רוני קלדרון


רוני קלדרון (נולד ב-5 בפברואר 1952), כדורגל ישראלי ששיחק בהפועל בעמדת קשר בשנות ה-70. נחשב לאחד הכדורגלנים המוכשרים שנולדו בישראל.

רוני קלדרון
רוני קלדרון
רוני קלדרון
כינוי האדריכל, המהנדס
מספר בהפועל 9
מספרים נוספים 12
תפקיד קשר
תאריך לידה 05/02/1952
מועדוני נוער הפועל ת"א
מועדונים כשחקן הפועל ת"א, איאקס, פיינורד רוטרדם, פ.צ. פאריז, הפועל רמת גן, בית"ר ת"א
מועדונים כמאמן -
הופעות 59 (3 שערים, 15 בישולים)
שנים 3
תארים אליפות - 1968/69

גביע המדינה - 1971/72

מהלך הקריירה

רוני קלדרון נחשב עד היום לאחד השחקנים המוכשרים ביותר ששיחקו אי פעם במדינת ישראל, אחד השחקנים הבעייתיים ביותר ששיחקו אי פעם במדינת ישראל, ואחד המיתוסים הגדולים ביותר שקמו בכדורגל הישראלי.

קלדרון, כישרון התקפי ענק, צמח במחלקות הצעירות של הפועל תל אביב, ונחשב להבטחה עצומה. כבר בגיל הנוער ניכרו הסימנים להיותו שחקן פרובלמטי, כאשר בפברואר 68' עוד בקבוצת הנוער הושעה למשך שישה חודשים. הדבר אירוע לאחר שאיחר למשחק של הפועל ועקב כך לא שותף במשחק. לאחר מכן כדבריו בפני ועדת המשמעת

  הייתי מיואש. חזרתי הביתה ובדרך פגשתי את אנשי א.ס. דוד שעמדו לצאת למשחק ליגה ביהוד. הם פיתו אותי לבוא עימהם, לשכוח את מה שקרה בבוקר וכדי שארגיש טוב ביקשו ממני שאשחק איתם אחר הצהריים ביהוד  
– חדשות הספורט, 18.2.1968

במשחק עצמו זיהו אנשי יהוד את קלדרון והגישו נגדו תלונה כאמור להתאחדות אשר עלתה לו ביוקר.

בזמן ההשעייה, ולפני עונת 1969, נסע לעשרה חודשים לבקר את הוריו בארה"ב, ובאמצע העונה נחת חזרה ארצה, ישירות לקבוצה הבוגרת שהתמודדה על האליפות. קלדרון, ששיחק כקשר ימני, הפך באופן מיידי לאחד מכוכבי הקבוצה, והשתלב בהרכב הראשון של הקבוצה המצליחה. כבר במשחק הבכורה שלו בבאר שבע בישל את אחד מהשערים. הוא הציג יכולת מעולה וזכה למחמאות רבות, ולאט לאט החל לזכות ליותר ויותר שמירה, מה שהבליט את הפן הבעייתי של אישיותו. בדרבי מול מכבי הוא הורחק אחרי שרדף אחרי משה עסיס ובעט בו אחרי שזה תיקל אותו בנוקשות, מה שהוביל להרחקה של חודש מהמגרשים. מחזור אחד לפני סיום העונה התקיים המשחק שהוא כנראה המפורסם ביותר בו לקח קלדרון חלק- בית"ר ירושלים הגיעה לבלומפילד וזכתה להתעללות מצידו של קלדרון, שעשה ככל העולה על רוחו. צמד שערים שלו, כשבשני הוא חולף על פני השוער וגם על פניו של אוהד ירושלמי שפרץ לדשא, נתנו את האות להתפרעות רבתי של אוהדי בית"ר, שהחלו להשתולל והביאו לפיצוץ המשחק. שבוע מאוחר יותר זכתה הפועל באליפות בשעריים, וקלדרון, ששיחק 13 משחקים סה"כ (לא כולל המשחק שפוצץ), נבחר כבר בגיל 17 לנבחרת העונה.

