הפועל תל אביב (כדורגל)

מתוך ויקיפועל
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל הפועל מתוך צילום של חולצת שחקן משנות ה-70
מועדון הכדורגל הפועל תל אביב
כינוי השדים האדומים, הפועל
תאריך ייסוד 1923
צבעים אדום-לבן
אצטדיון בלומפילד



הפועל ת"א כדורגל

הפועל תל אביב (כדורגל) הוא מועדון כדורגל ישראלי, הנמנה על מועדוני הכדורגל המובילים והוותיקים בישראל. המועדון מתחרה בליגת העל, ליגת הכדורגל הבכירה בישראל. מגרשה הביתי של הקבוצה הוא אצטדיון בלומפילד שביפו.

במהלך שנות קיומה, זכתה הקבוצה בשלוש עשרה אליפויות ובשישה עשר גביעי מדינה, והיא הקבוצה הישראלית היחידה שזכתה שלוש פעמים ברציפות בגביע, פעם אחת לפני קום המדינה (1937-1939), ופעם נוספת לאחר מכן (2010-2012). כמו כן למועדון זכייה יחידה בגביע הטוטו.

במישור הבינלאומי רשמה הקבוצה זכייה באליפות אסיה לקבוצות (1966/67). בנוסף, היא העפילה לשלב רבע הגמר של גביע אופ"א (עונת 2001/02), אחד מההישגים הבולטים של קבוצה ישראלית כלשהי בגביעי אירופה. בעונת 2010/11 העפילה הקבוצה לראשונה בתולדותיה לליגת האלופות, והייתה לקבוצה הישראלית השלישית שמשתתפת בשלב הבתים של המפעל. אחת משלוש הקבוצות הישראליות ששיחקו בשלב הבתים בליגת האלופות ובליגה האירופית והיא הקבוצה הישראלית היחידה אשר סיימה במקום הראשון בשלב הבתים במפעל אירופי (2009/10).




היסטוריה

לתיאור מפורט של היסטורית המועדון לחצו כאן
הפועל תל אביב הוקמה בשנת 1927. מאז הקמתה נחשבה לאחד המועדונים הגדולים בארץ ישראל. עם הקמתה, לאחר איחוד עם קבוצת אלנבי, זכתה בגביע ארץ ישראל הראשון. עד קום המדינה צירפה לתואר זה עוד 5 אליפויות.

הקבוצה הוקמה ונוהלה ע"י הסתדרות הפועלים אשר גם הקימה את אצטדיון בלומפילד על חורבות אצטדיון באסה ב-1962. עקב משבר כלכלי בהסתדרות החל מסוף שנות השמונים הידרדרה הקבוצה לראשונה בהיסטוריה לליגה השנייה (בשנת 1989), וגם עם חזרתה לאחר שנה לליגה הראשונה המשיכה לדשדש במרכז הטבלה. לבסוף עברה הקבוצה לידיים פרטיות בשנת 1997 ומאז חזרה להיות משתתפת קבועה במאבקי הצמרת ואף זכתה פעמיים בדאבל.

לאורך השנים הייתה הפועל קבוצת צמרת וזכתה בתארים רבים. כמו כן התבלטה הקבוצה במשחקיה בחו"ל. בין השאר זכתה בגביע אסיה ב-1967 (הקבוצה הישראלית הראשונה לעשות זאת), הגיעה לרבע גמר גביע אופ"א ב-2002 ועוד.

סמל הקבוצה

לפירוט הסמל לאורך השנים ראו סמל הפועל תל אביב.

הסמל לאחר עדכון שנת ההקמה

סמל הקבוצה הנוכחי מציין את שנת הקמת המועדון בתוספת של 2 כוכבים, כאשר כל כוכב מייצג 5 אליפויות (בסה"כ 10 אליפויות מתוך 13 האליפויות של הקבוצה), הכיתוב באנגלית מסמל את התקדמותו של המועדון בזירה הבין לאומית. בתוכו שולב הסמל ההיסטורי המועדף ע"י רבים מהאוהדים. הסמל הנוכחי נבחר לאחר הצבעה פתוחה לכל בין שתי אפשרויות באתר הקבוצה. לקראת עונת 2015/16 שונתה השנה 1927 ל-1923, בעקבות מחקר היסטורי שהוכיח כי קבוצת הכדורגל היתה פעילה כבר משנה זו.

