אלי טביב הינו איש עסקים ישראלי ובעליה לשעבר של הפועל כפר סבא המחזיק בבעלות מלאה על מחלקת הכדורגל החל מסוף עונת 2010/11, לאחר שהחזיק בה מתחילת אותה עונה בבעלות משותפת ביחד עם מוני הראל.

אלי טביב

חייו האישיים

טביב נולד בשנת 1956,גדל בשכונת עליה בכפר סבא. בשנת 2010 התחתן בפעם השנייה (עם מעצבת הביגוד דנה אשכנזי). מנישואיו הראשונים לטביב יש שני ילדים (1986,1988). בבעלותו רשת חנויות גדולות של אביזרים וביגוד ימי ברחבי ארה"ב. לטענתו בבעלותו גם נדל"ן רב, והון הנאמד בסך של חצי מיליארד דולר.

הסתבכויות עם החוק

לאורך השנים הורשע ארבע פעמים בבתי משפט. בין הרשעותיו אישומים כגון:

  • התחזות לאדם אחר במטרה להונות
  • שימוש במסמך מזויף
  • קבלת דבר במרמה.

בחקירת משטרה נגדו התברר, כי על מנת להתגבר על צו עיכוב יציאה מהארץ נגדו זייף טביב דרכון, רכש כרטיס טיסה בשם בדוי ויצא לחו"ל. טביב הורשע על פי הודאתו בעבירות אלו, ונדון בבית משפט השלום בכפר סבא לשישה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים ולקנס כספי.

מעורבות בכדורגל

לפני בואו להפועל כפר סבא החזיק טביב בקבוצת הפועל עליה כפר סבא. לאחר עזיבתו לקבוצה הבכירה של העיר נשמעו טענות כי הותיר את הקבוצה במצב מפורק.

1996-2008: הפועל כפר סבא

בסוף שנות האלפיים רכש את זכויות הניהול על הפועל כפר סבא מהאגודה למשך 99 שנים.

בתחילה ראו האוהדים באלי טביב כמושיע של הקבוצה שיוביל אותה לאותם הישגים בשנות ה-70 וה-80 אך מעשהו הראשון של טביב בקבוצה היה לפטר בשידור חי בטלויזיה (ערוץ 1) את שחקן העבר ומאמן הקבוצה בפועל אלי יאני. עם חלוף השנים הבינו האוהדים שמטביב לא תבוא הישועה. טביב נהג לפזר הבטחות שווא בנוגע להשקעתו בקבוצה (כגון הבטחות שיחתים את אייל ברקוביץ' ויוסי בניון). על כן האוהדים החלו לזלזל בו וראו בו אדם לא רצוי בקבוצה. וטביב מצידו לא התייחס לטענות הקהל והמשיך לשלוט בקבוצה שהבינוניות שלה והנדנדה שלה בין הליגות הפכה לבלתי נסבלת. במרבית השנים תחת בעלותו בילתה הקבוצה בליגה השנייה. בשנת 2000 אף הכריז עליו בית המשפט כאינו ראוי לשמש בעלי קבוצת כדורגל[1], קביעה שההתאחדות התעלמה ממנה.

לאחר כמה שנים החלו גילויי שנאה של האוהדים כלפי טביב, עקב מצבה של הקבוצה. לשיא חדש של ניכור כלפי טביב הגיעו האוהדים בעונת 2007/08. טביב נתן אשראי בלתי מובן למאמן הקבוצה באותה עונה אלי אוחנה למרות יכולתה הירודה של הקבוצה, אשר בלטה במיוחד על רקע השחקנים החזקים שהיו בסגל כגון דגלאס דה סילבה, סמואל יבואה, בן לוז, גיז'רמו ישראלביץ, אביחי ידין ועוד.

בסוף העונה הפועל כפר סבא ירדה לליגה הלאומית וטביב החליט לנסות להעביר את שליטתו בקבוצה למשפחת ספיר. עיסקה זו נתקלה בקשיים מאחר ומשפחת ספיר שותפה פעילה בעסקיו של טביב. עקב סעיפים המצויים בחוזה זכויות הניהול של הקבוצה נאסר על טביב עקב כך להעביר להם את בעלות הקבוצה.

