ליגת האלופות (כדורגל)

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ליגת האלופות

לליגת האלופות של אסיה ראה גביע אסיה

ליגת האלופות של אופ"א (באנגלית: UEFA Champions League) היא מפעל כדורגל אירופי שנתי המאורגן על ידי UEFA שבו מתחרים המועדונים המצליחים ביותר באירופה, ונחשב לתואר היוקרתי ביותר למועדוני כדורגל בכל העולם. המפעל נוסד בשנת 1992 כתחליף ל"גביע אירופה לאלופות" שהיה נהוג עד אז.

רקע והיסטוריה

בשנת 1955 התקיים לראשונה טורניר אירופאי לקבוצות האלופות מ-16 מדינות הנקרא אז בפשטות "הגביע האירופי". הטורניר התקיים בשיטת נוק-אאוט בשני משחקים, כאשר במשחק הגמר הבודד ניצחה ריאל מדריד מספרד את סטדה ריימס מצרפת 4-3 והפכה לאלופת אירופה הראשונה. מאז, גדל הטורניר וכלל קבוצות אלופות ממספר גדול יותר של מדינות עד אשר בעונת 1992/93 הוחלט להוסיף שלב בתים בתחילת הטורניר ובכך להפוך אותו ל"ליגת האלופות". נכון לשנת 2010, ריאל מדריד מספרד מובילה את טבלת הזכיות עם 9 נצחונות בגמר.
כארבע פעמים בלבד הגיעה קבוצה ישראלית לשלב הבתים היוקרתי בתחרות - המחלה בעונת 2004/05, ומכבי חיפה בעונות 2002/03 ו- 2009/10 (הפעם היחידה בהיסטוריה בה קבוצה כלשהי סיימה את שלב הבתים עם 0 נקודות ו-0 שערי זכות). בעונת 2010/2011 הגיע גם הפועל לשלב הבתים והפכה לקבוצה הרבעית שהגיע לשלב זה.

שיטה

במפעל משתתפות נציגות של 52 התאחדויות כדורגל באירופה (מלבד ליכטנשטיין, בה אין ליגה סדירה). מרוב המדינות משתתפת נציגה אחת - האלופה מהשנה החולפת. 15 ההתאחדויות המדורגות ראשונות באירופה שולחות גם קבוצות שלא זכו באליפות, לפי דירוג הטבלה המקומית בסוף העונה.
הטורניר מתחיל בסוף חודש יוני ב-3 שלבי מוקדמות בשיטת בית-חוץ, המתקיימים במסלולים נפרדים עבור קבוצות אלופות וקבוצות שלא זכו באליפות. הקבוצות המשתתפות בכל שלב מחולקות ל"מדורגות" (אלו בעלות הניקוד הגבוה יותר, המבוסס על הישגי הקבוצה באירופה ב-5 העונות האחרונות) ו"לא מדורגות". כל קבוצה מדורגת מוגרלת לשחק מול קבוצה שאינה מדורגת. לאחר 3 סיבובי מוקדמות מתחילה התחרות עצמה באופן רשמי בסיבוב פלייאוף - בו מתחרות ביניהן 10 הקבוצות האלופות ו-10 הקבוצות שאינן אלופות שעברו את שלבי המוקדמות ב-2 הגרלות נפרדות. 10 הזוכות במפגשים מעפילות לשלב הבתים. הקבוצות המודחות מסיבוב המוקדמות ה-3 ומסיבוב הפלייאוף עוברות לשחק בשלבים המתקדמים של הליגה האירופית.
שלב הבתים מורכב משמונה בתים, בני ארבע קבוצות כל אחת. ההגרלה בשלב זה מחלקת את הקבוצות ל-4 דרגים (לפי הניקוד של כל קבוצה). הבתים מתקיימים בשיטת ליגה רגילה - 6 מחזורים כאשר כל קבוצה משחקת נגד 3 יריבותיה בבית ובחוץ. בתום ששת המחזורים, שתי הקבוצות הראשונות בכל בית עולות לשלב שמינית הגמר - הקבוצות מוגרלות כך שמנצחות הבתים פוגשות את סגניות הבתים (עם ההגבלות בהן 2 קבוצות מאותה המדינה או מאותו הבית אינן יכולות להיפגש). משלב זה והלאה מתקדם הטורניר בשיטת נוק-אאוט בית וחוץ עד למשחק הגמר, שהוא משחק בודד המשוחק במגרש ניטראלי שנקבע עוד עונה קודם לכן.

הפועל בליגת האלופות

ללוח המשחקים המלא של הפועל באירופה ראה לוח משחקים גביעי אירופה (כדורגל)

הפועל תל אביב השתתפה לראשונה בתולדותיה במוקדמות ליגת האלופות, בעונת 2000/01, לאחר שזכתה באליפות הליגה הישראלית בעונה הקודמת. הפועל הוגרלה בסיבוב המוקדמות השני נגד קבוצת שטורם גראץ האוסטרית. לאחר הפסד ביתי 2:1 והפסד נוסף 3:0 באוסטריה, הודחה הפועל מהמשך המשחקים.
בעונת 2010/11 הפועל חזרה לליגת האלופות ובמשחק הראשון של העונה קבעה את הניצחון הראשון שלה אי פעם במסגרת ליגת האלופות, 5:0 נגד הקבוצה הבוסנית ז'לייז'ניצ'אר סרייבו, שהיה גם הניצחון הגבוה ביותר במסגרת אירופית. בגומלין בבוסניה ניצחה הפועל 0:1 ועלתה לשלב המוקדמות השלישי, שם פגשה את קבוצת אקטובה מקזחסטן.