תארים והישגים

אליפויות (13): 1934, 1935, 1938, 1940, 1944, 1957, 1966, 1969, 1981, 1986, 1988, 2000, 2010.
גביעי מדינה (16): 1928, 1934, 1937, 1938, 1939, 1944, 1961, 1972, 1983, 1999, 2000, 2006, 2007, 2010, 2011, 2012.
גביע הטוטו (1) 2002.
גביע אלוף האלופים (5) 1957, 1966, 1970, 1971, 1981.
גביע אסיה (1) 1967.
ליגת האלופות: הגעה לשלב הבתים בעונת 2010/11.
הליגה האירופית: מקום ראשון בשלב הבתים בעונת 2009/10.
גביע אופ"א: הגעה לרבע גמר בעונת 2002.

הפועל תל אביב באליפות אסיה לקבוצות

הפועל הייתה לקבוצה האסייתית הראשונה להניף את אליפות אסיה לקבוצות שנוסד באותה עונה, 1966/67. היא גברה בגמר על אלופת מלזיה, סלניור 2-1 משערים של דני בורסוק ויעקב רחמינוביץ'. את שער היתרון לזכות המלזים הבקיע אסלים בגמר שנערך לעיני 12,000 צופים בבנגקוק, תאילנד. שתי עונות מאוחר יותר רשמה הפועל הופעה נוספת בגמר המפעל, אך הפעם הפסידה הקבוצה 2-1 לטאג' האיראנית.

הפועל תל אביב בגביעי אירופה השונים

לפירוט על כלל משחקיה של הפועל בגביעי אירופה השונים ראה את הערך מפעלים בחו"ל
עם התקבלות ישראל לאופ"א החלה הפועל תל אביב להתחרות במפעלי האיגוד האירופי בהתאם להצלחותיה בתחרויות המקומיות של ישראל. עיקר הישגיה של הפועל היו בגביע אופ"א, בו הרבתה לשחק.בעונת 2010/2011 העפילה הפועל אל שלב הבתים שלליגת האלופות והייתה לקבוצה הישראלית השלישית שמעפילה אל שלב הבתים של המפעל היוקרתי הזה.

גביע אופ"א

נסיונה הראשון של הפועל תל אביב להיכנס לגביע אופ"א היה בשנת 1995 והסתיים בכשלון לאחר הפסד חוץ ותיקו ביתי בסיבוב המוקדמות הראשון. נסיונה הבא, בעונת 1998/99, היה מוצלח יותר והחל בשני ניצחונות בתוצאה 3-1 על קבוצה הפינית פינפא הלסינקי. בסיבוב המוקדמות השני השיגה הפועל ניצחון ביתי בתוצאה 1-0 נגד סטרומסגודסט הנורבגית, אך הפסידה בתוצאה זהה במשחק השני. בקרב הפנדלים המותח הפסידה הפועל 4-2. בעונת 1999/00 הצליחה הפועל לעלות לראשונה לסיבוב הראשון במפעל, אך בו ספגה הפסד כפול מסלטיק הסקוטית.

הישג השיא - רבע הגמר

הישג השיא של הפועל תל אביב באירופה הגיע בעונת 2001/02. הפועל, בהדרכתו של דרור קשטן, עלתה לסיבוב הראשון לאחר ניצחון כפול על אררט ירבאן במוקדמות. במסגרת המפעל עצמו השיגה הקבוצה שורה של ניצחונות כנגד קבוצות הנחשבות לשם דבר באירופה, בראשן צ'לסי האנגלית, אותה פגשה הפועל לפני תקופת הזוהר הנוכחית שלה, לוקומוטיב מוסקבה ופארמה האיטלקית. במסגרת מסע הישגים זה כיכב בהפועל מילאן אוסטרץ, אשר הפליא בשעריו. אוסטרץ' כבש עבור הפועל את שער היתרון של הפועל מול צ'לסי באנגליה במשחק אשר הסתיים בתוצאה 1-1, שער זה הבטיח את עלייתה בסיבוב השני, את שער הניצחון מול לוקומוטיב מוסקבה במשחק הגומלין ברוסיה בסיבוב השלישי ואת שערה הראשון בגומלין נגד פארמה בשמינית הגמר, בו ניצחה הפועל 2-1.

