גילי לנדאו
גילי לנדאו | |
כינוי | גילי, 9 לב אדום |
מספר בהפועל | 9 |
תפקיד | חלוץ |
תאריך לידה | 7.8.1958 |
מועדוני נוער | הפועל ת"א |
מועדונים כשחקן | הפועל ת"א |
מועדונים כמאמן | הפועל בת ים, מכבי הרצליה, הכח ר"ג, הפועל ב"ש, מכבי קרית גת, מכבי נתניה, הפועל ת"א, הפועל פ"ת |
הופעות | 298 (43 שערים) |
שנים | 16 |
תארים | אליפויות - 1980/81, 1985/86, 1987/88 |
גיל ("גילי") לנדאו (נולד ב-7 באוגוסט 1958), כדורגלן ישראלי בעבר ששיחק בקבוצת הפועל תל אביב ומסמליה הגדולים ביותר.
נוער
לנדאו החל את דרכו במחלקת הנוער של הפועל תל אביב בה שיחק עד שנת 1974.
בוגרים
בסוף שנות ה-70 עלה לקבוצת הבוגרים של המועדון, יחד עם קבוצה של מספר שחקנים מוכשרים אחרים (בניהם ריפעת טורק, יעקב אקהויז, שבתאי לוי). בצוותא עם שחקנים ותיקים נוספים ששרדו בסגל של שנות ה-70, הם הובילו את הפועל לעשור הגדול בתולדותיה עד כה. ההופעה הראשונה של לנדאו בקבוצת הבוגרים של הפועל הייתה בעונת 1974/75 במשחק ליגה מול הכח רמת גן. לנדאו היה אז בן 16 בלבד.
לנדאו שיחק תמיד בתפקיד חלוץ, אולם מעולם לא הצטיין ואף לא זכה כמעט לשחק במדי נבחרת ישראל (גילי היה שחקן הרכב קבוע בנבחרת האולימפית). יחד עם זאת, הוביל גיל לנדאו את הפועל תל אביב לאורך שנות השמונים להצלחות רבות ביניהן 3 זכיות באליפות המדינה (בעונות 1981/82, 1985/86 ו-1987/88) לצד 4 הופעות בגמר גביע המדינה (1980/81, 1981/82, 1982/83, 1987/88). הפועל השכילו לרשום רק זכיה אחת בגביע - במאי 83' נגד מכבי, שם כבש לנדאו את השער המפורסם בעזרת אגרופו. לנדאו עוד הספיק לשחק בעונת 1989/90, בה שיחקה הפועל בליגה הארצית, אולם פרש סופית במהלך העונה. במהלך כל הקריירה שלו לא עזב לנדאו את הפועל תל אביב.
גילי אומנם לא היה כובש גדול, אבל היה ידוע כאימת המגינים בפריצותיו הסוחפות מהאגפים. גילי היה עקשן גדול בצורת משחקו, ולעולם לא ויתר באף במאבק נגד מגיני ובלמי היריבות. גילי נחשב לשחקן נשמה, וכינויו היה 9 לב אדום.
לגילי לנדאו 12 הופעות בין-לאומיות, מחציתן במדי הנבחרת הלאומית ומחציתן במדי הנבחרת האולימפית. למרות ששיחק כחלוץ לא כבש לנדאו במדי הנבחרת.
קריירת אימון
ב-1991 הוא פתח את קריירת האימון בהפועל בת ים. לאורך הקריירה הוא אימן במכבי הרצליה (ממנה פוטר בעונה השנייה), הפועל באר שבע (עונה), הכח רמת גן (עונה וקצת), מכבי קריית גת (עלייה וירידה), מכבי נתניה (עונה וחצי), הפועל תל אביב (חלקיק עונה) ועוד פעמיים את הפועל באר שבע, וכן את הפועל פתח תקווה.