עבירות על תקנון ההתאחדות

במהלך השנים הורשעו טביב ומנכ"ל הקבוצה גבי קצרה 4 פעמים בחתימה על חוזים כפולים וניהול לא תקין בעקבותיהם נקנסה הקבוצה ב-200,000 ש"ח והורדו לה 4 נקודות ליגה. כמו כן הושעה קצרה מתפקידו כמנכ"ל ע"י ההתאחדות למשך חצי שנה (בה המשיך לכהן בתפקיד בקבוצה בתור "נציג הבעלים").

עמותת הפועל כפר סבא ניסתה עקב הרשעות אלו לבטל את הסכם הבעלות עימם, והנושא אף הגיע לבית משפט אך לא צלח.

2008-2010: לקראת רכישת הפועל תל אביב

לאחר שכפר סבא ירדה לליגה השניה בסיום עונת 2007/08 החליט טביב למכור אותה למקורביו משפחת ספיר, ולקנות את הפועל תל אביב. למכירתה הצפויה של הקבוצה נתלוותה התנהגות החשודה בניגוד אינטרסים מצד טביב, אשר מכר את כל כוכבי קבוצתו (דה סילבה, יבואה וידין) להפועל .

בנוסף כבר במהלך עונת 2008/09 נצפה טביב במשחקי הפועל ואף נראה בחדר ההלבשה של הקבוצה[2] כשהוא חוגג את נצחונה על בית"ר ירושלים במחזור ה-8. כל זאת כאמור בזמן שרשמית הינו עדיין בעליה של כפר סבא. לקראת סוף העונה הופיע דרך קבע ביציע בזמן משחקים, ואף הצטרף לפגישות הכנה לעונה הבאה עם מוני הראל. צעד זה עורר את ההתאחדות לכדורגל שהודיעה כי עליו לחדול ממעשה זה עקב ניגוד אינטרסים.

ב-23.11.2008 הגישה אגודת הפועל כפ"ס בקשה לבית משפט להוציא צו לגילוי מסמכים וצו מניעה נגד העברת הקבוצה, עד שהבעלים לשעבר יגלה מה נעשה עם הכסף מהעברת לוז, דה סילבה, יבואה וידין[3][4]. בינתיים הכריזו אוהדי כפר סבא על חרם כללי במסגרתו אינם מגיעים למשחקי הבית ולא רוכשים מנויים. טביב הצהיר בתגובה כי אינו בעלי הקבוצה, מאחר והעביר לכאורה את הקבוצה לידי איתן ספיר. עם זאת מעשית הקבוצה נשארה רשומה בבעלותו. בכל מקרה ספיר היה ידוע כמקורבו של טביב, והינו שותפו העסקי של טביב[5].

אגודת הפועל כפר סבא עתרה לבית משפט כנגד העברת הניהול לכאורה והוציאה צו מניעה[6]. בסיום אותה שנה, בה נשארה כפר סבא בליגה השנייה רק בזכות הפרש שערים, ויתר לבסוף טביב על בעלותו בקבוצה לאחר שהאגודה הסכימה ויתרה על הכסף שהיה אמור לעבור לאגודה ממכירת השחקנים השונים. בקיץ 2009 עברה הקבוצה לאגודת הפועל כפר סבא, וגם זאת לאחר סאגה מכוערת במסגרתה לקחו אנשי טביב ציוד ממשרדי המועדון ומחלקת הנוער, כולל מחשבים ושולחנות ישנים.