כישרונו של קלדרון לא ידע גבולות. הוא היה טכני ברמה שלא נראתה עד אותם ימים, ויש שאומרים שגם לא מאז. שליטתו בכדור בשתי הרגליים הייתה אבסולוטית, היו לו כדורים חופשיים אדירים, בעיקר מצד ימין, הקרנות שלו היו פנטסטיות, הוא היה זריז להפליא ועבר שחקנים כאילו היו אוויר. שליטתו המוחלטת בכדור אילצה קבוצות להציב עליו מספר שומרים, דבר שהיה מפנה מקום ליתר שחקני הקבוצה, אותם היה מזין קלדרון בכדורים. לצד כל מעלותיו, לא היה קלדרון תמיד יעיל במיוחד, נטה לכדרר יתר על המידה, ולא היה יציב ביכולתו. כמו כן היה לו פיוז קצר להפליא, שנהג לסבך אותו בצרות.

זמן קצר לאחר מכן נכנס קלדרון בעצת סוכנו החדש אברהם "פשנל" דשא להסגר בשל סכסוך עם הנהלת הקבוצה. למחרת חזר בו קלדרון מהחלטתו, אך עקב חוקי ההתאחדות נאלץ לעבור תקופת צינון.

הוא חזר אחרי חצי שנה ועזר לקבוצה להעפיל לגמר גביע אסיה לאלופות בטהרן, כשהוא מציג יכולת מצוינת בשלבים המוקדמים, עד ההפסד בגמר לטאג' המקומית. לאחר סיום העונה הגיעה לקלדרון הצעה שאי אפשר היה לסרב לה, אייאקס אמסטרדם ההולנדית הציעה לו להצטרף לשורותיה. קלדרון הצליח להשיג שחרור מהפועל, אך לא מההתאחדות, ולכן נכנס לשנת הסגר בינ"ל. במשך כארבעה חודשים התאמן באייאקס של קרויף ונייסקינס תחת הדרכתו של רינוס מיכלס, כשהאגדות מספרות על כך שבאחד ממשחקי האימון בהם שותף, אחרי שער שכבש, פרצו אוהדי אייאקס למגרש ופשוט קרעו לגזרים את חולצתו של רוני מעליו. לבסוף, אי קבלת השחרור ובעיות עם הצבא הובילו את קלדרון להחלטה לחזור ארצה, מבלי שזכה לרשום ולו משחק רשמי אחד במדי המועדון, שבסיום אותה עונה זכה בגביע אירופה לאלופות. במקום זכייה בגביע האלופות, העביר קלדרון את עונת 1971 בעיקר כשהוא מורחק, מושעה או בכלא הצבאי בשל עריקות. למרות חוסר העקביות, זוכה קלדרון לזימון לנבחרת ישראל במאי של אותה שנה, ועורך הופעת בכורה במדיה במשחק מול נבחרת אוסטרליה בבריסביין.

עונה לאחר מכן הספיק קלדרון לרשום 13 הופעות בטרם הסתכסך גם עם המאמן הארי גיים, לאחר שהפר את הוראתו שלא לחזק את מכבי נתניה במשחק הראווה שלה מול אסטון וילה, והושעה עד לסיום העונה, כשהוא מחמיץ את הזכייה של הפועל בגביע המדינה באותה שנה. קלדרון עזב בתגובה את הארץ, נסע להתאמן בפיינורד רוטרדם שם הוחתם אבל לבסוף לא שיחק מאחר שעדיין היה תחת הסגר בינלאומי, ולבסוף בסיום העונה נחת בפ.צ פריז, שם העביר עונה אחת ומיעט לשחק. במהלך עונת 1974 נקלעה הפועל למאבקי תחתית קשים, והמאמן הארי גיים החליט למחול על כבודו ולפנות לקלדרון לשוב למדים האדומים על מנת להציל את המולדת.

קלדרון חזר אחרי שנה וחצי של היעדרות למשחק חוץ בקריית חיים מול הפועל חיפה, כבש שער אחד ובישל אחד נוסף, והוביל את קבוצתו לניצחון ראשון לאחר עשרה משחקים. עם קלדרון הפועל לא הפסידה, עד למשחק הבית מול הפועל כפ"ס שהסתיים בפיצוץ, לאחר שצהוב ששלף השופט אהרון גאון לעברו הוביל להשתוללות של קלדרון ומספר שחקנים נוספים, מה שהוביל לפיצוץ המשחק וניצחון טכני לכפ"ס. בסופו של דבר ניצלה הפועל מירידה, כשיחד עם קלדרון היא רושמת הפסד אחד בלבד. זו הייתה עונתו האחרונה של קלדרון במדי הפועל ת"א, שעזב להפועל ר"ג מליגה א' (שנייה דאז), כשברקורד שלו חמש עונות, אליפות אחת, 59 משחקים, 3 שערים, 15 בישולים ואין ספור אגדות.

