תינוקות קשטן

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תינוקות קשטן הם רביעיית שחקני הפועל ת"א שפרצו בעונת הדאבל של 1999/00 וטופחו ע"י מאמן הפועל תל אביב דאז דרור קשטן, המונה את כפיר אודי, פיני בלילי, סלים טועמה, ועומרי אפק.

2000: הפריצה

בתחילה, ארבעת השחקנים מלבד כפיר אודי לא נכללו בהרכב באופן קבוע. כפיר אודי היה הראשון מבין שחקני הפועל שכבש שער ליגה באותה עונה, בניצחון 0:2 על הפועל פ"ת. ארבעת הצעירים לא שימשו כשחקני מפתח וכשחקני הרכב באופן כללי עד אמצע העונה, אלא כשחקני רוטציה ומחליפים. יכולת משביעת רצון של כל אחד מהם, בתוספת כיוון וחלוקת דקות נכונה של קשטן הובילו להפתחותם כשחקנים חזקים ויציבים ולמימוש הכישרון והפוטנציאל הטמון בהם. רבים טוענים שארבעת הכשרונות הצעירים היוו חלק נכבד מהעונה החלומית שעברה על הפועל. ארבעת הילדים הוכיחו מהירות, נחישות, שיתוף פעולה, חדות וכושר הבקעה, וסיימו את העונה כשהם כובשים יחדיו 27 שערי ליגה מכלל ה-76 שהבקיעה הפועל תל אביב באותה עונה, ו-3 נוספים (של בלילי, אפק וטועמה בסיבובים שונים) בגביע המדינה. מאותה עונה ייזקפו לזכותם נצחונות מרשימים כמו ה-2:4 על אשדוד, ה-3:0 בפ"ת וה-1:2 על בית"ר, כשארבעתם היו המקביעים הבלעדיים. עם שילובם ההדרגתי בהרכב והבמה שקיבלו, הוכיחו התגליות החדשות כי מקומם בצמרת הכדורגל הישראלי להרבה שנים. בסיום עונת הדאבל הוכרזו התינוקות של קשטן כתגליות העונה.

2001-2003: ההמשך בהפועל

בעונה שלאחר הדאבל, 2000/01, המשיכו ארבע הבחורים הצעירים בהפועל. העונה הייתה ארוכה ומתישה והפועל סיימה אותה במקום השני לאחר פלייאוף עליון חסר טעם, כשהארבעה כובשים 15 שערים מתוך ה-55 של האדומים בליגה באותה עונה.

עונת 2001/02 הייתה עונה קסומה עבור ארבעת התינוקות, שהיו שותפים בכירים ומלאים במסע האירופי המופלא של הפועל. מצ'לסי, דרך לוקומוטיב מוסקבה ועד פארמה, מסע שנעצר רק ברבע גמר גביע אופ"א בסן סירו אצל מילאן הענקית. ארבעת הצעירים כבשו יחדיו 14 שערים בכל המסגרות. הפועל סיימה את העונה עם זכייה ראשונה בתולדותיה בגביע הטוטו ובמקום השני בליגה.

2002/03 הייתה עונה פוריה יותר של אודי, בלילי, טועמה ואפק מבחינת כיבוש שערים, בה הם הבקיעו 25 שערים בליגה ובגביע מתוך 54 של כל הפועל. יכולת מצוינת של הצעירים הובילה את הפועל למאבק צמוד על האליפות, כשהפועל בסיום נותרה במקום השלישי במרחק 2 נקודות מהמקום הראשון. בסיום אותה עונה שהייתה באחוזים הפוריה ביותר של התינוקות של קשטן, עזבו ארבעת הגוזלים את הקן האדום, חלקם לטובת הצעות אירופיות.

2003-כיום: המשך דרכם האישית

מאז פציעתו הקשה בשנת 2000 של כפיר אודי בהופעתו השניה בלבד במדים הלאומיים מול נבחר גיאורגיה, הוא התקשה לחזור לכושרו הקודם בשל פציעות טורדניות נוספות שרדפו את הקריירה שלו. בסיום עונת 2002/03 עבר כפיר אודי לבני יהודה לעונה אחת, לאחר מכן שיחק במכבי פ"ת במשך עונה אחת, אחריה עבר לאשדוד לעוד עונה, ובעונת 2006/07 חזר אודי הביתה להפועל תל אביב. אודי לא הצליח לחזור לעצמו, הציג יכולת חלשה ומאכזבת ונחתך מהקבוצה באמצע אותה עונה. החלוץ חתם בהכח עמידר ר"ג אך איבד את חדוות המשחק שלו, ולפני שהספיק לשחק משחק ליגה אחד בר"ג הודיע על פרישה מכדורגל בגיל 28 בלבד. לאחר כחצי שנה חזר מהפרישה והלך לשחק בהפועל ר"ג, וכיום הוא שחקן הפועל ראשל"צ מהליגה הארצית נכון ל-2009. ניתן לתאר את הקריירה של כפיר אודי כבזבוז די ענק של כישרון, שכן החלוץ בצעירותו כבר זומן לנבחרת ישראל והספיק לכבוש 3 שערים ב-7 הופעות, ועוד לפני כן הציג יכולת מרשימה מאוד בתקופתו בבוגרים של הפועל.