בינתיים לאור הידיעות בתקשורת על כך שבפועל טביב מנהל את הקבוצה יחד עם מוני הראל, הודיעה ההתאחדות להפועל כי המעורבות של טביב בקבוצה אסורה והוא והקבוצה עשויים להיענש בעקבות כך. לכן נדחתה רשמית כניסתו לתפקיד הבעלים בשנה. למרות זאת נראה טביב תדיר במשחקי הקבוצה, חוגג עימה לאחר נצחונות, נכנס לחדר ההלבשה לאחר משחקים ומסתובב על הדשא בבלומפילד לחגוג עם הקהל. גם לאחר הזכייה בגביע ב-2010, טרם הסתיימה תקופת ההקפאה שלו התראיין בעיתונים כאחד מבעלי הקבוצה, ונצפה חוגג עימה את הזכיה. בצורה דומה, למרות שתקופת הצינון שלו הוארכה עקב אי תשלום פסקי בוררות במיליוני שקלים (ע"פ ראיון עם דובר ההתאחדות בידיעות תל אביב) מתקופת בעלותו בכפר סבא, נצפה חוגג עם הקבוצה את הדאבל. כמו כן צוטט וצויין בהרחבה בעיתונים כמנהל מו"מ עם שחקנים לקראת חוזים לעונה הבאה.

2011-?:בעלים

העפלה לליגת האלופות

זמן קצר לפני תחילת עונת 2010/11 פורסם במעריב כי תקופת הצינון שלו הסתיימה וטביב הפך רשמית לאחד מבעלי הקבוצה. ההתחלה הייתה ברגל ימין כאשר ההנהלה הצליחה להשאיר את הכוכבים מהעונה שעברה, וינסנט אניימה, דאגלס דה סילבה, גילי ורמוט, איתי שכטר וערן זהבי, בין השאר בהבטחה לחלקם כי ישוחררו לקבוצות באירופה אם הקבוצה לא תעפיל לשלב הבתים בליגת האלופות. עם זאת כבר במחזור הראשון ביצעה ההנהלה צעד תמוה כאשר רומן רוקי, הזר הצרפתי שהוחתם זה מכבר, לא שותף מאחר ולא רצו להעביר את חוזהו בבקרה לפני שיובטחו ההכנסות מהעפלה לשלב הבתים בליגת האלופות. גם המשך ההתנהלות של הקבוצה בהקשר לליגת האלופות הייתה תמוהה. לאחר ההעפלה לשלב הבתים לא הצליחה הקבוצה להחתים חיזוק זר נוסף בפרק הזמן הקצר שנותר עד לתום מועד ההעברות, והסתפקה בישראלים טוטו תמוז וסלים טועמה, וזאת למרות רווחים צפויים של 60 מיליון ש"ח מעצם ההעפלה.

בינתיים התראיין טביב למוסף "7 ימים" של ידיעות, והתבטא כאילו בלעדיו "הפועל הייתה בסכנת הכחדה".

אך מעל הכל העיבה סאגת האירוח בבלומפילד על פתיחת העונה. עם ההעפלה הודיעה ההנהלה כי למרות רצונה לארח בבלומפילד, אין הדבר מתאפשר על פי תקנות אופ"א. נשמעו סיבות שונות, מתשתיות לא מתאימות, עלות אירוח משחק יקרה בכמה מאות אלפי שקלים, כמות כרטיסים נמוכה שלא תאפשר לאוהדים הרבה "לחוות את ליגת האלופות", ועד גודל המגרש, וטענות על חוסר שיתוף פעולה של העירייה (בעלת המגרש) בשיפוצים הנדרשים להכשרתו[7]. בהמשך עלו בתקשורת טענות של גורמים בקבוצה כי מוני הראל מעוניין לארח בבלומפילד בעוד טביב מעוניין לארח ברמת גן כדי למקסם הכנסות. אולטראס הפועל הודיעו כי יחרימו את המשחקים באצטדיון רמת גן. לבסוף לאחר הגרלת הבתים, התברר כי אף אחד ממועדוני העל ביבשת לא הוגרל לבית של הפועל וצפי הכרטיסים ירד משמעותית. לאחר מכן נשמעו זמירות שונות. הקבוצה שכרה את ניר ענבר, מוסמך בתואר מטעם אופ"א לבדוק את נושא האירוח בבלומפילד בכל זאת, הזמינה תא נציגי אופ"א לסיור בבלומפילד על מנת לברר כיצד ניתן בכל זאת לארח בו. גם נשיא ההתאחדות אבי לוזון דחף את הנושא במסדרונות אופ"א, ולבסוף הודיעה ההתאחדות האירופית כי היא מוכנה כחריג לאשר את בלומפילד לשלב הבתים בהינתן תיקונים שונים שיש לבצע באצטדיון.

