קבוצת אלנבי
הקמת הפועל תל אביב |
קבוצת אלנבי כפי שנודעה בימיה הראשונים הינה קבוצת כדורגל שהוקמה בידי חבורת פועלים עבריים בעיר תל אביב בתחילת שנות ה-20 של המאה שעברה. הקבוצה התאחדה בהמשך עם הפועל תל אביב ושחקניה שימשו כבסיס לקבוצת הצמרת של הפועל בשנותיו הראשונות של המועדון
תולדות הקבוצה
קבוצת "אלנבי"
קבוצת נערים, בני 14-16 תלמידי בית הספר "גימנסיה הרצליה", שרובם התגורר ברחוב "אלנבי", הקימו ב-1924 קבוצת כדורגל בשם "אלנבי" על שם הרחוב. בסוף שנת 1924 הצטרפה הקבוצה למכבי ת"א, ושימשה כקבוצת הנוער שלה, הקבוצה שיחקה במקום בו ניצב היום "גן מאיר". במרץ 1926 במגן הנוער לאחר ניצחון 1 – 0 על קבוצת הנוער נורדיה.
בתחילה הייתה הקבוצה חלק ממועדון מכבי המקומי. ב1927 פרשה הקבוצה ממכבי, עקב אי הסכמה עם המועדון שסירב להעלות רבים משחקני אלנבי לקבוצה הבוגרת. הפורשים הצטרפו לקבוצת "הגיבור" ת"א, אך לאחר זמן קצר פרשו גם משם עקב שאיפת המקצוענות במועדון.
"הכל התחיל ברחוב אלנבי", סיפר מרדכי (מוטקה מאיר) למשה טרסי (חדשות הספורט, 12.1.1957) על קבוצת אלנבי, "בבית מס' 45 התגוררה משפחת מאיר ובבית מספר 57 גרה משפחת פוליאקוב... שני האחים מאיר מרדכי ומשה ושני האחים פוליאקוב – שלמה ומשה היוו את הגרעין אשר סביבו הוקמה הקבוצה. היתה זו קבוצת נערים מעולה, אשר לא קם לה יריב בתל אביב, בשנת 1923 הצטרפה למכבי והיתה לקבוצת הנוער של מכבי ת"א. מספרים שהקהל היה מקדים לסעוד את ארוחת הצהריים בשבת, כדי שיוכל לחזות במשחקה של קבוצת אלנבי, אשר שימש כמשחק מוקדם לזה של הבוגרים. כן מספרים שקהל זה היה לעתים מתפזר בתום המשחק המוקדם, כי הוא לא מצא עניין במשחקם של הבוגרים. ב – 1927 החלה כבר להתמודד עם קבוצות הבוגרים וגם עליהם גברה לעתים מזומנות, לאחר שהנהלת מכבי רצתה להעביר כמה משחקני אלנבי לקבוצת הבוגרים, החליטה קבוצת הנוער לנטוש את האגודה ואמנם כך עשתה. כמה שנים שיחקה הקבוצה כבלתי תלויה והצלחתם של הנערים שהיו מחוננים בכל – הגינות ספורטיבית, סדר ומשמעת פנימית למופת, היתה רבה... מוטקה מאיר מוצאו מבית אדוק. אולם למרות היות אביו דתי, ידע לעודד את בניו בפעילות הספורטיבית. בינינו לבין אבא היה קיים הסכם הדדי, מספר מר מאייר, בליל שבת ובשבת בבוקר היינו מלווים אותו לבית הכנסת ובשבת אחר הצהריים הוא היה מלווה אותנו למגרש. אם איני טועה, היה אבא היהודי הדתי היחיד ובעל זקן שהיה מבקר בקביעות במשחקי הכדורגל. ומשחקי כדורגל אלה חרוטים היטב בזיכרונו של מרדכי מאיר".