קלדרון רשם בסך הכל תשע הופעות במדי הנבחרת, בהן כבש שער אחד, בניצחון על נבחרת ציילון במסגרת הטורניר הקדם אולימפי ב-1972.

מאת אדם אלי, האתר הרשמי

פרשות הסמים

בשנת 1982 נעצר קלדרון בלוס אנג'לס באשמה כי עמד בראש כנופייה שהבריחה סמים לישראל. הוא הוסגר לישראל, נשפט ונידון ל-7 שנות מאסר. לאחר שהגיש ערעור לבית המשפט העליון, הופחת עונשו ל-3 שנות מאסר. ביוני 1985 נמלט באחת מחופשתיו מהכלא ליוון, ומשם לברזיל. כעבור שנה שוב הסתבך עם החוק ונידון בברזיל ל־32 שנות מאסר. בשנת 1994 שוב הצליח קלדרון להימלט מהכלא ועקבותיו נעלמו. במהלך שנת 2002 חשף ערוץ הספורט כי קלדרון חי בברזיל אחרי שבמשך שנים לא ידעו מה עלה בגורלו.


ציטוטים

(מתוך הספר "אדום בנשמה")

הופעה מרהיבה. 1969, הפועל מנצחת את בני יהודה 1:4. הכותרת ב"ידיעות אחרונות": "קלדרון בישל וחבריו האכילו את בני יהודה." רן גלעד כותב: "הצופים ראו הופעה מרהיבה של כוכב עולה בכדורגל הישראלי: רוני קלדרון, בן 17. זכרו היטב את השם הזה, כי הוא עתיד לתפוס ברבות הימים מקום נכבד בנבחרת הלאומית." רוני מבשל שני שערים לג'ורג' בורבה, אחד מהם בדקה ה-84: "המגן קסטרו שלח כדור קרן קצר משמאל אל קלדרון, וזה פרץ בביטחון לתוך הרחבה, עבר את המגן, אבישי סולמי, ואת האחים מנחם ושאול כהן בתעתוע מרהיב, ואז, בהיותו קרוב מאוד לשער, הבחין בבורבה שעמד בעמדת הבקעה טובה יותר, הסיט אליו, ובורבה ירה לרשת בני יהודה."

הכישרון הגדול ביותר שנולד בארץ. שמעון בן יהונתן: "שיחקתי עם רוני קלדרון וגם אימנתי אותו בהפועל רמת גן. בעיני הוא הכישרון הגדול ביותר שנולד בארץ. ההנהלה של הפועל שגתה קשות בכך שלא ידעה איך לטפל בו. הוא היה ילד נהדר ואדם יוצא מן הכלל. אילו היה ממשיך ואילו נמצא האדם שיכוון אותו, הוא היה יכול להגיע רחוק. כשאייאקס רצתה אותו, הוא נכנס להסגר והתחיל לשחק בשורותיה. הם ראו אותו כמועמד לרשת את קרויף, אבל אחרי חצי שנה נשבר לו והוא ברח מאייאקס וחזר לארץ. במשך הזמן נדבקו אליו כל מיני טיפוסים שליליים והוא התחיל להתדרדר.

במשחק נגד בית"ר בבלומפילד, עבר קלדרון את כל ההגנה שלהם, כולל השוער. חייל אוהד בית"ר קפץ למגרש וניסה להכות אותו, אבל רוני עשה לו הטעייה ועבר גם אותו. זה שיגע את כל אוהדי בית"ר. הגדרות התמוטטו כאילו היו עשויות מנייר והם רדפו אחרינו עד חדרי ההלבשה. בכניסה לחדרי ההלבשה היו מדרגות. יצאתי עם טיש, נוריאלי, אלקיים ושחקנים נוספים וכל מי שעלה למדרגות ספג בקבוק. הם נבהלו, ראו שאי אפשר לפגוע בנו, חזרו לאיצטדיון ושרפו את השערים."