השינוי המפתיע, שנבע לטענת רבים רק עקב ההגרלה הפחות אטרקטיבית ולא מתוך מחוייבות לאצטדיון הביתי, היה רק פתיח לסאגת מחירי הכרטיסים. לאחר דיון קצר עם הנחיתה בליסבון החליטה הנהלת הקבוצה כי מחירי המנויים לשלב הבתים יעמדו על 600 ש"ח לשער 5, 900 לשער 7, ו-1200 לשער 2. כל זאת לפני עמלות משרד הכרטיסים. התגובות הזועמות של האוהדים חלחלו במהרה להנהלת הקבוצה שתוך מספר שעות הודיעה על הורדה קלה במחירים[8].

לחברת ההפקה של משחקי הבית בבלומפילד נבחרה חברת ההפקה של איתן ספיר, מקורבו ושותפו העסקי של טביב.

סכסוך עם הראל

לפירוט ראו סכסוך מוני הראל ואלי טביב (2010/11)
מחאות האוהדים על מחירי הכרטיסים ורצונו של הראל להיענות לדרישותיהם, בניגוד לדעתו של טביב הובילו לפיצוץ ונתק בין השניים. כתוצאה הודיע הראל כי הוא ממנה את אחיו משה לנציגו בדירקטוריון במקומו. הבלגן הניהולי חילחל לכל המערכת בינתיים, כאשר שחקנים התלוננו שאינם מקבלים מענקים והטבות אחרות. גם המחירים הגבוהים למשחקי ליגת האלופות הוכחו כמופרזים ואלפי כרטיסים נותרו בקופות, והאצטדיון לא היה בסופו של דבר מלא באף אחד מהמשחקים. הבלגן הניהולי הוביל בסופו של דבר גם לפסיקת הפסד טכני 3:0 בדרבי השני בגביע הטוטו למרות שהמשחק עצמו הסתיים בתיקו 3:3. זאת מאחר והתברר בדיעבד כי הפועל שיתפה את רמי דואני למרות שלא הועבר להתאחדות טופס בדיקות רפואיות שלו כמתבקש. אף גורם במועדון לא לקח עליו אחריות למקרה.

רגע לפני משחקה הביתי האחרון של הפועל בשלב הבתים, התפוצץ שוב נושא היחסים בין הבעלים, בעקבות ראיון של טביב באולפן ליגת האלופות של ערוץ הספורט. זמן קצר לאחר מכן התפטר מנכ"ל הקבוצה גבי קצרה. הבעלים נפגשו ביניהם שוב לפגישת פיוס וכלפי חוץ הצהירו שנפתרו המחלוקות עד לסיום העונה אז יחליטו על המשך דרכם. למרות זאת לא נרגעו היחסים ואינספור ידיעות והצהרות בתקשורת הבהירו שהמצב בין שני הבעלים הגיע לכלל פיצוץ מוחלט, והדבר אף סיכן את הרשמת הפועל למפעלים האירופיים בעונה העוקבת. טביב והראל סיכמו ביניהם להיפרד בתהליך במבי, אך הדבר לא קרה.

במהלך חלון ההעברות של ינואר והפגרה שיתק הסכסוך מעשית את הקבוצה. טביב יצא לחופשה במיאמי למספר שבועות, ועקב כך לא ניתן היה להחתים חיזוק. בינתיים עלו ידיעות בתקשורת על כך ששי אבוטבול לא מקבל את שכרו מאחר וטביב אינו בארץ לאשר את הצ'קים. לבסוף מינה טביב את דורון אוסידון, בעל מועדוני לילה בתל אביב, כנציגו בדירקטוריון במקביל למשה הראל נציגו של מוני הראל. מינויו של אוסידון איפשר לחתום על צ'קים, ולהחתים חיזוק בדמות מריו פצ'אלקה ואלרואי כהן.

ב-17.3.2011 פורסם כי טביב מינה את דורון ג'מצ'י, שחקן עבר ידוע של מכבי ת"א כדורסל, לדוברו האישי. זאת במקביל לעבודתו כפרשן בערוץ One. המהלך התקבל בזעם רב בקרב האוהדים[9] וטביב הודיע לבסוף שיסוג מהמינוי.