בתחילת עונת 2004/05 זכה גילי לנדאו להזדמנות להגשים את חלום חייו, לסגור מעגל כמאמן הקבוצה בה גדל ושיחק כל הקריירה - הפועל תל אביב, לאחר עזיבתו של דרור קשטן. הוא הגיע למועדון נעוריו כשבאמתחתו כ-38% הצלחה (113 משחקים, 34 ניצחונות, 26 תיקו, 54 הפסדים). לאחר ארבעה הפסדים בחמשת המחזורים הראשונים בליגה (ושבעה משחקים רשמיים בסה"כ) פוטר לנדאו מהמועדון והוחלף על ידי שמוליק חנין. בהמשך אימן קבוצות רבות נוספות בליגת העל ובליגות הנמוכות אך לקדנציות קצרות בלבד. ב-2021 מונה למאמן נבחרת הנשים של ישראל. לאחר שנה פוטר מהתפקיד עקב מחלוקות מקצועיות באופן רשמי, כשברקע טענות מצד שחקניות הנבחרת להטרדה מינית[1].
שערים משמעותיים
- המשחק האחרון של עונת 1985/86. היה זה משחק בין הפועל תל אביב לבין מכבי חיפה באצטדיון בלומפילד, מאי 1986. מכבי חיפה נזקקה לתוצאת תיקו על מנת לזכות באליפות, בעוד הפועל חייבת הייתה לנצח על מנת לזכות בתואר. היה זה משחק הליגה הראשון בתולדות המדינה אשר שודר בשידור ישיר בערוץ הראשון (עד אז שודרו רק משחקי גמר גביע המדינה בשידור חי). לנדאו עלה כמחליף בשלהי המשחק, ובדקה ה-86 כבש לרשתה של מכבי חיפה וכך הבטיח כי אליפות המדינה תוענק להפועל תל אביב ולא למכבי חיפה.
- שער נוסף ידוע של לנדאו הובקע בגמר גביע המדינה בשנת 1983. המשחק נערך בין קבוצות הפועל תל אביב ומכבי תל אביב באצטדיון רמת גן. במצב של שוויון 2, כבש לנדאו שער לאחר שנגע בכדור בידו. שופט המשחק וקווניו לא הבחינו בנגיעת היד ואישרו את השער, שחרץ את גורל המשחק. מאוחר יותר הודה לנדאו שאכן נגע בכדור בידו ושהשער צריך היה להיפסל.
- גילי גם כבש את השער הראשון בנצחון 5-1 על מכבי פ"ת במשחק האליפות בעונת 80-81.
גילי מספר
"קראו לי גיל, כי כשנולדתי היתה בבית שמחה גדולה - בן ראשון למשפחה אחרי שלוש בנות. בילדותי הצטיינתי בטורנירי כדורגל של בתי ספר עד שיום אחד, כשהייתי בן עשר, הזמינו אותי לבוא לאימון בהפועל בת ים. זה היה בשנת 1968.
הגעתי לאיצטדיון העירוני ששכן בלב מעברת בת ים. ליד המגרש היה מתקן לאופניים ולידו ברז. הנחתי את האופניים על המתקן, קשרתי אותם לברז והלכתי לאימון. האימון היה נהדר ואני הייתי שמח וטוב לב, עד שהתחוור לי שאין אופניים, אין מתקן לאופניים וגם הברז כבר איננו. כמובן שלא חזרתי יותר למגרש הזה והלכתי לנסות את מזלי במגרש 'האדום' של הפועל תל אביב, ששכן בגבול בת ים. עד היום אני מודה לאותו גנב אופניים. אלמלא הוא, ייתכן שלא הייתי זוכה לקריירה מרתקת בהפועל תל אביב.
גדלתי במשפחה מסורתית ולכן למדתי בבית ספר דתי. בנוסף להצטיינותי בכדורגל, הצטיינתי גם בתלמוד, בדינים ובמשנה. בכל יום ראשון נערך בבית הספר מפקד ולפעמים העלו אותי על הבמה והכריזו שאני מצטיין בלימודים, אבל גם מחלל שבת. זה לא הפריע לי להתמיד בשני הדברים גם יחד... בכיתה ח' נהוג לחזר אחרי התלמידים המצטיינים, כדי שיגיעו לישיבות. גם אותי ניסו לשכנע, אך אני סירבתי.
הקבוצה הראשונה שאהדתי היתה דווקא מכבי, שבדיוק באותו זמן ניצחה בדרבי בתוצאה 0:5. אחרי חודשיים נערך משחק גומלין שבו ניצחה הפועל משני גולים של שייע פייגנבוים, ואז הפכתי לאוהד שרוף של הפועל. בגיל 16 כבר נכללתי בקבוצה הבוגרת ובמקביל שימשתי כקפטן נבחרת הנוער, נבחרת האפרוחים והנבחרת האולימפית."