בסיום עונת 2002/03 נרכש פיני בלילי ע"י המועדון הטורקי איסנטבולספור. בלילי כיכב בשורות הקבוצה במשך עונה אחת בה כבש 13 שערים ב-29 הופעות. בסיום עונה זו המשיך בלילי את הקריירה בטורקיה כשחתם בשורות קייסריספור, בה הופיע 28 פעמים וכבש 10 שערים. לאחר עונה בודדת בקייסריספור עבר בלילי לסיבאספור הטורקית (2005). לבלילי 84 הופעות בסיבאס, בהן כבש 37 שערים, ובעונתו האחרונה בקבוצה, שנחשבת לקבוצת מרכז טבלה, אף התמודד על תואר האליפות. לאחר 4 עונות בקבוצה, עבר בלילי לקבוצת אנטליהספור. בתום עונה בינונית באנטליה, סגר בלילי מעגל עם חברו משכבר הימים עומרי אפק ואף עם דרור קשטן כשחתם בשורות בני יהודה, הקבוצה החדשה של המאמן שהביא אותו לגדולה. בלילי הספיק לרשום עד היום 29 הופעות בנבחרת ישראל בהן כבש 7 שערים.

סלים טועמה עזב את הפועל כמו יתר התינוקות של קשטן בקיץ 2003. הוא חתם למשך עונה אחת במכבי פ"ת, התברג שם היטב וכבש 5 שערים ב-28 משחקים. בקיץ 2004 חתם יחד עם פיני בלילי בקייסריספור הטורקית, אך לא מצא את מקומו ובאמצע אותה עונה חזר למכבי פ"ת שם כבש עוד 4 שערים עד לסיום העונה. סלים טועמה חזר בתחילת עונת 2006/07 להפועל, אחרי מו"מ ארוך וממושך עם הלוזוניה. בעונה זו טועמה היה מבין המצטיינים תוך שהוא כובש 8 שערים ומבשל עוד 9, וזכה בסיום העונה בתואר שחקן העונה של האוהדים. בקיץ 2007 נרכש טועמה ע"י המועדון הבלגי סטאנדארד ליאז'. טועמה פתח את עונתו הראשונה בקבוצה בצורה חיובית, כשהוא מבקיע 2 שערים ב-8 המחזורים הראשונים, אך חילוף המאמן הוביל לכך שטועמה אט אט איבד ממעמדו וזכה לדקות משחק מועטות במיוחד. טועמה המשיך בליאז' גם בעונה שלאחר מכן בה המאמן ביטל אותו לגמרי. טועמה לא שיחק מעבר לדקות בודדות בסטאנדארד ואף ירד לקבוצת המילואים של המעודון. מאז יציאתו לבלגיה הספיק טועמה גם להסתכסך קלות עם הנהלת הפועל ת"א בטענה שזו חייבת לו כספים בגין מענקים שונים, אך אומללותו במועדון הבלגי הובילה אותו להביע לא פעם בתקשורת את רצונו לשוב לשורות האדומים. למרות זאת, לאחר סיום התקופה הקשה בסטנדארד, הקשר עבר לקבוצת לאריסה היוונית. בקיץ 2010 חזר טועמה בפעם השניה הביתה, כשחתם בהפועל ת"א לשנתיים.

ראסינג סנטאנדר הספרדתית רכשה והחתימה את עומרי אפק בקיץ 2003, מה שהוביל לשיתוף פעולה של הילד האדום עם הישראלים הנוספים שכבר היו שייכים למועדון, יוסי בניון ודודו אוואט. אפק נשאר בראסינג במשך עונה, ובאמצע העונה שלאחר מכן הושאל לקבוצת סלמנקה מליגת המשנה בספרד. בקיץ 2005 הוחזר אפק לארץ כשחקן בית"ר ירושלים עם הגעת הכסף הגדול לקבוצה מעיר הבירה. צעד זה הכעיס את אוהדי הפועל שכן בית"ר היא היריבה המושבעת, ואפק ששיחק מגיל צעיר באדום עבר ללבוש את הצהוב שחור הנתעב למען הכסף. אפק נשאר במשך שנתיים בבית"ר, כשבעונתו הראשונה הסתכסך עם המאמן לואיס פרננדס שלא נתן לו לשחק. בתקופתו בבית"ר הספיק אפק אף לכבוש נגד הפועל, בניצחון 1:2 של בית"ר בטדי, באותו משחק שזכור לשלילה דווקא בגלל פוגרום המשטרה. בקיץ 2007 נמכר אפק למכבי חיפה, בה מיעט לקבל דקות במשך שנתיים, ולאחר מכן, עבר לבני יהודה. בעונתו השניה בקבוצה, חברו אליו פיני בלילי ודרור קשטן, ובכך השלימו איחוד לאחר שנים רבות.