במבי

לבסוף לקראת סיום העונה, לאחר אובדן הסיכוי לאליפות, בוצע הבמבי. מוני הראל הציע לטביב כ-6 מיליון ש"ח עבור חלקו בקבוצה. טביב התבטא באופן ממנו ניתן היה להבין כי יקבל את הצעתו של הראל, אך לבסוף הפתיע והודיע כי הוא משווה את ההצעה וירכוש את חלקו של הראל באותו סכום, וכותצאה מכך קיבל בעלות מלאה על החברה המנהלת את הקבוצה. אנשי הראל הגיבו בזעם והביעו צערם על כך שבהפועל יעמוד לדבריהם אוהד בית"ר, רמיזה לידיעות בתקשורת בחודשים שקדמו לבמבי לפיהן טביב ירכוש את בית"ר י-ם. כבר למחרת היום התייצב טביב לראשונה במשחקה של מחלקת הכדורסל, וצפה במחצית הראשונה ואף טען בראיון במשחק כי יתמוך גם במחלקה זו.

 
מחאת אוהדים על מצב הקבוצה מחוץ לביתו של טביב, 18.6.2011. צילום: צ. הלפרין

לבסוף עבר הסכסוך לבתי המשפט כשבינתיים טביב מתנהל כבעלים יחיד ומסכם עם שחקנים, מבטל את מינויו של יוסי אבוקסיס ומביא את דרור קשטן במקומו, מפטר את דובר הקבוצה גבע תלם וממנה על חשבונו את קובי ברדה, ובעיקר מסתכסך עם שחקני הסגל. טביב הערים קשיים על העברת רמוט ושכטר לקייזרסלאוטרן, כנ"ל לגבי העברת זהבי לפאלרמו, וטרם העביר את התשלום לאספניול על השאלתו של שהר. כאוס מוחלט שלט במועדון, כשממתחם האימונים יצאו ידיעות לפיהן טביב לא אישר אף לקנות קרטוני חלב לקפה. לבסוף קצו במתרחש האוהדים הזועמים והפגינו במחאה על מצב הקבוצה מחוץ לביתו בדרישה להפסקת הבלגן במועדון. ערב לפני ההפגנה ניסו עוד מקורביו של טביב להפיץ ידיעות שקריות בתקשורת כאילו מדובר בהפגנה המאורגנת ע"י תומכי הראל, וכן דיסאינפורמציה על מיקום ההפגנה[10].

ציטוטים מפורסמים

  • "הגעתי אל הטופ, אני שוקל לפרוש מכדורגל"~ 25.8.2010, ראיון לONE לאחר ההעפלה לשלב הבתים בליגת האלופות
  • "הכל מתחיל מכסף. הפועל ת"א לפני שהגעתי, היתה בסכנת הכחדה"~ 3.9.2010, ראיון במוסף 7 ימים
  • "אם הייתי יודע שזה האיש וככה הוא מתנהל - לא הייתי שותף שלו, לא הייתי מוכן להיכנס להיות שותף שלו. כשאתה מתנהל עם בנאדם פסיכופת זה מה שקורה" ~ על מוני הראל, בראיון, YNET, 16.1.2011
  • "אני לא מכיר את הסיפור הזה של הטירוף בין הקבוצות" ~ על מינוי שחקן העבר של מכבי דורון ג'מצ'י לדוברו, 24.3.2011, מעריב
  • "קחו דוגמה מהשחקן הזה, המבוגר, גיג" ~ טביב מנסה לדרבן את שחקני הקבוצה באסיפה קבוצתית בהתייחסו לשחקן מנצ'סטר יונייטד ראיין גיגס, 11.4.2011, מעריב

ראו גם

קישורים חיצוניים

הפועל כפר סבא

הפועל תל אביב

2009/10

2010/11

כללי
פתיחת עונה
אירוח האלופות בבלומפילד
סכסוך עם הראל
דורון ג'מצי' כדובר
במבי
בעלים יחיד