היד של גילי מביאה גביע. "3 פעמים ברציפות הגענו לגמר הגביע. ב-1981 וב-1982 הפסדנו וב-1983 הגענו שוב לגמר, נגד מכבי. לעלות בפעם השלישית ברציפות לגמר הגביע זה לא דבר פשוט ולהפסיד בפעם השלישית ממש לא רצינו... הובלנו 0:2, מכבי השוותה ל-2:2, ובאחת ההתקפות שלנו הייתי באזור הרחבה של מכבי כשהכדור נבעט לעברי. הגנתי על הפנים כדי לא להיפגע והכדור פגע לי ביד, אבל מכיוון שהפגיעה לא היתה מכוונת, הורה השופט להמשיך במשחק. הכדור נהדף לכיוון השער כאשר אבי כהן, השוער מרכוס ואני פותחים במרדף אחריו. ידעתי שאת הכדור הזה אני חייב להכניס לשער בכל צורה שהיא וכשראיתי שקשה לי להגיע לכדור עם הראש, עשיתי תנועה של נגיחה ואגרפתי את הכדור לתוך השער. התוצאה היתה 2:3 וזכינו בגביע. כבר באותו ערב נסעתי עם הנבחרת האולימפית לגרמניה ושם סיפרו לי שראו בטלוויזיה איך הכדור ספק פגע ביד. באותו זמן לא רציתי לספר את האמת, כי לא רציתי להעיב על שמחת האוהדים. אז לא ידעתי עדיין, שעבור האוהדים השער הלא חוקי מתוק אפילו יותר משער חוקי. אני חושב שהשער ההוא מסמל את הנחישות שלי. לא הייתי מוכן לוותר ומהרגע שסיני שלח לי כדור, אפילו אם הכדור לא היה אידיאלי, ידעתי שאני עושה זאת ויהי מה."
אליפות בדקה ה-86. "לפני משחק האליפות נגד מכבי חיפה, ב-1986, סבלתי ממתיחה טורדנית בשריר. במחזור הלפני האחרון שיחקנו בבאר שבע ואני לא שותפתי, למרות שבהרכב נכללו שני חלוצים. ידעתי שבמשחק נגד חיפה דוביד ישחק במערך סבלני עם חלוץ אחד וחיפשתי גימיק כלשהו, שישפיע עליו לשתף אותי. ביום ראשון לפני המשחק הגענו לבלומפילד. זה היה יום למנוחה ומסאז'ים, אבל באיצטדיון היו אלפיים אוהדים. לקחתי סל כדורים, דפקתי בדלת של דוביד, נכנסתי ואמרתי לו: 'דוביד, יאללה תתלבש, אתה הולך לאמן את השחקן שמביא לך את האליפות.' מעולם לא נכנסתי לחדרו של דוביד קודם לכן. 'אין אימון היום,' אמר דוביד. 'בגביע ב-1983 הבקעתי את שער הניצחון ובאליפות של 1981 הבקעתי את הגול הראשון. אני איש לאירועים מיוחדים,' אמרתי לו ויצאתי. אלי יאני ראה אותי והצטרף אלי, גם השוער המחליף הצטרף והתחלנו להפציץ את השער הריק. אחרי כמה דקות יצא דוביד למגרש. הרגשתי מעין 'זץ' בלב ואמרתי לעצמי: 'הצלחת.'"
ביום שישי, לפני המשחק, ישבתי עם השדרן מוטי חביב ושיחקתי איתו שש-בש. מוטי סיפר לי שהוא 'משדר קווים' במשחק שלנו. 'אני אבקיע את הגול בדקה ה-85,' אמרתי לו, 'ואל תתבייש להגיד ששערותיך סומרות.' זה היה המשחק הראשון ששודר בטלוויזיה בשידור ישיר. בבוקר המשחק באתי להורי ואמרתי להם: 'אני הולך להבקיע גול, אני מרגיש את זה. אני גם אגיד לכם באיזו דקה. אל תתרגשו ותחזיקו טוב טוב זה את זה.'
