאל זנדברג 1
וינסנט אניימה 1
דדי בן דיין 1
נמניה ווצ'יצ'ביץ' 1
זוראב מנטשאשווילי 1
אביחי ידין 1


קישורים חיצוניים