עונת 1972/73 (כדורסל) גביע המדינה סיבוב א'

Svg2raster.jpeg
עונה 1972/73
מסגרת גביע המדינה בכדורסל
מחזור/סיבוב סיבוב 1
תאריך 14.11.1972
יריבה הפועל גן שמואל
מקום המגרש הפתוח באוסישקין
תוצאה 89:77
צופים

14 בנובמבר 1972. מגרש אוסישקין הפתוח, השלבים המוקדמים בגביע המדינה. הפועל תל-אביב עם בארי לייבוביץ שחזר מהשעייה שערורייתית של שנתיים, מארחת כפייבורטית ברורה את גן שמואל הקטנה מהליגה הארצית. בתום 40 דקות של כדורסל, נרשמת סנסציה שתחרט לעד בדפי ההיסטוריה של האדומים כסימן דרך נוסף בדעיכתה של הקבוצה שהוכתרה אך לא מכבר כקבוצת עשור שנת השישים.

משחק נרפה של האדומים מתל אביב, עם עמי שלף ז"ל על הקווים, מסתיים בהפסד כואב 77:89. הקיבוצניקים לא יודעים את נפשם מרוב אושר אחרי הדחה היסטורית של האימפריה האדומה. כותרות העיתונים זעקו למחרת "סנסציה". יש סינדרלה חדשה.

מאי 2008. הדר יוסף. גמר גביע האיגוד, משחק הגומלין. הצעירה החדשה של הכדורסל הישראלי הפועל אוסישקין, מארחת למשחק הגומלין את אותה הפועל גן שמואל, כשהיא ביתרון לאחר נצחון קשה במשחק הראשון 74:66. לקראת המשחק המכריע, רגע לפני שתיקבע מחזיקת הגביע (הפעם רק של ליגה ב') יצאנו לבדוק מה זוכרים אנשי הקבוצה הקיבוצית מאותו משחק, שנרשם כאחת ההפתעות הגדולות בתולדות הכדורסל הישראלי.

"הוגרלנו לשחק מול הפועל תל-אביב הגדולה במגרש הפתוח בת"א", משחזר אריה לנדסמן, קלעי הקבוצה ומכוכבי גן שמואל דאז. "הפועל הייתה מהקבוצות הבכירות בישראל, עם שחקנים כמו מארק טורנשטיין, איתמר מרזל, ובארי לייבוביץ שרצה אז בצמרת הליגה הלאומית עם מאמנה עמי שלף, ואילו גן שמואל הקטנה שיחקה בליגה השנייה". "גן שמואל עם המאמן באב גונן הורכבה משחקנים מהקיבוץ", ממשיך לנדסמן, "כדורסל בשבילנו היה תחביב ולא מקצוע. אך כמו שאומרים בספורט, הכדור הוא עגול, ומדי פעם גם קבוצות קטנות יכולות לנצח קבוצות פאר, וכך היה".

דוד ד', אוהד הפועל שנכח גם הוא במשחק משחזר: "המשחק הזה היה בשנות הדעיכה של הפועל. עדיין היינו קבוצה טובה עם שחקנים מצויינים ואין ספק שהפערים מגן שמואל היו עצומים, אבל הקבוצה נבנתה פשוט לא טוב מתחילת העונה עם יותר מדי שחקנים על העמדה של בארי, והייתה בעיה של אגו בין השחקנים שמאד השפיעה." "הניצחון שלנו על הפועל בגביע היה דבר מדהים", מתאר שאול קנז, שחקן גן שמואל דאז את החוויה. "זו הייתה סנסציה בקנה מידה ארצי. באב גונן היה מאמן שלא היה מפספס שום הזדמנות להפסיד משחק, אבל דווקא בגביע נגד קבוצת הפאר של הפועל הוא ניצח. באב היה מאמן הגנה, וגם כשמתקיפים ממשיכים לשמור. מאד קשה להעביר את החוויות במשחק הזה, זה היה משהו יוצא דופן".