כשדוביד הכניס אותי למשחק במחצית השנייה, לא נעתי לצדדים, כפי שנהגתי בדרך כלל, אלא התמקדתי במרכז. המשחק התקרב לסיומו והתוצאה היתה עדיין 0:0. אנשי מכבי חיפה, שנזקקו לתיקו בלבד על מנת לזכות באליפות, הריחו כבר את הזכייה המתקרבת. כמה דקות לפני שהבקעתי את הגול צעק לי דוביד: 'גילי, רוץ קצת לצדדים.' 'אני הבטחתי לך ואני אקיים,' עניתי לו. אחרי חמש דקות קיבלתי את הכדור ממשה. יכולתי לירות פצצה לעבר השער, אבל אמרתי בלבי: 'לא חזק, לא חזק.' עשיתי מעין חיתוך 'סלייס', כמו שאנחנו בועטים בטניס רגל לפני האימון, והכדור נכנס לשער מעל אבי רן ז"ל.
במשחק הזה חשבנו על דבר אחד בלבד - איך לנצח. בקבוצה היו שחקנים שגדלו 'במקומות הנכונים' וראו בכדורגל מנוף לחיים טובים, מכלול של שחקני אופי, שהשנאה להפסד היתה הכוח המניע אותם. היינו מאוד מחוברים ומאוד 'רעים'. המשחקים בבאר שבע מהווים דוגמה לרוע שהיה בנו. קבוצות שהתארחו בבאר שבע ספגו מכות, דחיפות ואגרופים משחקני באר שבע כשעברו במנהרה המוליכה לכר הדשא. רוב הקבוצות השאירו את הנקודות כבר במנהרה, אבל לא הפועל."
מתוך הספר "אדום בנשמה"
ציטוטים מפורסמים
- "תקשיב דוביד, אני לא יודע מה תעשה עם המידע הזה, אבל אני חלמתי שבלומפילד יהיה מפוצץ, אתה מכניס אותי חילוף ראשון ואני מביא לך את גול האליפות" ~ למאמן הקבוצה דוביד שוויצר לפני הנצחון 0:1 על מכבי חיפה בו נכנס לנדאו כחילוף ראשון וכבש את שער האליפות לעונת 1985/86
- "יש שחקן בכיר בהפועל תל אביב שמסתובב עם אות קין על מצחו, ומעבר לזה אין לי מה להוסיף" ~ לאחר פיטוריו כמאמן הפועל ב-2004, ברמיזה ליוסי אבוקסיס
- "הקטע הקל היה להבקיע, הקטע הקשה היה לשחק ת'משחק לאחר הבקעת השער. לרוץ בטבעיות כאילו אין מחר ואין מקום לספקות. המטרה מקדשת את האמצעים! החשוב הוא שבהיסטוריה של הפועל ת"א אני חתום על שניים מהשערים החשובים ביותר" ~ ראיון בשנת 2021
קישורים חיצוניים
דפי שחקן
- גילי לנדאו, ויקיפדיה
- נתוני נבחרות עבור גילי לנדאו באתר ההתאחדות לכדורגל בישראל
כתבות וראיונות
- השער של לנדאו ביד שהביא גביע ב-83, crazyone
- לירן ברטל, ידיעה על פיטוריו של לנדאו מאימון הפועל ת"א, מעריב, 24.10.2004
- לנדאו ואקזיט גרופ בחסות על הפועל, 6.9.2010, האתר הרשמי
- אבי שאולי, חיים רביבו לא לבד: גם גילי לנדאו פורץ בדרך לבורסת ת"א, 12.8.2010, גלובס
- 🎥 גילי לנדאו וגבי לסרי מתארחים ב"בוקר ספורט", 12.8.2015 יוטיוב
- משה שיינמן, גילי לנדאו: "בתפקידי מפתח יושבים חמורים על תקן אריות", וואינט, 18.1.2021
- ראיון לאחר שער האליפות בעונת 1986, פייסבוק משחק השבת
הקודם:
|
הבא:
| |
---|---|---|
שמוליק חנין (מאמצע 2004/05)
|
גלרית תמונות
- שחקני הפועל תל אביב (כדורגל)
- מאמני הפועל תל אביב (כדורגל)
- שחקני עבר (כדורגל)
- שחקני בית (כדורגל)
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1974/75
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1975/76
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1976/77
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1977/78
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1978/79
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1979/80
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1980/81
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1981/82
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1982/83
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1983/84
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1984/85
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1985/86
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1986/87
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1987/88
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1988/89
- סגל הפועל ת"א (כדורגל) 1989/90