על מסע ניצחונות זה העיבה התגברות פיגועי הטרור בישראל במסגרת אינתיפאדת אל אקצה. הפיגועים הרבים בהם נרצחו אזרחים ישראלים היכו גם בתל אביב וגרמו לשחקני יריבות הפועל לחשוש לביטחונם. כך, לדוגמה, מספר משחקני צ'לסי לא הגיעו למשחקם נגד הפועל במסגרת הסיבוב השני, והאנגלים נאלצו לשחק בהרכב חסר במשחק זה, בו ניצחה הפועל 2-0.

כשבוע לפני משחקה הביתי של הפועל נגד קבוצת הפאר האיטלקית מילאן ברבע הגמר בוצע פיגוע ירי במסעדת "סי פוד מרקט" שבתל אביב, מעט לאחר שמספר משחקני הפועל יצאו מהמסעדה [1]. הפיגוע עורר את הקבוצה האיטלקית לדרוש מאופ"א להעביר את המשחק שמארחת הפועל אל מחוץ לגבולות ישראל, זאת מחשש לביטחונם של שחקניה, והפועל נאלצה להעביר את משחקה לאצטדיון GSP שבקפריסין. במשחק זה, אשר היה הראשון במפגש הכפול בין מילאן להפועל, הצליחה הפועל לנצח את יריבתה, אשר נחשבה לעדיפה במיוחד, בזכות שערו של סרגיי קלשצ'נקו אשר קבע 1-0. עם זאת, אכזבת האוהדים הייתה רבה לאחר שהפועל הפסידה באיטליה 2-0, כאשר את אחד השערים הבקיע שמעון גרשון בשער עצמי. הפסד זה הוביל להדחתה של הפועל מגביע אופ"א ולסוף מסעה האירופי באותה עונה.

לאחר השיא

לאחר אותה עונת שיא הצליחה הפועל להעפיל מסיבובי המוקדמות בכל אחד מנסיונותיה, אך לא הצליחה לשחזר את אותה עונה מוצלחת שהסתיימה ברבע הגמר (יש לציין שבעונת 2006/07 הקבוצה התקרבה לכך). בעונת 2002/03 שוב התחילה הפועל ברגל ימין את משחקיה, אך לבסוף הודחה מהמפעל בסיבוב השני על ידי הקבוצה האנגלית לידס יונייטד. הפועל חזרה לשחק שוב במפעל בעונה הבאה אז הודחה כבר בסיבוב הראשון על ידי גזיאנטספור, אותה הקבוצה הטורקית אותה הדיחה בעונת השיא.

לאחר שלוש שנים של הפסקה חזרה הפועל למפעל בעונת 2006/07. בעונה זו פעל גביע אופ"א במתכונת שונה, ולאחר סיבובי המוקדמות וסיבוב ראשון רגיל המשחקים התנהלו במסגרת בתים בני חמש קבוצות כאשר שלוש הקבוצות שמסיימות בראשות הבית ממשיכות לשלבים הבאים, אשר ממשיכים להתנהל כמשחקי גביע. הפועל העפילה לשלב הבתים שם השיגה ניצחון חוץ יוקרתי על פריס סן ז'רמן הצרפתית, לצד תוצאות תיקו עם ראפיד בוקרשט ומלאדה בולסלאב והפסד לפנאתינייקוס היוונית. התוצאות האלה העלו את הפועל לשלב הבא.

הפועל הוגרלה לשחק כנגד גלזגו ריינג'רס הסקוטית, אף היא קבוצה בעלת שם ומוניטין רב באירופה. סלים טועמה וברוך דגו הבקיעו בדרך לניצחון ביתי על ריינג'רס בתוצאה 1-2. בגומלין, באצטדיון אייברוקס שבגלזגו, הובסה הפועל 4-0 והודחה מהמפעל.

