מערך (כדורגל)
במשחק הכדורגל, לכל אחד מ-11 השחקנים מיועדת עמדה מוגדרת על המגרש. העמדות הללו מתארות הן את תפקידו של השחקן והן את מיקומו ביחס לחבריו ולשחקני היריבה. לאורך התפתחותו ההיסטורית של הענף, השתנו טקטיקות ומבני ההרכבים, ובמקביל התפתחו גם העמדות והתפקידים שיועדו לכדורגלנים.
שוער
בכדורגל, השוער מגן על שער קבוצתו ויש לו זכויות מיוחדות במשחק. הזכות העיקרית המייחדת אותו משאר השחקנים היא בכך שהוא השחקן היחיד בקבוצה שרשאי לגעת בידיו בכדור (למעט בעת ביצוע הוצאת חוץ), בתנאי שהוא נמצא בתוך רחבת ה-16 מטר הסמוכה לשער קבוצתו.
- שוערי עבר והווה בהפועל: וילי ברגר, יעקב חודורוב, אריה בז'רנו, משה מרקוביץ', ירוסלאב באקו, שביט אלימלך, וינסנט אניימה.
עמדות הגנה
בלם
תפקידו של הבלם הוא לבלום את השחקן היריב (ובעיקר את החלוץ היריב), למנוע ממנו הזדמנויות לכבוש שער, ולהרחיק את הכדור מרחבת ה-16. רוב הקבוצות משחקות עם שניים או שלושה בלמים קדמיים במרכז חוליית ההגנה, כדי להערים קושי כפול ומשולש על החלוץ היריב. ישנן שתי אסטרטגיות עיקריות לפיהן מתופקדים בלמים קדמיים: הגנה אזורית, שבה כל אחד מהבלמים מופקד על כיסוי חלק מוגדר מהרחבה, והגנה אישית (או שמירה אישית), שבה כל אחד מהבלמים נדרש לשמור על שחקן יריב מוגדר.
מגן
רוב קבוצות הכדורגל משחקות כיום עם שני מגני הכנף , הממוקמים בשני קצותיה של חוליית ההגנה. תפקידם של המגן הימני והמגן השמאלי הוא למנוע משחקן יריב לרוץ לאורך האגף, להקשית כדור לכיוון הרחבה או לבעוט לשער מזווית אלכסונית. באופן מסורתי, מגני הכנף היו שחקנים איטיים, קשוחים וסטטיים למדי, ושיחקו באותה צורה שבה משחקים כיום בלמים קדמיים. ואולם עם התפתחות המשחק, העמדה מחייבת כישורים שונים לחלוטין מאלה של בלם. מגן הכנף המודרני נמוך יחסית, גמיש ומהיר מאוד, בעל יכולת תיקול גבוהה ובעיקר סיבולת המאפשרת לו לנוע בחופשיות לאורך האגף. ואמנם, מרוב המגנים נדרש היום לתמוך בהתקפה על ידי ריצות אגפיות והקשתת כדורים בעצמם לתוך רחבת היריב.
- שחקני הגנה בעבר ובהווה בהפועל: משה מלמד, אהרון גבאי,דוד שווייצר, שלמה ספוז'ניקוב, אמציה לבקוביץ, דוד פרימו, שמעון בן יהונתן, יעקב (ינקה) אקהויז, יעקב הלל, פליקס חלפון, אייל בן עמי, אסי דומב, יגאל אנטבי, שימון גרשון.
עמדות קישור
קישור
הקשר המרכזי עשוי למלא מספר תפקידים במרכז השדה, תלוי בנקודות החולשה והעוצמה הייחודיות שלהם. לדוגמה, קשר בעל ראיית משחק טובה ויכולת מסירה גבוהה יתופקד כ"עושה משחק" (פליימייקר), כלומר תפקידו להביא ליצירתם של מהלכי התקפיים שיסתיימו בשער. לעומת זאת, קשר בעל טכניקה ויכולת כדרור גבוהה יופקד על החזקה בכדור כדי למנוע יצירת מצבים על ידי הקבוצה היריבה. ככלל, הפונקציה הבסיסית ביותר של הקשר המרכזי היא כשמו כן הוא - לקשר בין חוליית ההגנה המחלצת כדור מהיריב לחוליית ההתקפה, שאמורה לכבוש. כאשר הקבוצה איננה מחזיקה בכדור, הקשר המרכזי נדרש בדרך כלל לסור לשערו ולהגן. כיוון שמרבית משחקי הכדורגל משוחקים בעיקר במרכז המגרש, הקשרים הם השחקנים בעלי יכולת ההשפעה הגבוהה ביותר על מהלך המשחק.
קיצוני
תפקידו העיקרי של הקיצוני הוא לרוץ לאורך האגף בשעת התקפה ולהקשית כדורים לרחבת היריבה כדי שהחלוצים יוכלו לכבוש. באופן מסורתי, הקיצוני נדרש למהירות גבוהה ביותר ו\או יכולת כדרור מעולה כדי להתגבר על מגן הכנף היריב, לעבור אותו ולהקשית מעליו. הקיצונים אינם נדרשים לתמוך בהגנה.
- שחקני קישור בעבר ובהווה בהפועל: שלמה פוליאקוב, אשר בלוט, גדעון טיש, רחביה רוזנבוים, רוני קלדרון, שבי בן ברוך, רפעת (ג'ימי) טורק, משה סיני, אלי (קוקוס) כהן, שלום תקווה, קז'מיש מוסקאל, גיאורגי דרסיליה, דאבור רופניק, גאבור הלמאי, אישטוואן פישונט, דיאן רצ'וניצ'ה, יוסי מדר, אבי אזולאי, יוסי אבוקסיס, וואליד באדיר, סלים טועמה, דימיטאר טלקיסקי, גילי ורמוט.
עמדות התקפה
חלוץ
על החלוץ המרכזי מוטלת משימה אחת: לכבוש שערים. למרות טבעה החד ממדי של הגדרת העמדה, ישנם שני סוגים של חלוץ מרכזי: "חלוץ מטרה" ו"חלוץ-מקשר". רוב הקבוצות משחקות כיום עם חלוץ אחד מכל סוג.
- חלוצים בעבר ובהווה בהפועל: מייטנר, צבי (דוקטור) ארליך, ג'ורג' בורבה, איגור שקווירין, יחזקאל חזום, שייע פייגנבוים, מוריס ז'אנו, גילי לנדאו, סבסטיאן סימרוטיץ', מילאן אוסטרץ, סרגיי קלשנקו, רונן חרזי, אליניב ברדה, פיני בלילי.