וירטואוז גדול יותר ממראדונה. אריה בז'רנו: "רוני קלדרון היה אחד ויחיד, הכישרון הגדול ביותר ששיחקתי איתו. לדעתי הוא היה וירטואוז גדול יותר ממראדונה ואני מניח שהרבה אנשים שראו אותו משחק יסכימו איתי. כשנבחרת הנוער עד גיל 19 היתה בהולנד, שיחקנו נגד נבחרת הולנד עד גיל 23 והפסדנו 1:0. אחרי המשחק הזמינו את רוני ואותי למבחנים בקבוצת אייאקס. כשהסתיימו המבחנים חזרנו לארץ והתגייסנו לצה"ל, אבל רוני עשה בלגאן. נדמה לי שהוא לקח מסטינג ופתח למ"פ שלו את הראש. קבעו לו פרופיל 21 ושחררו אותו מצה"ל. הוא נסע להתאמן באייאקס עד שנמאס לו ואז חזר לארץ.

רוני ידע לסובב כדורי עונשין בצורה מושלמת. הוא היה בא שעה וחצי לפני כל אימון, בועט מהקרנות ומסובב כדורים. לפעמים היה שוכב על הרצפה בחדר ההלבשה ומתערב איתנו שיצליח להקפיץ את הכדור 200 פעם. אחר כך היה עולה לשער 7 ומקפיץ את הכדור עד למדרגה האחרונה.

פעם שיחקנו נגד הפועל כפר סבא בבלומפילד. לכפר סבא היה שחקן גבוה וחזק בשם פטרבורג. הכדור נבעט לעברו, אבל רוני פחד להיכנס איתו לתיקול, עשה תנועה כאילו הוא בועט קדימה ובעט בכדור מלמטה. הכדור עף לעברו של פטרבורג שהיה בטוח שהכדור מגיע אליו, אבל אז הוא הסתובב (הכדור, פטרבורג הסתובב אחר כך...) וחזר לרוני. גל של צחוק נשמע ביציע..."

"האחד והיחיד. ילד הפלא הפרובלמטי מהפועל תל אביב שהגיע עד לאייאקס אמסטרדם ועם השנים הפך לאחד מברוני הסמים בדרום אמריקה, נכלא וברח. היום אף אחד לא יודע אם הוא חי או מת. הבן אדם התאדה. רודי קרול, אחת האגדות הגדולות בכדורגל ההולנדי אמר עליו: ראיתי רק שחקן אחד שעלה עליו - יוהאן קרויף", ואין מחמאה גדולה מזו. רק שאצל קלדרון הברגים היו רופפים כבר מגיל צעיר. מאמנים הוא לא ספר ולוותיקים לא נתן כבוד. מהכדורגל הוא נפלט אחרי סיבוב הופעות ארוך, שכלל את רחובות פריז והמכתש ברמת גן. בגיל 24 הוא תלה את נעליו והגיע לעולם הפשע. זיוף כרטיסי אשראי, עסקאות סמים. ב-1986 דן אותו בית המשפט בברזיל ל-32 שנות מאסר, שקוצרו ל-12.ב-1994 הוא נמלט במבצע נועז. אף אחד לא ראה אותו מאז. איצ'ה מנחם, חבר ומעריץ, מחכה לו.

אמר: "קצין, בפעם הבאה שאתה עובר ליד קלדרון, תצדיע" (לאל"מ עמוס ירקוני, שהתעלם ממנו)

אמרו עליו: "אני מסתובב כמעט כל שבוע באמסטרדם ארינה ותמיד הפוסטר של אמסטרדם הגדולה קופץ לי מול העיניים. בהולנד אין אחד שלא מזהה מי עומד שם. כל השחקנים הם אגדות, חוץ מאחד, קלדרון" (תום אכברג, שדר ספורט הולנדי)" (מתוך מוסף פתיחת עונת הכדורגל 2006/07, שם כתבו רון עמיקם, אייל לוי ואביעד פוהרילס על 36 הטיפוסים הצבעוניים ביותר בכדורגל הישראלי. רוני קלדרון הוביל את המצעד)

ראו גם

קישורים חיצוניים

דפי שחקן

כתבות

גלרית תמונות