הפועל העפילה לשלב הבתים גם בעונת 2007/08, שם שיחקה כנגד טוטנהאם האנגלית, אנדרלכט הבלגית, חטאפה הספרדית ואלבורג הדנית. הפועל ניצחה אמנם את חטאפה, אשר סיימה לבסוף ראשונה בבית, בספרד, אך הפסידה לכל שאר הקבוצות וסיימה במקום האחרון.

בעונת 2008/09, הפועל הודחה שלב אחד לפני שלב הבתים ע"י סנט אטיין הצרפתית, לאחר שעברה בשני סיבובי המוקדמות הקודמים את יובנס דוגנה מסן מרינו ואת וויוודינה נוביסאד הסרבית.

ליגת האלופות

הפועל תל אביב השתתפה פעמיים בלבד במוקדמות ליגת האלופות:

בעונת 2000/01, לאחר שזכתה באליפות הליגה הישראלית בעונה הקודמת. הפועל הוגרלה בסיבוב המוקדמות השני כנגד שטורם גראץ האוסטרית, הפסידה לה פעמיים והודחה.

בעונת 2010/11 הפועל הדיחה את ז'לז'ניצ'אר הבוסנית (5:0, 1:0), אקטובה הקזחית (הפסד 1:0 בחוץ ו- 3:1 בבית) וזלצבורג האוסטרית (3:2 בחוץ ו- 1:1 בבלומפילד) והעפילה לראשונה בתולדותיה לשלב הבתים של ליגת האלופות.

הפועל תל אביב הוגרלה בהגרלת שלב הבתים בבית ב עם ליון,בנפיקה ליסבון ושאלקה 04. לאחר שלושה הפסדים 2:0 בחוץ לבנפיקה, 3:1 בבית לליון, ו-3:1 בחוץ לשאלקה, הצליחה הפועל להשיג 5 נקודות, שכללו תיקו מאופס בבלומפילד מול שאלקה, ניצחון 3:0 על בנפיקה בבלומפילד ותיקו 2:2 מול ליון בחוץ.

יריבותה של הפועל תל אביב עם מכבי תל אביב

קיומן של שלוש קבוצות כדורגל בכירות בעיר תל אביב; בני יהודה תל אביב, מכבי תל אביב והפועל תל אביב, בהתאם למסורת הכדורגל העולמית ולאור המתח המסורתי בין אגודת הספורט של הפועל לאגודת הספורט של מכבי, הוביל להתפתחותה של יריבות ספורטיבית בין הקבוצות השונות. היריבות בין הפועל תל אביב למכבי תל אביב התפתחה במהלך השנים לאחת מהיריבויות הספורטיביות הגדולות בספורט הישראלי, יריבות שלא מוגבלת למועדוני הכדורגל בלבד אלא נפוצה גם בקרב ענפים אחרים כמו ענף הכדורסל. הרקע האידאולוגי של הפועל תל אביב, קבוצה שהוקמה על ידי ההסתדרות וזוהתה בדרך כלל עם מחנה השמאל בישראל, הוסיף מימד פוליטי לטבע היריבות בין שתי הקבוצות.

העימות הספורטיבי בין שתי הקבוצות חורג ממגרשי הכדורגל והאצטדיונים ונגרר לעתים קרובות לאלימות פיזית ומילולית. אוהדי שתי הקבוצות היריבות פונים זה לזה ולשחקנים במילות גנאי כמו ושירים מלאי קללות ושנאה המופצים הן באינטרנט והן בעת המשחקים. בעוד אלימות מילולית מסוג זה נחשבת לרוב כחלק מתרבות המשחק, היריבות מתבטאת לפעמים בפסים אלימים יותר כגון כתובות נאצה, השחתת רכבים ותקיפת שחקנים ואוהדים יריבים. למרות זאת, הקהל משני מחנות האוהדים מתנגד ברובו לאלימות מסוג זה ומגנה אותה בחריפות.
הדוגמה הקלאסית ליריבות הבלתי ספורטיבית היא מקרה דרבי 1966 שבו הפועל תל אביב ניצחה את משחק הדרבי כנגד מכבי תל אביב בחוץ עקב טעות שיפוט מכוונת של השופט עמירם זכריה, אשר הושעה מתפקידו לאחר המשחק, שהולידה עימות אלים בין אוהדי הקבוצות. דרבי זה הוציא את מכבי תל אביב ממאבק האליפות ולמעשה הכתיר את הפועל תל אביב כאלופת המדינה בשנה זו.