מול אקטובה, שהודחה באותו שלב שנה קודם לכן ע"י מכבי חיפה, הפועל הפסידה 1:0 מאכזב בחוץ בעקבות פנדל מנגיעת יד של דה סילבה, אך הפכה את התוצאה בבית אחרי 3:1 עם שערים של זהבי, סהר (שער בכורה באדום בבכורה שלו בהרכב) ושער עצמי מגוחך והזוי של בה הסנגלי.

בשלב הפליאוף הפועל פגשה בעוד יריבה של חיפה דאשתקד- רד בול זלצבורג האוסטרית. במשחק הראשון ניצחה הפועל 3:2 מדהים באוסטריה משערים של אניימה (פנדל בדקה הראשונה), סהר בנגיחה נפלאה ושכטר בשער אדיר, שנחגג עם כיפה אדומה שהוציא מהגרב. בגומלין חולקו אלפי כיפות עם סמל הפועל עליהן ומסגרת זהב וכסף, והפועל, למרות משחק נרפה וחלש ולמרות פיגור משער עצמי של דה סילבה (באשמתו של אניימה), הבטיחה בעזרת שער נפלא של מי-אם-לא ערן זהבי, במתי-אם-לא הדקה ה- 92, העפלה ראשונה לליגת האלופות. הר געש בבלומפילד.

בשלב הבתים הפועל הוגרלה מול שאלקה 04 הגרמנית, ליון הצרפתית ובנפיקה ליסבון הפורטוגלית. לאחר הפסד במשחק הראשון בליסבון הגיע הפסד לליון בבלומפילד - כולל פנדל מצמק של אניימה - השער הראשון של הפועל במפעל. לאחר מכן במשחק בגלזנקירשן הגיע גם שער השדה הראשון: שער מצמק של שכטר בדקה ה- 93 ועוד הפסד להפועל. הסיבוב השני נפתח בצורה הפוכה לגמרי: משחק נפלא של הפועל בבלומפילד נגד שאלקה שנגמר ב- 0:0 אחרי הצגה של שוער נבחרת גרמניה, מנואל נוייר, ונקודה ראשונה להפועל במפעל. המשחק הבא היה משחק ביתי נגד בנפיקה. בנפיקה, שאיבדה סיכוי ריאלי לאליפות וכיוונה לליגת האלופות, באה בהרכב החזק ביותר והמאמן שלה הכריז כי עבורם זהו "גמר גביע". הפורטוגלים שלטו ושלטו, אבל ערן זהבי נגח לחיבור בדקה ה- 24 אחרי מצב נייח, הפורטוגלים תקפו בחמת זעם ועד הדקה ה- 74 השיגו 18 קרנות (!!!!). בדקה ה- 74 הפועל השיגה קרן ראשונה- שהסתיימה בשער !! דה סילבה גלש לריבאונד מבעיטה של בן סהר והפועל ביתרון 2:0. בתוספת הזמן זהבי הוסיף עוד אחד במתפרצת אחרי בישול נפלא של יוסי שבחון, הפועל מדיחה את בנפיקה, מקבלת סיכוי לעבור אותה בטבלת הבית במאבק על המקום המוביל לליגה האירופית, והכי חשוב: ניצחון ראשון לאדומים בליגת האלופות.

המשחק האחרון התקיים בסטאד דה ז'רלן האימתני בליון מול קבוצה שחייבת ניצחון בשביל להבטיח העפלה מהמקום הראשון. הפועל נראתה לא רע אבל לחץ של ליון העניק לה עם תחילת המחצית השניה שער יתרון. חצי דקה אח"כ בן סהר השווה בשער בכורה בשלב הבתים של המפעל, ושער ראשון מאז שער הליגה מול נתניה. את השער בישל ערן זהבי בכדור נהדר, בישול שבוודאי ישכח בדברי הימין מכיוון שדקות ספורות אח"כ הרמה תמימה של טועמה המחליף מאגף שמאל איפשרה לו לגנוב שוב את ההצגה, עם בעיטת מספרת מרהיבה לחיבור שבוודאי תיבחר לשער העונה בעולם. כששאלקה מוליכה במשחק המקביל מול בנפיקה המשמעות היא שניצחון מעניק להפועל את הכרטיס לליגה האירופית, אך 3 דקות לסיום טעות בהגנה האדומה איפשרה לליון להשוות.

בסיום 2:2, ליון מסיימת במקום השני, בנפיקה מעפילה למפעל האירופי המשני והאדומים מת"א מסיימים אמנם את הקמפיין האירופי של 2011, אך יסכמו את קמפיין האלופות הראשון שלהם כאחד המוצלחים בהיסטוריה הישראלית. קמפיין שהתחיל בקרטוע והסתיים בסיבוב שני נפלא, של 5 נקודות מתוך 9, ספיגה של 2 שערים מול 5 כיבושים, סיכוי ממשי להעפיל עד לדקות הסיום, וקמפיין שכבר תפס מקום כאחד הגולים בהיסטוריה האירופית האדומה. נתראה בשנה הבאה ?

טבלת כובשים

  • נכון לתאריך 08.12.2010
מקום שם כיבושים
1 ערן זהבי 5
2 מהראן לאלה 3
בן סהר 3
וינסנט אניימה 2
איתי שכטר 2
דאגלס דה סילבה 2
7 פיני בלילי 1
יוסי שבחון 1

טבלת כובשים בטורניר הגמר

  • טבלת הכובשים במפעל ללא שלבי המוקדמות: החל משלב הבתים
  • נכון לתאריך 08.12.2010
מקום שם כיבושים
1 ערן זהבי 3
2 וינסנט אניימה 1
איתי שכטר 1
דאגלס דה סילבה 1
בן סהר 1

ראו גם

קישורים חיצוניים