הפועל תל אביב
במרץ 1927 התמזגה קבוצת אלנבי עם הפועל ת"א, אשר זמן קצר לפני כן הקימה בשלישית את קבוצת הכדורגל המחודשת שלה. המהלך היווה חיזור משמעותי להפועל מבחינה מקצועית. לצעד הזה היתה תגובה חריפה בביטאון המכבי, אשר על כן הפועל לא נשאר חייב והשתלח בקבוצות הכדורגל של המכבי בגין המקצוענות שפשטה שם, לעומת הפועל. ישראל מינץ, איש הפועל האשים את המכבי באי רצון להפעיל המונים- טירונים.
לאחר פרישתם אף פרסמו חברי אלנבי מכתב בעיתון דבר בו פירטו את הרקע לפרישתם האחרונה ובו כתבו "מיום היותנו קשורים לאגודה הספורטיבית "גבור" בתל אביב, נמצאנו באתמוספירה מרעילה של פרופסיונליזם ומסחר על כדור-רגל, עד שנשארנו בודדים בתוך ציבור אשר עיניו אך לבצעו. מתוך הכרת הצורך במלחמה עם הפרופסיונליזם בספורט הננו מודיעים בזה, כי הננו מפסיקים את כל הקשרים עם "גיבור". נכנסים לשורות 'הפועל' וקושרים את עמדתנו עם תנועת הפועלים המאורגנת בהסתדרות הכללית".
נערי אלנבי היו השחקנים המרכזים בקבוצה עם איחודה. בין המצטרפים מאלנבי היו אמנון חלר"פ, אברהם נודלמן, שלמה פוליאקוב, משה פוליאקוב, ישראל בריקר, גבריאל ליס ואברהם ישראלי. קבוצת אלנבי עוד טרם הפרישה ממכבי נחשבה מהאהודות ביישוב ולמשחקיהם הגיעו לצפות בין השאר ראש העיר מאיר דיזנגוף והמשוררים ח"נ ביאליק, שאול טשרניחובסקי ועמנואל הרוסי, שלימים חיבר שיר[1] על הגביע הראשון בו זכו נערי אלנבי תחת השם הפועל תל אביב, וכן גם כתב בנוסטלגיה על ימיה הראשונים של הקבוצה[2].
הסיכום עם "אלנבי" היה ששם הקבוצה יהיה "הפועל אלנבי ת"א", וייתכן שהתייחסות לשם החדש המקוצר הופיעה בפרסום באפריל 1927 בעיתון "דבר"[3]. אך עסקני הפועל שינו את שם הקבוצה לאחר משחק-שניים להפועל ת"א. שחקני אלנבי מחו על השינוי ואף איימו לא להופיע למשחקים, אך לבסוף התרצו והשם נשאר. כסמלה של הקבוצה החדשה הפועל נבחר ציור המשלב דמות של ספורטאי עם סמל הפטיש והמגל.
סייע להכנת הערך אלישע שוחט מחבר הספר "100 שנות כדורגל, 2006 – 1906"
קישורים חיצוניים
- מכתב למערכת של חברי קבוצת אלנבי המפרט את סיבת הפרישה מ"גבור", 3.4.1927 (נשלח ב30.3.1927), דבר
- תערוכה על תולדות הפועל, המזכירה גם את הקמת הפועל ת"א, 1.6.1937, דבר
- עמנואל הרוסי, כ"ה שנים לקבוצת הכדורגל "אלנבי הפועל", 24.2.1950, דבר
- הכל התחיל ברחוב אלנבי - כתבה על תחילת קבוצת אלנבי עם מרדכי מאיר, 13.1.1957, חדשות הספורט
- "ברגר היה שם", כתבה לזכר 30 שנה לזכייה בגביע א"י הראשון חלק 1 חלק 2, 14.3.1958, דבר
- עמנואל הרוסי, הגביע הוא שלנו!, 23.3.1958, דבר
- אשר גולדברג, אלנבי ת"א: רחוב הכדורגל, 10.5.2009, cadur.co.il