שחקני ומאמני עבר מפורסמים

שחקנים בולטים

בין שחקניה של הפועל תל אביב במהלך השנים:

מאמני עבר

מאמני עבר בולטים בקבוצה:


המידע מבוסס בחלקו על ויקיפדיה הכללית - הערך הפועל תל אביב (כדורגל)

פוליטיקה

במשך שנים רבות הייתה מזוהה הקבוצה, כמו גם אוהדיה, מבחינה פוליטית עם מחנה השמאל בישראל ועם האידאולוגיה הסוציאליסטית של ההסתדרות. כיום, למרות מכירתה לידי משקיעים פרטיים, הפועל ת"א נחשבת לאחת משתי הקבוצות הבודדות בישראל שנותרו מזוהות פוליטית (השניה היא בית"ר ירושלים). למרות זאת בשנים האחרונות נעלמה קצת הפוליטיקה מן הכדורגל אך היריבות הפוליטית בין הפועל תל אביב לבית"ר ירושלים אשר מזוהה עם מחנה הימין נמשכה. בנוסף לזיהויה הפוליטי קיימת יריבות רבת שנים בין הפועל תל אביב ואוהדיה לבין מכבי, יריבתה העירונית.

הפועל תל אביב בתרבות הישראלית

אמנים רבים הם אוהדי הפועל תל אביב. ביניהם כאלה שחיברו יצירות על הפועל:

סטטיסטיקה

  • הפועל תל אביב נצחה בכל משחקי הליגה בעונת 1933/34 והיא היחידה שעשתה זאת בליגה הבכירה בישראל.
  • שייע פייגנבוים הוא מלך השערים במשחקי הליגה של הפועל תל אביב עם 132 שערים.
  • יעקב אקהויז מחזיק בשיא ההופעות במשחקי הליגה הבכירה במדי הפועל תל אביב עם 454 משחקים.
  • הפועל תל אביב השתתפה ב-14 עונות בגביעי אירופה השונים. שנייה רק למכבי חיפה.
  • הפועל תל אביב לא ספגה שער 633 דקות ברציפות בעונת 1971/72 - שיא מועדון (מקום 12 בכל הזמנים).
  • הפועל תל אביב לא הפסידה במשחק ביתי לאורך עונה שלמה פעמיים בהיסטוריה: בעונת 1933/34 ובעונת 2001/02. פירוט עבור עונת 2001/02: 17 משחקים ; 13 ניצחונות ; 4 תוצאות תיקו ; יחס שערים : 10:34 (24+).
  • הניצחון הגבוה ביותר של הקבוצה במסגרת הליגה מאז קום המדינה הוא 0:8 (פעמיים). הפעם הראשונה הייתה בעונת 1952/53 ב-28/3/1953 באצטדיון "באסה" נגד הפועל רמת גן. כבשו לזכות הפועל ת"א : פריצנר רביעייה, חיים גלזר שלושער ורץ שער אחד. הפעם השנייה בה הפועל ניצחה 0:8 הייתה בעונת 1969/70 ב-3/1/1970 נגד הפועל באר שבע, כבשו להפועל ת"א : ג'ורג' בורבה (12, 34, 83), יחזקאל חזום (7, 89), מאיר ברנר (2), אברהם כהן (75) ושייע פייגנבוים (82).
  • ההפסד הגבוה ביותר בתולדות הפועל תל אביב הוא 0:6 שקרה בעונת 2022/23 במשחק החוץ מול באר שבע.

ראו גם

קישורים חיצוניים

כללי

כתבות

היסטוריה

שונות