"זו בהחלט הייתה התרגשות לשחק באולם מלא באוהדים מול קבוצה גדולה", מתרפק לנדסמן, שהצטיין באותו משחק עם 30 נקודות. "כדורסל כאמור היה כתחביב עבורנו אבל בכל זאת הייתה אווירה של גאוות ישוב שיש לו כדורסל. באנו בלי לחץ בידיעה שהפועל פייבוריטית. נכנסו טוב למשחק, ראינו שהשד לא נורא, וכנראה מרוב הלחץ - הפועל לא הסתדרה עם ההגנה שלנו ופשוט לא שיחקה טוב". במהלך המחצית הראשונה התנהל משחק צמוד, והיא הסתיימה בתוצאה 44:43 לגן שמואל. אך במחצית השנייה הגבירו שחקניה את הלחץ, ונעזרו בהרחקתו של שחקן הפועל עמיקם ריקלין כדי להגדיל את היתרון עד 80:70. גם 16 נקודות שקלעו דקל וטורנשטיין כ"א, בצירוף 14 נקודות של הכוכב בארי לייבוביץ לא הועילו בדרך לסנסציה והפסד 89:77 אשר הותיר את אנשי הפועל תל אביב המומים.

חיים גולדשטיין, מאוהדיה השרופים של גן שמואל בעבר, התרפק אף הוא על הזיכרונות: "אני זוכר שכשיצאנו מהאולם היינו כל כך מופתעים, בייחוד אחרי שיו"ר הקבוצה החליט להזמין אותנו לאכול בחוץ, דבר שלא היה נהוג ובטח לא בקבוצה קטנה כמו גן שמואל". "הגענו לפלאפל ברחוב בזמן שהתחילו להשמיע ברדיו את חדשות השעה 22:00. המשפט הראשון שהוציא הקריין מהפה היה: 'ההפתעה הכי גדולה מאז קום המדינה התרחשה היום, כאשר גן שמואל מהליגה הארצית הדיחה את הפועל תל-אביב'. כששמענו את זה היינו פשוט בהלם. לא חדשות, לא מלחמות, לא כלכלה. ההישג שלנו בפסגת הכותרות. זו התרגשות ואופוריה שאי אפשר לתאר".

יעקב אפלשטיין, שחקן הפועל באותה עונה עדיין זוכר את ההפסד הצורב:"עמי שלף החליף באותה עונה את חיים חזן כמאמן. גן שמואל באו עם הרבה התלהבות, והובילו לאורך כל המשחק. באמת באנו למשחק קצת בזלזול, בתחושה שהניצחון מובן מאליו וזו הייתה בשבילנו בפירוש אכזבה". הכישלון באותה עונה גרם בסופו של דבר להחלפתו של עמי שלף וחזרתו של חיים חזן לעמדת המאמן.

גם לגל קנז, אז ילדו בן ה- 10 של שאול קנז, ולימים גדול שחקני הפועל גן שמואל בכל הזמנים נחרט זיכרון אותו לילה: "אני זוכר שאבא מעיר אותי משנתי באמצע הלילה בבית הילדים ומודיע לי שניצחנו את הפועל תל-אביב הגדולה בגביע. זה היה אושר עצום. גם כשראינו את הכתבות על המשחק בעיתון 'על המשמר', לא האמנו. גן שמואל הקטנה מנצחת את הפועל תל אביב? כן, כן, זה קרה".

קנז האב מסכם את הסנסציה וחושף את הסיבה, לטענתו, שגן שמואל יצאה עם ידה על העליונה באותו ערב בלתי נשכח: "עמי שלף ז"ל, שהייתי בידידות עימו, חשד בשחקנים שלו אחרי המשחק בכך שהם הפסידו בכוונה, מאחר והמצב החברתי בהפועל לא היה טוב ובכדי להעניש את המועדון על הניהול הכושל. בכל אופן, את המשחק הזה אני וכל גן שמואל לעולם לא נשכח". אפלשטיין זוכר את הדברים מעט אחרת:"הייתה לשחקנים קצת בעיה עם עמי שלף. לא עד מצב שממש התכוונו להפסיד את המשחק. אבל בימים ההם קבוצה שרצתה לנצח שיחקה בשביל המאמן והמועדון, לא בשביל המקצוענות והכבוד העצמי כמו היום. במשחק הזה שחקנים לא באו בשביל לשחק בשביל עמי שלף, כמו ששיחקו בשביל חיים חזן שהיה לפניו".

לסיום, אריה לנדסמן סיפק התייחסות אופטימית ותומכת בנושא הקמת הפועל אוסישקין: "אני מאד מקווה שהקבוצה הזו תצליח, זה בהחלט רעיון נחמד. אם ייתנו לאנשים מקצוענים להיות בהנהלה, אז הקבוצה תוכל להתקדם בלי בעיה לליגות הגבוהות, אבל הכי חשוב שיהיה ניהול מקצועי שמכוון בין היתר להשגת משאבים כספיים. ושהקבוצה תפתח מסורת עם הזמן, הן של אוהדים והן של שחקנים".


מתוך פנזין אוהדי הפועל אוסישקין, גיליון 13

קישורים חיצוניים